Varázsolj velünk!

Művészeti foglalkozások gyerekeknek

 A Varázsecset Művészeti Műhely 2013-ban indult, hogy megismertesse a gyerekekkel a festés és rajzolás örömeit művészetterápiás módszerek segítségével. Azóta is folytatják ezt az utat. Idén is elindult a Varázsecset művészeti foglalkozás-sorozat 8-15 év közötti gyermekek részére Esztergomban, az eseményeknek a patinás Dzsámi Múzeum ad otthont.

A karanténnal kapcsolatos korlátozások feloldása lehetővé tette, hogy július 4-én a művészeti foglalkozások folytatódhassanak. Ebből az alkalomból Majorosi Hajnalka művészeti vezető, rajztrénerrel beszélgettünk az eseményről.

  • Mesélj egy kicsit arról nekünk, hogyan zajlik egy-egy ilyen foglalkozás.
  • A foglalkozásaink egymásra hangolódó, stresszoldó játékkal kezdődnek. Különböző művészeti eszközökkel, technikákkal ismerkedünk meg (akrill, akvarell, pasztell-technika), az először szabadon alkotunk, majd egy-egy kisméretű vászonfestményt festünk közös irányítással. Az elkészült saját alkotásaikat a gyerekek hazavihetik, beleértve a vászonképet is.
  • Kik és hogyan vehetnek részt ezeken a foglalkozásokon?
  • Évek óta nagyon népszerűek a Varázsecset programjai, a csoportlétszám azonban korlátozott, ezért előzetes jelentkezés alapján tudjuk fogadni a gyerekeket. Egy-egy alkalommal is jöhetnek, de nem ritka, hogy az első után az összesen részt szeretnének venni, vagy legközelebb elhozzák a barátaikat is. Elsősorban a 8-15 éves korosztályt várjuk.
  • Mennyiben mások a Varázsecset foglalkozásai, mint a hagyományos rajztanfolyamok, vagy akár az iskolai rajzórák?
  • A hangulata teljesen más. Célunk, hogy pozitív, megerősítő légkörben alkothassunk, ahol bátran kísérletezhetünk, és szabadon kifejezhetjük az érzéseinket. Tehát itt nem csak egy-egy technika átadásáról van szó, a foglalkozásoknak a lélekre gyakorolt pozitív hatása van, ami a mindennapokban is megmutatkozik. Javulnak a gyerekek társas kapcsolatai, növekszik az önbizalmuk, javul az önértékelésük. A művészet által egy pozitív megküzdési stratégiát kapnak a mindennapi élethez, a konfliktusaik, érzelmeik kezeléséhez.
  • Ezek szerint egyfajta terápiaként is javasoltak ezek a foglalkozások?
  • A gyermeki lélek kimeríthetetlen kincsesláda, tele csodákkal. Ha hagyjuk őket szabadon alkotni, a szabad játék, a spontaneitás előtérbe helyezése mindig fejleszti a kreativitást, a megoldó készséget, segíti a másság elfogadását. Ezáltal megértőbbé, elfogadóbbá, vagyis szociálisan fejlettebbé válunk az együttlétek során. Közben észrevétlenül fejlődik érzelmi intelligenciánk. A rajzolás-festés egy meditatív „más állapot”, szorongásoldó és feszültség levezető hatással bír. A művészet számos élethelyzeten átsegíthet, felnőtteket és gyermekeket egyaránt. A jelenlegi helyzetben talán erre most még nagyobb szükség van.
  • Szerveztek más programokat is?
  • Ebben az évben június 29-től tartjuk Esztergomban a Varázsecset Nyári napközis Táborunkat, és hamarosan Budapesten is elérhetőek lesznek a programjaink. Újdonság, hogy idén nagyobbaknak szóló tábort is szervezünk, ezekbe 12 éves kortól várjuk a jelentkezőket, felső korhatár nincs. A Jobb agyféltekés rajztáborban a fotórealisztikus grafikák készítésének alapjaival ismerkedünk, a 3D rajztáborban pedig a térhatású rajzok készítését sajátíthatják el a résztvevők. A jó hangulat mellett komoly szakmai munka zajlik, délelőttönként közösen dolgozunk, délutánonként személyre szabott tanácsadással, az elkészült munkák elemzésével foglalkozunk. Néhány nap alatt nagyon komoly technikai fejlődést lehet elérni a rajztudásban, így ezeket a táborokat azoknak is ajánljuk, akik magas szinten szeretnének foglalkozni a rajzolással, vagy művészeti iskolába készülnek.

A Varázsecset Művészeti Műhely a Facebookon is megtalálható, az alábbi linken részletesebb információk olvashatóak a programokról:

Varázsecset Művészeti Műhely foglalkozás-sorozat:

Az esztergomi foglalkozás-sorozat az alábbi szombatokon 9.00-tól 12.00-ig tart:
július 4., július 18., augusztus 1., augusztus 15.

Lehetőség van egy-egy alkalommal is részt venni a foglalkozásokon.

Varázsecset Nyári Tábor:

„Tarts velünk, hogy megtapasztalhasd a művészetek erejét, az alkotás, a rajzolás örömét és a festés pozitív, lélekemelő hatását!”

A RÉSZVÉTELHEZ BEJELENTKEZÉS SZÜKSÉGES, amelyet a MUVESZETIMUHELY@GMAIL.COM címen tehettek meg!

 

 

 

Megosztom