Szabaddá tenni az embereket

2019-09-09 12:54
frissítve: 2019-09-09 13:24
A Baptista Szeretetszolgálat programvezetője, De Coll Ágnes egyike lett annak a világ minden tájáról származó nyolc kitüntetettnek, akit elismertek az emberkereskedelem elleni küzdelem érdekében tett erőfeszítéseiért idén júniusban, Washingtonban.
De Coll Ágnes kisgyerekként kezdett el hegedülni, hosszú ideig zenei pályára készült, hiszen a családjában generációkon át sok zenész és művész volt. Édesanyja azonban már jogászként, ráadásul emberi jogi területen dolgozott. Ágnes gyerekként rengeteg ügyfelével találkozott, és látta, ahogy segít és megkönnyíti az életüket azzal, hogy megoldást talál a problémákra. Munkája során jogszabály-módosításokat is elért, ezért nívódíjjal is kitüntették. Így Ágnes életében édesanyja meghatározó példa és minta volt, hiszen az emberek jogaiért és szabadságáért küzdött. Az egyetemi tanulmányait végül már ilyen irányba terelte, habár a hegedülés mindig megmaradt neki egy kis szigetnek, ahová elvonulhat. Persze nyilván sok idő nem jut erre a hobbira, hiszen Ágnesnek van egy óvodás kisfia, és ha nem dolgozik, akkor a családjával tölt minden pillanatot. „Amióta családom van, sokkal tudatosabban osztom be az időmet. A legfontosabb szerepet ők töltik be az életemben, mindenben támogatnak, mellettem állnak, és a kisfiam az, akitől sokat tanulok. Nagyon szeretem megtapasztalni, hogy az ő számára nincs különbség az emberek között. Van egy afrikai csoporttársa az óvodában. Egyszer megkérdezte tőle, hogy melyik az anyukája a sok néni közül, »az a barna hajú?«" - meséli Ágnes.
A modern kori rabszolgaság ellen
Férje is a Baptista Szeretetszolgálatnál dolgozik, sokban támogatja Ágnes munkáját, logisztikusként, a biztonsági csoport tagjaként segít a menekítő akcióknál is. Mivel több mint húsz éve a segélyszervezet munkatársa, nagyon jó gyakorlata van abban, miként kell bánni sérült, elesett, bajba jutott emberekkel. Haitin is együtt voltak a 2010-es földrengés után, és több külföldi misszióban is dolgoztak együtt katasztrófa sújtotta területeken. Ágnes nyolc éve dolgozik a szervezetnél, önkéntesként kezdte annak idején a munkát. Ma az emberkereskedelem ellen küzdő iroda vezetője. Az emberkereskedelem alatt többek között a prostitúcióra kényszerítést, a ház körüli rabszolgatartást, a bérkoldultatást értjük. „Hogy hogy telnek a mindennapok? Általában egy-egy napon biztos, hogy foglalkoznom kell olyan emberrel, aki emberkereskedelem áldozatává vált: sok esetben külföldön, de van úgy, hogy itthon, az országon belül. Megpróbálom megszervezni azt, hogy a rendőrség segítségével vagy civil kapcsolataim támogatásával elérjük az áldozatot. Megvalósítani a rehabilitációját, a róla hosszú távon való gondoskodás lehetőségét" - tudjuk meg Ágnestől, akit gyakran keresnek elméleti kérdésekkel, ezért a napi munkával párhuzamosan tananyagokon, kutatásokon dolgozik, tréningeket, képzéseket tart, és állandó lobbitevékenységet is végez. A kommunikáció szinte állandó a döntéshozó szervekkel, és szinte mindig valamilyen fejlesztésen, annak megvalósításán töri a fejét, vagy azon, éppen milyen projekteket tudna megvalósítani valamilyen pályázat útján. Eközben arra is törekszik, hogy minél szélesebb nyilvánosságot kapjon az emberkereskedelem elleni küzdelem témája, hiszen alapvetően a társadalom felelőssége és érdeke, hogy csökkenjen az emberek kiszolgáltatott helyzete, és méltósággal, szabadon élhessünk.
