Áldás vagy átok?

Milka és Orion bármikor összefuthat hazánkban is. Ahogy már az sem elképzelhetetlen, hogy Eperke Fahéjjal játsszon. A névválasztás nagy felelősséggel jár: bár lehet, hogy első hallásra jónak tűnik egy-egy elnevezés, később megkeserítheti viselője életét. Vagy éppen ellenkezőleg, egyedivé teheti a személyiségét.

A kicsi lapp növény

Északi nyelvrokonaink tiszteletére keresztelte a kislányát Szuovillának egy békéscsabai háziorvos. Dr. Bereczky Zsolt nagy utazó, háromszor járt a Jeges-tenger egyik szigetén, Korrigendán.
? Először egy Ladával indultam el Észak-Európába, hogy eljussak oda, ahova 1768-ban elment két magyar csillagász, nyelvész, jezsuita pap, Hell Miksa és Sajnovics János ? mesélte dr. Bereczky Zsolt. ? Volt, amikor milliomosok negyedében kaptam szállást, máskor erdőben, patak, folyó, tó vagy tengerszem mellett aludtam, hogy tisztálkodni tudjak. Egyszer arra ébredtem, hogy medve motoszkál a sátram körül. Nem bántott, csak a magammal vitt csabai kolbászt ette meg. A második utamon rénszarvasvadászok meghívtak a szaunájukba. Egy töltött puskát a szögre akasztottak, hogy ha farkas vagy medve jön, megvédhessem magam. Az északi sarkkört Finnországban, Rovaniemi városnál értem el, ahol még sudár vörös fenyőerdők állottak. Később elfogytak a fenyők, nyírfák, majd bokrok következtek, végül csupán mohát, zuzmót, hófoltokat és egy kicsi növényt láttam, amelyet a finnek Suovillának, a lappok pedig Szuovillának neveztek. Innen a lányom neve.

Indián nevek?

Ahhoz, hogy a kislány Szuovilla lehessen, Bereczky doktornak a Belügyminisztériumtól kellett engedélyt kérnie. A hivatalt sokan ostromolják, de nem mindenki jár sikerrel. A Jézus, Júdás, Talán, Kazetta nevet nem engedték felvenni a háromezer magyar utónév közé. Bekerülhetett viszont az Orion, a Milka, a Frodo, az Amidala, a Gandalf és az Armando. Néhány természeti jelenség is átlényegült keresztnévvé, a fiúk akár Felhő, Bérc, a lányok Eső, Zápor vagy Csermely ?indián névre? is hallgathatnak.
A növénypárti babaváróknak is kedvezett a többi szülő, akik már engedélyeztették az Ánizst, a Bodzát, a Gesztenyét, a Fahéjat, az Eperkét, az Almácskát, az Áfonyát, a Fréziát. Az autórajongókat sem hagyta cserben a hivatal: a Mercedes mellett a Klió és a Megán is adható már.

Történelmi hagyományok

Magyarországon egyre több olyan történelmi férfinév is akad, mint például a Dante, a Mohamed, a Ramszesz, a Horáciusz, a Bohumil, a Brájen és a Robinzon, a lányokat hívhatják Febróniának, Evengalinának, Delfinának vagy Tiarának. Nérónak viszont nem keresztelhették Frankó Mihályék a fiukat. Mindez 1996-ban történt, amikor a Honfoglalás című film nagy sikert aratott Franco Neróval a főszerepben.
Történelmi nevet visel Szente Vajk. A Madách Színház 28 éves művésze örül, hogy ő az elsőszülött fiú. Az édesapja ugyanis 16 éves korában eldöntötte, hogy a fiát Vajknak hívja majd.
? Mivel a nővérem lány lett, az Éva Kisanna nevet kapta, nekem megmaradt a Vajk, a 17 éves öcsém pedig Áron. Azt mindenki tudja, hogy a Vajk István királyunk pogány neve, de ez nem azt jelenti, hogy az István megfelelője a Vajk, hanem azt, hogy Vajk király a keresztségben az István nevet vette fel. A Vajk török eredetű név, magyarul annyit tesz, hogy gazdag. Szabó Magda Az a szép fényes nap című művében is Vajk és Géza a főszereplő ? mondta a színész. ? Egyik este játszották a tévében a művet, másnap világra jöttem. Így a szüleim biztosak voltak benne, hogy jól választottak. Ha nekem gyermekem lesz, ő is különleges keresztnevet kap majd. Most éppen a Mózes tetszik, de mire én családot alapítok, ez még sokszor változhat.
A Magna Cum Laude zenekar basszusgitárosa, Kara Mihály májusban született kislánya Dézi.
? Úgy állapodtunk meg, ha fiú lesz, én, ha lány, az édesanyja mondja meg a nevét. Sok minden szóba jött, többek között a Szofi és a Mína is, végül a Dézi mellett kötöttünk. Ez szép, kedves, egyedi, könnyen megjegyezhető ? mondta Kara Mihály.
? Az egyedi név egyedi jellemet is takar ? véli Visegrádi Krisztina, akinek a kislánya Rodelinda. ? A név dicsőséget jelent, vagyis olyan üzenete van, ami a lányom egész életét meghatározza majd. Dallamos nevet kerestünk a párommal, olyat, amire mindenki felfigyel. Arra is gondoltunk, hogy külsőre illik-e majd a kicsihez. Minden név sugall valamit. Nekem például a Bendegúz egy alacsony mokány, barna hajú srácot jelent, furcsa lenne egy magas szőke fiú esetében. A Pálma viszont egy vékony, magas lányhoz illik, nem igazán passzolna egy alacsony, dundi nőhöz.

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2009. júliusi számában olvasható.

Megosztom