Gyümölcsben az erő

Törekedj az egészséges életmódra, mozogj rendszeresen és táplálkozz tudatosan – milliószor hallottuk már, főként így járvány idején. Mindezt jól kiegészítheted gyümölcslevek fogyasztásával.

Elgondolkodtál rajta valaha, hogy sok gyümölcslének miért van egy jellegzetes íze attól függetlenül, hogy milyen gyümölcsből készült? Azért, mert pasztörizáltak, vagyis átestek hőkezelésen.

És hogyan lehet megoldani, hogy a gyümölcsök és zöldségek vitamin-, enzim-, antioxidáns- és mikrotápanyag-tartalma ne essen áldozatául hőkezelésnek, tartósítószereknek és színezéknek?

A hidegen préselés például egy megfelelő eljárás erre, ilyenkor egy hidraulikus prés segítségével nyerik ki a nyers gyümölcsök és zöldségek legjavát – tudtuk meg az Urban Monkey gyümölcsleveket forgalmazó manufaktúrától. – Ez a módszer lényegében olyan, mintha egy elefánt ugrálna rajtuk. Természetesen nagyon fontos tényező még a frissesség is, de mivel az összes gyümölcs és zöldség nem áll rendelkezésre frissen az év minden szakaszában, a fagyasztás lehet megoldás, hogy ne kelljen nélkülöznünk bizonyos gyümölcsöket.

Persze ügyelhetsz az alacsony ökológiai lábnyomra is, pont mint az Urban Monkey-nál, ilyenkor a legjobb helyi  termelőktől megvásárolni és otthon kifacsarni, vagy a közeli bárban elfogyasztani őket.

Tipp: Amikor otthon gyümölcslevet készítesz, az egy idő után leülepszik. Ez teljesen természetes, a miénket is fel kell rázni. Akkor se ijedj meg, ha az íz és a szín kis mértékben eltér attól, amit előzőleg kóstoltál. Ez normális, így  kaptuk őket az anyatermészettől, így szeretjük őket.

Megosztom