Hallgasson a fülére!

Természetes, hogy a fület érintő sérülések, gyulladások fülfájást okoznak, de talán nem is gondolnák a szülők, hogy milyen sok más betegség járhat hasonló panasszal. Ám a leggyakoribb ok mindenféleképpen az akut savós vagy gennyes középfülgyulladás.

Kisugárzó fülfájdalmat okozhatnak a rágófogak betegségei, a rágóízületek gyulladásai, az orrmelléküregek betegségei és a garat gyulladásos megbetegedései is. Utóbbira jellemző, hogy a fájdalom főleg nyeléskor jelentkezik. Az akut gennyes középfülgyulladás egyike a leggyakoribb gyermekbetegségeknek. Iskoláskorig a kisgyermekek legalább 70 százaléka átesik egy vagy több középfülgyulladáson, melynek vezető tünete a fájdalom, amely főleg lefekvéskor a tűrhetetlenségig fokozódhat, mert a dobüregben felszaporodott váladék a dobhártyát feszülés alatt tartja. Csecsemőnél, kisebb gyermekeknél gyakran igen nehéz feladatot okoz a szülőnek a vigasztalhatatlan sírás hátterében rejlő okot kideríteni.

Tények és tünetek

A gyermekek életkoruknak megfelelően különböző tüneteket mutatnak. Féléves kor alatt főleg éjszakai nyugtalanság, láz, etetési nehézség hívhatja fel a fülfájdalomra a figyelmet. A közhiedelemmel ellentétben a fülkagylóporc megnyomása során jelentkező fájdalom nem utal megbízhatóan a középfül gyulladására, mert a nyugtalan, nyűgös csecsemő egészséges fül esetén is reagálhat sírással a bolygatásra.
Hat hónapos kor után a csecsemő az említett tünetek mellett a füléhez kapkodhat. A kisded korúak viszont már határozottan jelzik, ha a fülük fáj.
Jellemző és feltűnő tünet, hogy a középfülgyulladás minden esetben halláscsökkenéssel jár (ez természetesen csak akkor feltűnő a környezet számára, ha a gyulladás mindkét fület érinti), és gyakran kíséri hányás is. A fertőzést gyakran előzi meg nátha.
Csecsemőknél a bukások során az anyatej vagy tápszer a fülkürtbe jutva idézheti elő a fertőzést. Kiváltó ok lehet még az arcüreggyulladás, orrsövényferdülés és leggyakrabban az orrmandula túltengése.

Gyógyszertől a felszúrásig

A fülfájás, amennyiben középfülgyulladás vagy hallójárat-gyulladás következménye, igen heves, lüktető jellegű, amely hasonlóan a fogfájáshoz, az esti órákban lefekvés után szinte elviselhetetlenné tud válni. A legfontosabb dolog, hogy a gyermek azonnal kapjon fájdalomcsillapítót.
A lázas gyermekkel először általában háziorvos találkozik, aki egy egyszerű fülészeti vizsgálattal eldöntheti, hogy a gyermek füle beteg-e.
Az enyhe középfülgyulladás orrcsepp, megfelelő antibiotikum alkalmazásával egy héten belül általában meggyógyul. A fájdalom már 1-2 nap alatt megszűnik. Ennél elhúzódóbb esetben vagy rossz általános állapot, magas láz esetén indokolt a fül-orr-gégészeti vizsgálat.
A fül-orr-gégész időnként a fülfelszúrást, szaknyelven paracentézist javasolja. Erre elsősorban akkor kerül sor, ha a láz igen magas, a fájdalom nehezen csillapítható, vagy a gyulladás elhúzódó. Ilyenkor a dobüregben felszaporodott gennyes vagy savós váladékot lebocsátjuk, amely azonnali állapotjavulást idéz elő. Téves az a hiedelem, hogy a fülfelszúrás után gyakoribb a középfülgyulladás.
Ritkán előfordul, hogy a dobüregben felszaporodott gennyes váladék a fül mögötti csontterületre is átterjed. Ez már a gennyes középfülgyulladás egyik szövődménye, a csecsnyúlvány-gyulladás, amelynek megoldása műtéti. Ez a komplikáció azonban a korszerű antibiotikumok alkalmazása mellett igen ritka.