Kudarcok is akadnak
„Az, ha sikerült egy embert szabaddá tenni, lelki vagy fizikai függésétől megszabadítani, az az igazi motiváció számomra" - mondja. - Valamint ha hosszú évek után látom, hogy ezek az emberek még mindig szabadon élnek és önállóan boldogulnak. Eközben inspirálnak a külföldi tapasztalatok is: mik a jó gyakorlatok, amit másutt sikerült megvalósítani." Az Egyesült Államokban például működik egy hotelprojektnek nevezett kezdeményezés, amelynek során a különböző szállodaláncok a társadalmi felelősségvállalás jegyében kiállnak az emberkereskedelem ellen. A recepcióknál például ki van írva, hogy nem támogatják a szexuális kizsákmányolást és a gyermekkereskedelmet. A szállodai dolgozók egy 45 perces kisfilm segítségével képzést kapnak, majd tesznek is azért, hogy a szállodában ilyen ne történjen. Ha pedig az áldozatok krízishelyzetbe kerülnek, helyet biztosítanak nekik vagy a segítőiknek. De Coll Ágnes egyik legnagyobb szakmai sikerének azt tartja, amikor kiszabadítottak egy asszonyt, aki nyolc évig volt rabszolga. Ő nem kért segítséget, mégis sikerült a szabadítás, és rendbe tették az életét annyira, hogy ma már boldog párkapcsolatban él. Minden évben azon a napon, amikor kiszabadult, üzenetet ír Ágnesnek, hogy megköszönje a segítséget és emlékezzen. „De ehhez az kellett, hogy a segítségünkkel olyan erővel vértezze fel magát, amellyel képes lehet arra, hogy a sok kínzást és megaláztatást kiheverje" - mondja. Ágnes a munkája során kudarcot is kénytelen átélni, és természetesen a sok szörnyű történet nagyon megviseli. De megtanulta elfogadni, hogy van olyan, amikor tehetetlen, mert nem mindenkin lehet segíteni. Rengeteg akadályt támasztanak a jogrendszerben lévő hiányosságok és az, hogy az emberek olyan mélyszegénységben élnek, ami állandóan újabb és újabb kiszolgáltatottságot teremt. De sok erőt ad az, amikor tapasztalja, hogy azok segítik a szolgálat munkáját, akiket korábban ők rehabilitáltak, gondoztak. Ők egyébként a leghatékonyabbak a prevenciós munkában, amikor elmesélik a saját történetüket. Ilyenkor sokan megnyílnak, és lélekben eltávolodnak attól az úttól, amelyen addig jártak, legyen az prostitúció vagy bűncselekményre való kényszerítés.
A család a legnagyobb örömforrás
Ágnes távoli céljai között szerepel, hogy létesítsen gyerekek számára is védett házat, mert egyelőre nincs ilyen. Továbbá létre szeretne hozni egy bárki által elérhető jogsegélyszolgálatot is, olyat, amelyet használhatnak az emberkereskedelem áldozatai, és akár a tárgyalásokon is jogi támaszt kaphatnak, mert ezzel hatékonyabb lehet a sértett tanúszerepe egy eljárás során. „Amerikában láttam egy telefonos alkalmazást, amelynek segítségével egy bajbajutott rá tud keresni a közelében ügyvédre, és azonnal fel is tudja venni vele a kapcsolatot. Az ügyvédek, jogászok ezért a szolgáltatásért, azon túl, hogy ez számukra misszió és elköteleződés az emberkereskedelem ellen, pontrendszer alapján kreditet kapnak az államtól. Nálunk az egyik legnagyobb gond az, hogy a védett házak lakóinak hosszú távon a lakhatása nem megoldott, nem tudjuk őket lakáshoz, otthonhoz juttatni, ahol önállóan élhetik az életüket" - teszi hozzá. És hogy a hegedülés mellett mi az, ami ki tudja kapcsolni a hétköznapok során tapasztalt embertelenségből? „Kirándulok, szeretem a kortárs irodalmat, a mai írókat. Koncertekre, színházakba járok, de a gyermekemmel, a családommal töltött idő az, ami a legjobban kizökkent ezekből a hétköznapi, »jó hangulatú« témákból. Nekem a család a feltöltődés maga, mert a kisgyerek jelenléte kizökkent a mindennapokból, és állandó örömforrást jelent."