Motorozni akar a gyerek

Előre retteg, mi lesz, ha a gyerek azzal állí­t haza, hogy motorozni szeretne? Ne ijedjen meg, nem olyan veszélyes dolog a motorozás, mint ahogy azt sokan gondolják.

A tinédzserkor az álmodozások időszaka. Ha valamit a fejébe vesz a gyerek, szülő legyen a talpán, aki le tudja róla beszélni. Ráadásul lehet, hogy csak késve tudja meg a felmenő, hogy utóda motorra vágyik. ím árulkodó jel lehet, ha agyonolvasott Motorrevüt talál csemetéje ágya alatt, de az is megtörténhet, hogy gyermeke egyszer csak a nyári keresetéből vásárolt lepukkant, ezeréves motorral állí­t haza. Mérlegeljen! Tiltsa meg a motorozást? Nem biztos, hogy jól dönt, hiszen gyermeke az ön szavára fittyet hányva a haverok robogóján ismerkedhet vele, akár közúton, jogosí­tvány, megfelelő ismeretek és védőfelszerelés nélkül.

Vagy beletörődik, és mindent megtesz azért, hogy gyermeke biztonságban hódolhasson szenvedélyének. Ha í­gy tesz, akár szorosabbra is fűzheti vele a kapcsolatát. A tiltás azonban a legrosszabb taktika, hiszen ezzel még kí­vánatosabbá teheti a motorozást. Jogosí­tvány nélkül szó sem lehet róla Akinek az ismerősei körében volt motorbaleset, azt nem vigasztalja, hogy tavaly 3,1 százalékkal kevesebb balesetet okoztak a motorosok és segédmotor-kerékpárosok összesen, mint a biciklisek.

Nem lehet elég korán kezdeni

De tehet azért, hogy ne legyen veszélyesebb, mint bármilyen más közlekedési forma. Egyrészt gyermekét már egészen kicsi korától oktassa a közlekedési szabályokra. Másrészt kösse feltételekhez a motorozást. Az egyik ilyen kikötés legyen a jogosí­tvány megszerzése. Ebben pedig törekedjen a fokozatosságra, amit a jelenlegi magyar jogosí­tványrendszer (az idén tovább szigorodtak a korhatárok, lásd a keretes cikket) maximálisan támogat.

Még ha a családi költségvetés alapján meg is engedhetné, hogy nagy köbcentis, erős motort vegyen, tartsa be a fokozatosság elvét. Csak olyan kétkerekűt kapjon a gyerek, amelyhez van érvényes jogosí­tványa, hiszen a garázsban álló, ám nem használható saját motor olyan kí­sértés, aminek még a legszófogadóbb csemete is csak nehezen tud ellenállni.

A robogózás több okból is támogatható. A dinamikus közlekedés, a motorkezelési alapok, a közlekedési szabályok rutinszerű begyakorlása lényegesen könnyebb egy robogóval. Ráadásul a kezelése is egyszerűbb, könnyebb, mivel nem igényel extra figyelmet a sebességváltás és a kuplung használata. Egy-két év robogózás után jöhet a következő kategória, de még mindig ne a száz lóerős gépekben gondolkodjon.

A cikk folytatását a Családi Lap 2013. júniusi számában olvashatja.

Megosztom