Vizes hatások

A fülfájás másik előidézője a főleg nyáron és az iskolai úszások során, a külső hallójárat-gyulladás. Ez a betegség igen erős fájdalommal járhat. Előidézésében a hallójáratba került és ott pangó víznek van alapvető szerepe, amely a hallójárat bőrét fellazítja, és a kórokozók számára átjárhatóvá teszi. A bőr alatt szorosan helyezkedik el a csont- és a porchártya, amelyet a gyulladás szintén érint, ezzel magyarázható a nagy fájdalom.
A külső hallójárat-gyulladás kezelése a hallójáratba helyezett gyulladáscsökkentő gyógyszerrel átitatott géztamponnal történik, amelyet naponta cserélnek a gyulladás megszűnéséig. Fontos a kiegészítő antibiotikus és fájdalomcsillapító kezelés is. A betegség megelőzhető a hallójárat fürdés utáni rendszeres, gondos kiszárításával. Erre megfelelően használhatók a kereskedelemben kapható fültisztító pálcikák.

Ha fájdalommentes

Az említett két kórkép mellett meg kell említeni a középfülgyulladás kisgyermekkorban igen gyakori másik formáját, a krónikus savós középfülgyulladást. Jelentőségét az adja, hogy nem jár fájdalommal, vezető, többnyire egyetlen tünete a nagyothallás, amelyet a környezet sokszor figyelmetlenségként, szórakozottságként értékel.
A betegség lényege az, hogy a dobüregen, a középfül üregrendszerében a rossz fülkürtműködést követően savós váladék szaporodik fel, amely hónapok alatt kötőszövetesen szervül, ennek következtében a dobhártya erősen meggyengül, funkcióját veszti. Az időben rendezett rossz fülkürtműködés ezt a betegséget megszünteti. Ennek módszerei lehetnek a megnagyobbodott orrmandula eltávolítása, a krónikus arcüreggyulladás szanálása stb. Fontos, hogy időben felfigyeljenek a gyermek esetleges figyelmetlenségére és forduljanak fül-orr-gégész szakorvoshoz.

Mi okoz még fülfájást?
Számos betegség esetén a fülfájás nem maga a betegség, hanem egy összetettebb probléma tünete.
A rágófogak betegségei. A fogak romlása, szuvasodása, gyulladása számos szövődménnyel járhat, ha nem kezelik a betegséget. A fog romlása egyre mélyebbre halad, a fogbél gyulladása pedig átterjedhet a környező szövetekre, erős fájdalmat kisugározva a környező szervekre, így a fülre is.
A rágóízület gyulladása. Hátterében fogazati vagy harapási rendellenességek állnak, és a legfontosabb teendő a fogszorítás megszüntetése. A problémával minél hamarabb fogorvoshoz kell fordulni.
Orrmelléküreg-betegségek. Az orrmelléküregek az arckoponya üregei. Ezek az üregek keskeny nyílásokkal vannak összekötve az orrüreggel és az orrhoz hasonlóan nyálkahártyával borítottak. Náthával járó megfázáskor az orron keresztül az orrmelléküregekben gyulladás alakulhat ki. Ha a betegséget nem kezelik, elhanyagolják, továbbterjedhet a környező területekre, így súlyos szövődményeket okozva.
Garatgyulladás. A mandula körüli terület gyulladása, melyet bakteriális fertőzés okoz. A garatot általában sztreptokokkusz baktérium támadja meg, mely átterjed a környező szövetekre. Amennyiben a baktériumok tovább szaporodnak gennygyülem, tályog alakulhat ki. Tályogok megjelenhetnek a mandulák mellett vagy a torok oldalán is.

Megosztom