Itt a farsang, hol a fánk?

 

 

 

 

 

 

 

A farsangi időszakot karantén idején, napsütés hiányában talán még jobban át szeretnénk élni, mint korábban bármikor.

Így talán nem is csoda, ha megakadt a szemünk ezen a csodás bíbor színű fánkon.

Az már csak hab a tortán, vagyis a fánkon, hogy a tölteléke málnás, ami plusz ízélményt ígér.

Az élénk bíbor színű belső a színét a céklapornak köszönheti, ami egy közkedvelt és természetes módja az ételfestésnek – tudtuk meg a fánkot előállító Félegyházi Pékségtől.

 

 

 

 

 

Íme egy fánk recept, ha most azonnal nekilátnánk, de ha az igazi Bécsi fánkot ennénk kis csavarral, akkor a pékség kínálatában kereshetjük limitált ideig, mert “Egy kis édes pillanatot mindenki megérdemel”.

Recept

Vaníliakrémmel töltött szalagos fánk

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

A tésztához:

2,5–2,8 dl tej

fél kocka (2,5 dkg) friss élesztő

5 dkg cukor

50 dkg liszt

1 csipet só

4 db tojássárgája

8 dkg vaj

5 dl olaj a sütéshez

A töltelékhez:

4 dl tej

1 tasak vaníliás pudingpor

8 dkg cukor

0,5 dl habtejszín

A tésztához a tejből kimérünk 1 decilitert, megmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy kávéskanálnyit a cukorból, és hagyjuk felfutni. A liszthez hozzáadjuk az élesztős tejet, a többi cukrot, a sót, a tojássárgájákat és az olvasztott vajat. Elkezdjük összegyúrni, közben apránként hozzácsorgatjuk a többi meglangyosított tejet. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. 1 deciliter tejben simára keverjük a pudingport, a maradék tejet a cukorral együtt felforraljuk. Hozzáadjuk a pudingos tejet, kevergetve sűrűre főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, lefedjük frissen tartó fóliával, és hagyjuk teljesen kihűlni. A hideg tejszínt kemény habbá verjük. A kihűlt pudingot habverővel fellazítjuk, hozzáforgatjuk a tejszínhabot, majd a krémet sima csövű habzsákba töltjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk fánkszaggatóval. Letakarjuk, hagyjuk újabb 30 percet kelni.

Egy nagyobb lábasban közepesen forróra hevítjük az olajat, és részleteiben beletesszük a fánkokat úgy, hogy az eddig felül lévő oldaluk kerüljön alulra. Lefedjük, kb. 1,5 percet sütjük, majd levesszük a fedőt, megfordítjuk a fánkokat, és fedő nélkül további kb. 1 percet sütjük, majd papírtörlőre szedjük. A fánkokba melegen egy-egy kis lyukat fúrunk (például egy kiskanál nyelével), majd a habzsákból óvatosan krémet nyomunk a belsejükbe. Porcukorral meghintve tálaljuk.

(Forrás: Családi Lap 2021/2, Csigó Zita gasztroblogger receptje)

Megosztom