„Az idei volt a legjobb nyarunk!"

2019-09-10 11:35
frissítve: 2019-09-10 11:48
Polyák Lillával nem először beszélgetünk, jó néhány évvel ezelőtt is a családról, a színházról faggattam. Ám most érezni rajta, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb és boldogabb a színésznő. Nem is csoda, hiszen három éve él szerelemben Gömöri András Mátéval, aki már a férje.

−     Lassan vége a nyárnak, kezdődik az új színházi évad, a fiúknak az iskola. Volt idő a pihenésre, vagy az egész nyár a munkáról, a fellépésekről szólt?

Az idei nyár isteni volt. Úgy döntöttünk, hogy ez az időszak a kikapcsolódásé lesz. Nem akartunk sok fellépést vállalni, és az is igaz, hogy ezen a nyáron nem volt a már megszokott európai Szépség és a Szörnyeteg-turné. Úgy éreztük, az univerzum is üzent ezzel, kell a pihenés. Sikerült úgy szerveznünk, hogy az egész család elutazzon két hétre Montenegróba. Nagyon jól sikerült, jó idő volt, és ott a tenger, kell ennél több? Belföldön is sokat csavarogtunk, hozzáteszem, nagyon szép helyen lakunk, Dunakeszin, és a kertünktől száz méterre van a Duna. Az is kikapcsolódás, hogy kiülünk a kertbe, nézzük a csodálatos panorámát, vagy egy jó könyvvel múlatjuk az időt. A nyár végére még terveztünk egy néhány napos londoni utat is Mátéval, de azt csak kettesben. Imádom a várost, és az utóbbi két évben nem jutott időm az utazásra. A férjem viszont most látja majd először, szóval lesz sok minden, amit meg kell néznünk.

Színházlátogatás?

Persze, anélkül nem is lehet Londonból eljönni. A József Attila Színházban nemsokára elkezdjük próbálni Szente Vajk rendezésében a 9-től 5-ig című darabot, amely a West Enden már jó néhány éve fut, szóval arra mindenképpen sort kerítünk. De több színházi előadás megnézését is tervezzük.

Egy pillanatra felfigyeltem, mert olyan hangsúlyosan mondta, hogy az egész családnak sikerült együtt elutaznia. Nem mindig sikerül?

Amióta a nagyobbik fiam, Zsombor versenyszerűen teniszezik, bizony nagyon meg kell nézni a naptárt és egyeztetni. Montenegróban négyen voltunk, de a Balatonra már csak hárman indultunk, és Zsombor csak két nappal utánunk érkezett meg vonattal. Amikor az állomáson vártam rá, kicsit el is gondolkodtam azon, hogy múlik az idő, mert egy évvel ezelőtt még nem vonatozott egyedül, de ma már nagyfiú, kezd önállósulni, elmúlt tizenöt éves, és gimnazista.

Ezek szerint ő nem az édesanyja és édesapja (Homonnay Zsolt színész − a szerk.) szakmáját folytatja?

Semmiképpen, kicsi gyerekként focizott, öt évig, aztán a tenisz lett a szerelem, és ez most már, azt gondolom, így is marad. A kisebb fiam, Bulcsú, nos, ő már színpadgyanús. Egészen más természetű a két gyerek. Amíg Zsomborra azt mondanám, hogy kicsit visszahúzódó, megfontolt, addig a kisebb igazi társasági ember, minden érdekli, mindent megszervez magának − azt, hogy mikor jöjjenek ki Dunakeszire a barátai, vagy ő mikor lesz náluk. A nagyobbik fiam, ha úgy érzi, apahiánya van, akkor fogja magát, és felül a Budapestre tartó vonatra, és elutazik az édesapjához szombaton, mert tudja, hogy akkor a vasárnapot együtt töltik, és aztán jön is haza.

Több színészgyerek nyilatkozta, hogy a szülei kézzel-lábbal tiltakoztak az ellen, hogy kövesse a gyerekük a pályán.

Az biztos, hogy én nem fogom ezt tenni, az a fontos, hogy amit csinálnak, boldoggá tegye őket. A választás lehetőségét mindenképpen biztosítom nekik.

Térjünk még egy kicsit vissza a nyárra, azt mondta, kevesebb fellépést vállaltak.

Így igaz, én már megtanultam, és Máté is tanulja, hogy bizony tudni kell néha nemet mondani, még ha jó dolgot is hagyunk ki, de a színész ereje is véges. Annak érdekében tettük ezt most, hogy együtt lehessünk. Nekem sem lesz könnyű évadom, Máté is kemény év elé néz, tavaly is öt premierje volt, és akkor bizony nekem kellett helytállnom. Ráadásul az idei év neki a diplomaéve is a Színművészeti Egyetemen. A hároméves képzést levelezőn végezte el, minden hétfőn reggeltől estig az egyetemen volt. Szóval kemény lesz, mert önálló esttel vizsgázik, szerencsére a nyelvvizsgája már megvan.

Annak idején, amikor napvilágot látott, hogy Polyák Lilla és Gömöri András Máté egy pár, a gratulálók mellett bizony voltak fanyalgók, de hál’ istennek nem lett igazuk, mert azóta is szerelemben és harmóniában élnek. Nem lehetett kellemes érzés elolvasni a hozzászólásokat.

Mit mondjak? Nem. De azóta megtanultam ezt kezelni, egyszerűen nem foglalkozom ezzel. Sok mindent megtanultam, megtapasztaltam, az új életem, a változások tulajdonképpen jobbá formáltak engem. És az a fontos, hogy a szűkebb környezetemtől érzem, éreztem a szeretetet.

Mindenesetre annak idején a leánykérés nagyon romantikusra, stílusosra sikerült.

A mai napig nem tudom elképzelni, miképpen szervezte meg úgy Máté, hogy senki nem szólta el magát. Teljes titokban zajlott minden, és nekem, aki észreveszek mindent, sejtésem sem volt róla. Azt mondta Máté, hogy okvetlen ott akar lenni Lillafüreden a tavaszköszöntő fesztiválon. Isten bizony, eszembe sem jutott, hogy nem is létezik ilyen. Mondtam, ha annyira meg akarod nézni, ám legyen, menjünk. Ott, Lillafüreden, a vízesésnél kérte meg a kezemet, aztán elmentünk a vendéglőbe, ahol két nagyon hosszú asztal mellett ott ültek a rokonaink, a barátaink. Csodálatos volt.

A két fiú hogyan fogadta a párját?

Elfogadták egyből, azt mondták, újra boldognak akarnak látni. Máté viszont elmondta nekik, „apátok helyett nem akarok az apátok lenni, de azt fogadjátok el, hogy én vagyok a főnök”. Felnőtt-gyerek viszonyban vannak. A fiúk felnéznek rá, és szót fogadnak neki.

Önt miben látjuk majd, és éppen melyik színházban?

A Budapesti Operettszínházban felújítják A Szépség és a Szörnyeteg című musicalt, és a szövegkönyve is változik, tehát nekünk is lesz újdonság majd benne. A Rebecca című musicalben továbbra is színpadra lépek, lesz újra Carousel, és az évad első felében az István, a király ismét műsoron lesz. Azonkívül már említettem a József Attila Színházat, ahol Szinetár Dórával együtt kértek fel bennünket a 9-től 5-ig című új darabra, amelyet Szente Vajk rendez. A Pinceszínházban Méhes László rendezésében kerül színpadra a C’est la vie című darab, a partnerem Juhász Réka lesz. Ezek mellett pedig van egy nagyon izgalmas tévés felkérésem, de erről még nem árulhatok el részleteket.

Koroknay Klára