Zöld esküvő: A “fenntartható” igen

Ha nyár, akkor esküvőszezon, és egyre több pár dönt úgy, hogy a nagy napon is kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra. A green wedding, vagyis a zöld esküvő egyre népszerűbb hazánkban is. De mitől is lesz valóban zöld egy esküvő? Milyen szempontokat tartsunk szem előtt, hogy ez ne csak egy újabb trendi hóbort legyen, amelyre vagyonokat költünk?

„Szerencsére manapság sokat hallani a természetvédelem fontosságáról, így a legtöbb jegyespár számára alapvető elvárás, hogy az esküvője is a lehető legzöldebb legyen” – mondja Madarász Zsuzsa esküvőszervező, aki elsőként kezdett el zöld esküvők szervezésével foglalkozni Magyarországon. Mint mondja, valójában nem is annyira új keletű dolog ez, mint sokan hinnék. Még 2011-ben végzett el egy green wedding tanfolyamot New Yorkban, 2012 óta pedig rendszeresen vannak ilyen rendezvényei. Arra kértük, ossza meg velünk tapasztalatait, hogy mire érdemes figyelnünk a szervezés során, melyek azok a területek, ahol egy kis odafigyeléssel könnyedén választhatunk fenntartható megoldásokat.

Mitől zöld egy esküvő?

Érdemes már rögtön az elején leszögezni, hogy egy esküvő elsősorban nem a jól látható külsőségektől, sokkal inkább a mögöttes tartalomtól, alapelvektől válik valóban zölddé. Az egyik ilyen alapelv a szociális érzékenység, vagyis hogy a különleges alkalmat felhasználva másokat is támogatunk.

Egy esküvőre általában elég nagy összeget szánnak a párok, és fontos, hogy ha már pénzt költenek, akkor ez ne feltétlenül legyen csak öncélú. Egyre gyakoribb például, hogy a párok lemondanak a nászajándékról, és arra kérik a vendégeket, hogy az erre szánt összeget ajánlják fel egy alapítványnak.

„Ez általában úgy működik, hogy a párral együtt kiválasztunk két-három alapítványt, amely közel áll a szívükhöz, a vendégek pedig eldönthetik, hogy melyiket szeretnék támogatni. Ugyanúgy odaadják az ifjú párnak a borítékos nászajándékot, vagyis a pénzbeli juttatást. A vendégeknek ezzel már nincs több feladatuk, a pár gondoskodik arról, hogy a felajánlások a megfelelő helyre kerüljenek.”

Ha valaki szeretné, hogy az esküvőjén legyen vágott virág, dekorációként vagy a csokorban, akkor sem dől össze a világ. A lényeg, hogy a lagzi után ne a kukában végezzék a virágok. Zsuzsi a virágokat másnap az idősek otthonába szokta elvinni. „Így a virágoknak is lesz még egy élete, és még örömet is okozunk velük.”

Alapelv az észszerűség, vagyis hogy ne pocsékoljunk. Ne rendeljünk extra sok ételt-italt, csak annyit, amennyi valószínűleg el fog fogyni. Ha mégis marad (és általában marad) étel, azt is ajánljuk fel jótékony célra.

„Nyilván itt nem az összeturkált ételmaradékokra gondolunk, hanem a megmaradt friss ételekre. Például az éjféli menühöz sokszor hozzá sem nyúlnak a vendégek. Több alapítvánnyal is kapcsolatban állok. A megmaradt ételt elcsomagoljuk nekik, ők pedig érte jönnek, és eljuttatják a rászorulóknak.”

Amire még érdemes figyelni, hogy a különböző alapanyagok mindig fenntartható forrásból származzanak, és lehetőleg hazai, magyar vállalkozásokat támogassunk. Ezt látni fogjuk a következő pontoknál is.

A cikk folytatását júliusi lapszámunkban olvashatja.

Megosztom