7 gyakorlat a női egészségért

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen nagy szerepe van a testmozgásnak a környezeti ártalmak, a korral járó problémák leküzdésében. Most olyan gyakorlatokat javaslunk, melyek különösen a nők egészségének megőrzésében segí­thetnek.

Gyermek póz

1. Térdeljen le a földre úgy, hogy a nagylábujjak összeérjenek, és a térdek csí­pő szélességűre nyitva vannak. íœljön a sarkára.

2. Fektesse fel a felsőtestét a combjára egyenes háttal, közelí­tsen homlokával a matrac felé. A kezeket simí­tsa a talajra előrenyújtva, a tenyereket simí­tsa a talajra.

3. Csukja be a szemét és lélegezzen mélyen, szabályosan. Legalább egy percig maradjon ebben a pózban. Miért jó? Ez a lazí­tó testhelyzet nyitja a csí­pőket és lazí­tja a hátizmokat az alsó háti szakaszon. Oldja a feszültséget, segí­t a mindennapi stressz leküzdésében.


Lefelé néző kutya

1. Helyezkedjen el négykézláb a padlón, a térdek csí­pő szélességű távolságra legyenek egymástól. A kezek vállszélességre legyenek egymástól, az ujjak legyenek legyezőszerűen széttárva.

2. Nyomja a kéz egész felületét a matracba, a sarkokkal közelí­tsen a talaj felé és egyenesí­tse ki a lábát. (Ha nagyon kötöttek a hátsó combizmok, és nagyon fájdalmas a nyújtás, maradhat kissé hajlí­tva a térd.)

3. Sétáljon kissé előbbre a kezével és hátrébb a lábakkal, hogy szélesí­tse a pózt. Belégzésre a tenyereket, kilégzésre a sarkakat nyomja a talajba, egyenesí­tse ki a hátát.

4. Lazí­tsa el a nyakát, hagyja, hogy a feje a vállak közé lógjon, a tekintete a mellkasára fókuszáljon. Lélegezzen mélyeket, legalább egy percig tartsa ki a pózt.

Miért jó?

A lefelé néző kutya hatékonyan erősí­ti a felsőtestet. Mivel fordí­tott testhelyzet (a csí­pők magasabban vannak, mint a szí­v), jó hatással van a vérkeringésre is.

Deszka póz

1. Lefelé néző kutyából hozza előbbre a mellkasát, helyezze át a súlypontot a tenyerekre úgy, hogy a vállak pontosan a csukló felett helyezkedjenek el.

2. Emelje fel a sarkát, a lábujjakat nyomja a talajba, a talp legyen párhuzamos a fallal. Emelje fel a fejét úgy, hogy a nyakcsigolyák a hát meghosszabbí­tásába essenek. Tartsa legalább egy percig a pozí­ciót.

3. Tartsa meg a hasizmát, nem szabad, hogy a csí­pő leereszkedjen. Tartsa egyenesen a gerincét.

Miért jó? A deszka póz egyszerűnek tűnik, ám nehezebb, mint gondolnánk. Erősí­ti a felsőtestet, a kar minden nagyobb izmát megmozgatja, de dolgoznia kell a hátizmoknak, a hasizmoknak is.

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2012. februári számában olvasható.

Megosztom