Sport a kedvenccel

A televíziók és magazinok nem győzik hangsúlyozni mennyire fontos a mozgás. És mi lehetne annál jobb, mint amikor együtt sportolhatunk kutyánkkal.

Ahogy jön a jó idő egyre többet vágyunk ki a tavaszba, és persze az a legjobb, ha kedvencünkkel együtt szórakoztatóan töltjük el ezt az időt.

Mit kell tudni az agilityről?

Ma már a világon egyre népszerűbbek a különböző kutyás sportok. Többféle ilyen mozgásfajta is létezik, melyek közül a legelterjedtebb az agility. Ez a sport Angliából származik, a lovas díjugratás alapján dolgozták ki, de a kutyák számára kifejlesztett akadályokat alkalmazzák. Eredetileg csak a kutyakiállítások show-programjában szerepelt, de később Franciaországban hatalmas lendületet kapott, itt alakultak ki a sport ma is használatos szabályai, bár ezek folyamatosan változnak a tapasztalatok alapján.
Most nézzünk néhány fontos tudnivalót a játékról. Először is a kutyán nincs se póráz, se nyakörv, és nem lehet megérinteni sem, így kell teljesíteni vele az akadályokkal teli pályát. Itt csakis a gazdi és az eb közötti összhang, és a jelek pontos értelmezése a fontos. A kutyusok három méretkategóriában indulhatnak. Első a ?small? vagy mini a 35 cm marmagasság alatti kutyáknak, ?medium? vagy midi a 35-43 cm közöttieknek, és a ?large? vagy maxi a 43 cm-nél magasabbaknak. Ezeken kívül teljesítményük alapján is besorolják a versenyzőket. A kezdőknek A1, majd A2, a legjobbaknak pedig az A3 kategória, melyekben úgy juthatnak feljebb, ha három hibátlan dobogós helyezést érnek el két különböző bírónál.
A kedvencünkkel való mindenféle sport rendkívül jó hatással van a gazdi és a kutya kapcsolatára, hiszen az egész a kettejük közti összhangon, és a jelzések pontos értelmezésén alapszik. Még a legapróbb jelekből is megértik egymást. A gazdinak segít jobban megismerni kedvencét, ő pedig sokkal jobban fog figyelni a gazdájára és az ő jelbeszédére. Habár bármilyen korú vagy fajtájú kutyával nekikezdhetünk a sportoknak, mégiscsak a nagyon aktív, energiával teli kutyáknak tehetjük ezzel a legjobban. Persze mi magunk is nyerhetünk vele, például a mozgás egészségét, ráadásul ezt szórakoztatóan, együtt kedvenceinkkel. Együtt dolgozhatunk a kedvencünk sikeréért.

Egy sportos gazdi, és kutyái

Egy igazi kutyaimádóval beszélgettem a kutyás sportokról. Kárpáti Dalma állandó résztvevője a különböző versenyeknek. Három kutyájával, a két gyönyörű skót juhásszal Benjivel és Lilyvel, valamint a különösen energikus malinois belga juhászkutyával, Daeronnal még Budapest közepén is minden lehetőséget megragadnak a szórakoztató tanulásra. Daeron már kétszer kvalifikált a Skyhoundz Frisbee vb-re, illetve agilityben A2-es szinten van jelenleg. Lily novice kategóriában lett harmadik a Skyhoundz Frisbee Eb-n távolsági kategóriában, valamint néhány kisebb versenyen is értek el helyezést Benjivel együtt.
? Hogyan kezdtél kutyás sportokkal foglalkozni?
? Tizenhárom éves koromban kaptam az első kutyámat, Benjit. Amikor még nem lakott nálunk, már akkor tudtam, hogy agilityzni fogunk. Ez körülbelül öt éve volt. Azóta jöttek még ketten. Daeronnal kezdtük el az agilityt igazán komolyan, mert őt tudatosan sportra választottam. Ő sokkal motiváltabb mint a két skót juhász, velük inkább csak hobbiból játsszuk ezt a sportot, csak annyit edzünk, versenyezünk, amennyit még teljes lelkesedéssel élveznek.
Hogy miért kezdtem el? hallottam róla, és megtetszett. Nem bántam meg.
? A kutyáiddal több sportot is művelsz.
? A frisbee a mi másik igazi sportunk. Ez három éve jött be az országba, mi szinte a kezdetektől űzzük. Már több szeminárium és verseny is volt itthon, versenyről versenyre fejlődnek a résztvevők. Az egész lényege, hogy igazán jól érezze magát a kutya és az ember a közös játék alatt. A legjobb benne, hogy bárhol és bármikor játszható. Semmi más nem kell hozzá csak egy korong, amit eldobok, a kutya pedig visszahozza, ez az alap. Természetesen számos ága van. Személy szerint én a freestyle-t szeretem, amikor zenére mutatunk be a kutyával különböző trükköket, valamint a distance-t, amikor adott időn belül az számít, hány pontos fogása van a kutyának, és milyen távolságban.
A dog-dancing körülbelül 5-6 éve van Magyarországon. Lényege, hogy a kutya zenére mutat be produkciót. Apróbb trükkökkel a végére fel lehet építeni egy egész kűrt. Mi általában csak a tanításig jutunk, nincsenek egybefüggő kűrjeink.
? Milyen típusú és felépítésű kutyáknak való ez a fajta mozgás?
? Bármilyen fajtájú, nemű vagy korú kutya alkalmas a sportolásra. A lényeg, hogy türelemmel kell csinálni mindenféle sportot. Valamint fontos, hogy ésszel végezzük. Vannak fanatikusok, akik úgymond széthajtják a kutyájukat, túlterhelik, és később emiatt egészségügyi gondjaik lehetnek. Az amerikai Ron Watson menhelyekről kihozott kutyákat tanít, és világszínvonalú eredményeket érnek el frisbee-ben. Szóval minden kutya alkalmas.
? Az agility, fresbee vagy a dog-dancing lehet szabadidős elfoglaltság, vagy ezt inkább olyanok választják, akik mindenképpen versenyezni szeretnének?
? Természetesen nem mindenkinek kell versenyeznie, mert az egésznek a lényege a kutya és a gazda kapcsolatának kialakítása. Ha valaki el szeretné kezdeni, keresse fel a helyi kutyaiskolát, ahol tanácsokat tudnak adni, és el is lehet kezdeni a sportolást.

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2010. márciusi számában olvasható.

Megosztom