Ültessünk együtt!

Teljesen mindegy, hogy „balkonfarmerkedésről” vagy kertben való zöldség- és növénytermesztésről beszélünk, ha valaki egyszer kipróbálja a kertészkedést, az biztos, hogy szeretni fogja. 

Az idei ültetésbe vonjuk be a gyerekeket is. Öröm lesz figyelemmel kísérni, amikor a közösen elvetett magokból előbújnak a növények, a palántákból pedig egyszer csak ízletes paradicsom és paprika kerül a vajas kenyérre. 

Mi az, amire szükségünk lesz?

  • virágláda, virágcserép
  • virágföld
  • kis méretű kerti szerszámok (ásó, kapa, gereblye)
  • locsolókanna
  • magok, palánták
  • kesztyű
  • a hangulat kedvéért gumicsizma és szalmakalap

Az idei tavaszindító időjárás jól megviccelt minket. Fagy is volt jócskán, így nem késtünk le arról, hogy nekünk is saját veteményesünk és virágoskertünk legyen. Elő a kerti szerszámokat, indulhat a közös móka!

Mikor mit ültessünk?

Kertészkedésünk alapja a jól megválasztott vetőmag. Vannak tavaszi és nyári ültetések, mielőtt nekiállunk, érdemes átgondolni, hogy mit szeretnénk ültetni. Ha nem vagyunk jártasak a témában, a magok vásárlásánál mindenképp nézzük meg a virág- és zöldségmagok csomagolásán lévő tájékoztatást, vagy kérjünk segítséget a virágpiacon és a vetőmagboltban.

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet

  • Tavasszal sok szép virág közül választhatunk, melyekkel szépíthetjük a balkonunkat, vagy virágillatot varázsolhatunk a kertünkbe. Májusban a margarétát, a rézvirágot, a körömvirágot, a szegfűt, a kardvirágot is el lehet ültetni. A levendula is nagyon látványos és hasznos növény. Ha az árvácska és a népszerű muskátli mellett tesszük le a voksunkat, fontos, hogy ahogy melegszik a hőmérséklet, még rendszeresebben locsoljuk őket.

Vessünk el olyan zöldségmagokat, amelyekből gyerekünk kedvence terem! A legkorábban vethető magok a petrezselyem, a sárgarépa, a spenót, a sóska, a borsó és a retek. Amikor a talaj hőmérséklete eléri az 5-6 Celsius-fokot, jöhet a hagyma, a fokhagyma, a saláta- és káposztafélék, a cékla, és amikor az időjárás már biztosan nem jósol fagyokat, akkor kiültethetők a paradicsompalánták és a melegigényes babfajták. Májusban az édesburgonya-palántán a sor, aztán következik az uborka, a dinnye, a zeller, a paprika és a padlizsán.

Tegyük hangulatosabbá a balkonunkat! Készítsünk zöldségpinatát! 

Bár a pinatáról a legtöbbeknek Mexikó jut eszébe, a hagyománya mégis Kínához köthető, ahol az újévet ünnepelték vele. A ma ismert, cukorkákkal töltött formája viszont Mexikóban jelent meg először. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, így a gyerekeket is bevonhatjuk a folyamatba. Hozzávalók: kartondoboz, olló, ragasztó, madzag és színes krepp-papír. 

Fotó: Dudar Szilárd

Modellek: Cini és Márti

Helyszín: Bagosi Kertészeti Áruda – Kecskemét

Ruha: Pici and the City

Összeállította: Turbék Ildikó

Megosztom