Karcsúsít a jóga

A jóga nem csak a stresszoldás hatékony módszere. A fogyókúra kiegészítőjeként is sikeresen alkalmazhatjuk a mozdulatokat.

Hasbeszívás

Ez a póz kiválóan beleillik a fogyókúrába, mert felpörgeti az emésztést. Bánjunk azonban csínján vele, és teljes egészében hagyjuk ki, ha méhen belüli fogamzásgátlóval rendelkezünk, belső hasüregi betegségben szenvedünk, ezen a testtájon műtöttek vagy fognak műteni minket, illetve ha épp menstruálunk.

1. Álljunk terpeszbe, lábaink körülbelül 60 centire legyenek egymástól, a lábfej kissé kifelé nézzen.
2. Vegyünk mély lélegzetet, enyhén rogyasszuk be a térdünket, a hátunk eközben ellazul és lekerekedik. Mindkét kezünkkel támaszkodjunk a combunkra, ujjaink befelé néznek, felsőtestünk súlyát karunkon nyugtatjuk.
3. Hasunkat felfelé beszívjuk, mély üreget képezve ezáltal.
4. Hullámmozgást végezve, 10-20-szor ki-be húzzuk a hasat. Amikor levegőre van szükségünk, vegyünk lélegzetet, ám ilyenkor ismét egyenesedjünk ki. Néhány szabályos lélegzetvétel után folytathatjuk a gyakorlatot.
5. Ha van kedvünk, még kétszer ismételjük.

Fordított V

A mozdulatsor megnyújtja a hátat, serkenti az agyat.

1. Álljunk terpeszbe párhuzamos lábfejekkel, lábaink egymástól 60 centiméterre, térdünket lazán tartjuk, nem rögzítjük.
2. Kezünket lefelé hajolva végigvezetjük az alsótestünkön, majd tovább lépkedünk vele a talajon, míg a testünk derékból meghajolva derékszöget zár be. Vállszélességnél kissé távolabb áll egymástól a két kezünk, középső ujjunk egyenesen előre mutat.
3. Próbáljuk megnyújtani a gerincünket úgy, hogy minél feljebb emeljük a fenekünket. Maradjunk ebben a helyzetben 4-7 lélegzetvétel erejéig.
4. A befejezéshez hajlítsuk a térdünket, ereszkedjünk négykézlábra, lábfejünk felső része a talajon pihenjen, sarkunk felfelé nézzen.

A gyakorlatok teljes terjedelmükben a Családi Lap 2008. decemberi számában olvashatók.

Megosztom