Tanuljatok otthon – okosan!

Tanuljatok okosan otthon is! – 5 remek tipp, hogyan segíts gyerekednek a félév végi hajrában

Az online oktatásra való átállással a diákoknak, a szülőknek és a tanároknak együtt kellett megbirkózniuk. Az otthoni tanulás szokatlan lehet azoknak, akik eddig szerették napköziben, korrepetáláson, szakkörökön, vagy már az órán elmélyíteni tudásukat. Nem szabad azonban megijedni, rengeteg módszer és segítség létezik annak érdekében, hogy távolról is ugyanolyan eredményes legyen a tanulás!

  1. Rendszerezzétek a tennivalókat!

Számos olyan weboldal és alkalmazás van, amiben remekül tudjátok vezetni, kezelni és rendszerezni az iskolai teendőket, legyenek azok dolgozatok vagy beadandók. Az Asanához, Wrike-hoz vagy Paymo-hoz hasonló alkalmazások segítségével biztosra mehettek, hogy semmi sem marad ki, de remekül tudtok priorizálni is, hogy mindennel a maga idejében foglalkozzatok.

  1. Hangoskönyvvel rengeteg időt spórolhattok!

A kötelező olvasmányok, nagyobb ismeretanyagok elolvasása sokszor nem a lustaság, hanem az időhiány miatt marad el. Erre remek megoldás lehet, ha gyermeked utazás, sportolás vagy pihenés közben hallgatja őket hangoskönyv formájában. Ezek pedig könnyen megtalálhatók a kiadók felületein, de sokszor YouTube-ra is felkerülnek, ahol pár kattintás után elérhetők.

  1. Alakítsatok ki tanulócsoportot!

Attól, hogy dolgozatíráskor vagy feleléskor nem szabad igénybe venni osztály- vagy csoporttársak segítségét, még senki nem mondta, hogy tanulás közben ne lehetne! Remek módszer, ha a gyerekek virtuálisan összeülnek egy megbeszélt időpontban, hiszen együtt gürcölni mindig jobb, mint magányosan. Remek módszer, ha felosztják maguk közt a tananyagot, és úgy magyarázzák el egymásnak a részeket, mintha ők lennének a tanárok. Ilyenkor kiválóan előjönnek a fontos kérdések az ismeretanyaggal kapcsolatban, és magyarázás közben az is kiderül, hogy elég jól megtanulták-e az anyagot. A tanulócsoporthoz mindenképp érdemes motivált és lelkes társakat választani, hogy az összejövetelek ne fulladjanak poénkodásba, sztorizgatásba, vagy bármi tanulástól független tevékenységbe!

  1. Maradjatok kapcsolatban a tanárokkal!

Azzal, ha időben elkezditek a tanulást, nem csupán egy csomó felesleges idegesdést spóroltok meg, de gyermeked azt is időben felmérheti, mi az, amit sem az órán, sem a jegyzetedből vagy könyvedből nem értett meg teljesen. Rengeteg tárgy van, ahol nehézséget okozhat a személyes tanár-diák kapcsolat hiánya, így nem kell kétségbe esni, ha valami nem tiszta. Ilyenkor nyugodtan keressétek fel a tanárt, és kérdezzetek rá a részletekre. Ha látja a gyerekeden, hogy aktív és megtett minden tőle telhetőt mielőtt hozzá fordult, biztosan szívesen segít majd a fehér foltok eltűntetésében.

  1. Használjátok ki az internet adta lehetőségeket!

Nem, most nem a jó öreg Wikipédiára gondolunk, amitől égnek áll a tanárok haja, ha meglátják a hivatkozások között. Az interneten több olyan hitelesített, a friss tantervekhez igazított weboldal is található, amikkel tényleg élmény lehet a tanulás. A MozaWeb például a hagyományos szövegek és képek mellett 1200 videót, 1200 háromdimenziós ábrát, 120 játékot és 780 hanganyagot is kínál. Az oldalon lévő animációk segítségével a gyerkőcöd megismerheti például a Föld születésének körülményeit vagy az emberi test működését is. A Mozaweb előnye, hogy a tananyagot nem száraz szövegként, hanem érdekes ábrák és videók formájában is megtekinthetitek.

A Vodafone hálózatán most adatforgalom-használat nélkül böngészhetitek a MozaWeb tartalmait, sőt, náluk akár SMS-ben is előfizethettek a Digitális Oktatás Csomag Alap és Extra lehetőségekre, ami hatalmas segítséget ad az otthoni tanulásban!

 

Megosztom