Evésmítoszok

Jóllakni a diéta szabotálása nélkül?! Nem elképzelhetetlen? A kulcsszó, mint annyi más esetben, itt is a tervezés.

Rengetegen próbálnak úgy fogyni, hogy csupán ötször esznek egy héten. Mégsem sikerül veszíteniük a súlyukból. Ha ehelyett inkább arra helyeznék a hangsúlyt, hogy a zsír és a kalóriák mennyiségéből faragnak le, nem kellene lemondaniuk az evés öröméről, és elindulna az áhított fogyás is.

Ha eszem egy könnyű reggelit, majd kihagyom az ebédet, azt ehetek vacsorára, amit csak akarok. Az ebéd 500 kalóriáját elhagytuk ugyan, ám ez korántsem váltja ki az esti étkezéssel bevitt 2500 kalóriát? Ha tíz órán át nem eszik valaki csupán azt éri el vele, hogy éhes lesz és ideges a nap nagy részében, és vacsorára túl sokat fog enni.
A reggelit sem szabad elhagyni. Alvás közben ugyanis átlagosan nyolc órát ?koplalunk?, ezért nagyon fontos, hogy ébredés után megtörjük ezt a folyamatot. Noha azok az emberek, akik kihagyják a reggelit, azt a nap során, később pótolják, nem valószínű, hogy könnyen hozzájutnak azokhoz a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, melyeket akár egy egyszerű reggeli is nyújtani tud. Ráadásul, ha nem reggelizünk, hajlamosak vagyunk a délelőtt folyamán cukros vagy sós, de mindenképpen egészségtelen rágcsálnivalók nassolására.

Ha nem kenem meg vajjal a kenyeret, nem szegem meg a diétámat. A vaj a kenyéren a legkisebb dolog, ami miatt aggódni kell. Sok szakács az ételt vajban vagy olajban készíti el. Salátaöntetek, szószok és krémes desszertek mind-mind rengeteg zsírt tartalmaznak. A kalóriák számának csökkentésére fontos, hogy újragondoljuk, mit is eszünk.
Sokan úgy gondolják, hogy a margarin kevesebb zsírt tartalmaz, mint a vaj, így jobb, ha inkább ez előbbit fogyasztják. A vaj és a margarin eltérő típusú (állati és növényi eredetű) zsírt tartalmaz, de mindkettő körülbelül azonos mennyiséget. Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy a margarin növényi zsiradékot tartalmaz, ezért a magas koleszterinszinttel küzdők számára előnyösebb. Ám ez nem jelenti azt, hogy meg kéne tagadnia magától a vajat. A kulcsszó itt is a mértékletesség.

Amíg csak csirkehúst vagy halat eszem, alacsony lesz a kalóriabevitelem. Ezzel csak az a probléma, hogy a legtöbb étel, ahogy a csirke is, zsírszegénynek indul, aztán rákerülnek a szószok vagy olajban sütik ki őket, így az asztalra már magas zsírtartalmú, kalóriadús étekként kerülnek. Ezt a legegyszerűbben úgy kerülhetjük el, ha a szószt vagy öntetet külön tálkában kérjük, és csak egy kis kanálnyit, ízesítésül merítünk a húsra.
A vörös hús előnyös hatásairól sem szabad azonban lemondani a fogyókúra alatt sem. A látható kövér részek eltávolítása a vad vagy marhahúsról mindjárt más megvilágításba helyezi a dolgot. Valójában a sovány vörös hús elég alacsony zsírtartalmú: csupán 4-8 grammot tartalmaz 100 grammonként.

Biztos vagyok benne, hogy a tészta, amit ettem csak két csészényi volt. Sok étteremben hatalmas tésztaadagokat adnak, nem szokatlan, hogy 3-4 csészényit is akár. Próbálja ki otthon, hogy mekkora egy megfelelő méretű adag, mérje le a tányért. Raktározza el jól a képet a memóriájában, és amikor az étteremben kihozzák a vacsorát, csak annyit egyen meg belőle, amennyi pont elég. A maradékot akár be is csomagoltathatjuk, és hazavihetjük.

Az ételhez felszolgált szósz light, tehát kalóriaszegénynek kell lennie. Nem feltétlenül? Egy fehér szószt, például a besamelmártást, egyenlő rész vajból és lisztből készítenek. Egy negyed csészényi mindkettőből 150 kalóriát adhat az ételhez. Ezért fontos mindig megkérdezni, hogy mi is kerül a mártásba.
A boltban vásárolt, light jelzéssel ellátott élelmiszerek sem garantáltan fogyókúrásak? Az alacsony jelzésnek legalább 25 százalékos csökkentést kell maga után vonnia, de még így sem biztos, hogy az adott élelmiszer mindenképp egészséges. Ugyanis más összetevőkkel helyettesíthetik az alacsony zsírtartalmat, és a végeredmény magas kalóriatartalom lehet.

A vegetáriánus táplálkozás az egészség kulcsa. Bizonyos vegetáriánus ételek magas zsírtartalmúak, különösen, ha sok sajtot, olajat, tésztát vagy tejfölt tartalmaznak, ezért nem feltétlenül egészséges, fogyókúrás fogások. A diétázóknak a sovány vörös hús, a bőrétől megfosztott csirkehús, a hal fogyasztása sokszor előnyösebb. Az viszont mindig tanácsos, hogy a menü mindennap tartalmazzon valamilyen formában zöldséget.

A szárított gyümölcs nem olyan egészséges, mint a friss. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban kulcsszerepet játszik a napi legalább öt adag gyümölcs-zöldség elfogyasztása, legyen az friss, fagyasztott, konzervált, szárított, vagy éppen frissen facsart gyümölcslé. A szárított gyümölcsök, a mazsola, malagaszőlő, datolya vagy füge cukor formájában szolgáltatnak energiát, és hasznosak azért is, mert rostdúsak. Ám a fogyókúrázóknak nem árt a mértékletesség ebben sem, hiszen a magas cukortartalom miatt visszavethetik a diétát.

Megosztom