Mitől igazán ártalmas a dohányzás?

November harmadik csütörtöke hagyományosan a „Ne gyújts rá!” világnap, amely idén 19-re esett. Egy nap a dohányzásról való leszokásról, amikor a füstölés veszélyeire kerülnek a figyelem középpomtjába. E témát járta körül a Philip Morris által szervezett Open Science konferencia, amelyen terítékre kerültek a füstmentes alternatívák is.

A dohányzással összefüggő egészségügyi ártalmakat ma már senki sem vitatja, ahogyan azt sem, hogy mindez komoly népegészségügyi problémákat okoz. Jelenleg világszerte több mint 1,3 milliárd ember dohányzik, és ez a szám az előrejelzések szerint a közeljövőben sem változik számottevően. Magyarországon ma több mint kétmillió ember gyújt rá rendszeresen.

Mi a baj a cigarettával?
A tudományos kutatások szerint a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásért elsősorban a dohány égésekor a füstben keletkezett káros vagy potenciálisan káros anyagok (HPHC) a felelősek. Az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala megállapította, hogy ilyen vegyi anyagból 93 (például arzén, formaldehid, cianid, ólom, nikotin és szén-monoxid) kimutatható a cigarettafüstben és összefüggésbe hozható különböző betegségek kialakulásával. Ezek pedig nem csak a dohányzók egészségére, hanem a környezetükben lévő nemdohányzókéra is egyaránt károsak.

Mi az a füst?
Dr. Markus Nordlund, a Philip Morris International (PMI) tudományos és orvosi kapcsolatokért felelős elmondta, míg a pára csak folyadékcseppecskékből és gáz halmazállapotú anyagokból (a levegő összetevőiből) áll, addig a füstben mindezeken túl az égés során keletkező szénalapú szilárd részecskék (pl. korom) és egyéb vegyi anyagok is megtalálhatók. A füst is egy aeroszol, csakúgy, mint a pára, azonban nem minden aeroszol füst. A pára ugyanis jóval kevésbé komplex, kevesebb kémiai anyagot tartalmaz, és szilárd részecskék egyáltalán nem találhatók benne.

Nem ég, csak hevül
A kutatók az elmúlt években a hagyományos dohánytermékek helyett már olyan termékek fejlesztésén dolgoznak, amelyek használata során füst helyett pára képződik. A cigaretta égésekor keletkező 800 Celsius fokos hőmérséklethez képest ugyanis ezek az alternatív technológiák csak hevítik a dohányt és/vagy a nikotint, így nem jön létre égés, és így füst, valamint kátrány sem képződik.

A dohányosoknak a legjobb tanács: dobd el a cigarettát és mondj búcsút a nikotinnak is. Aki képtelen erre vagy nem akarja, nekik érdemes lehet megbízható és hiteles forrásból tájékozódni az égés és füst nélkül működő, cigarettánál potenciálisan kevésbé káros alternatívákról.

Megosztom