Egy egyszerű telefonhí­vás ereje

Nem látogathatjuk meg idős szüleinket, vagy nagyszüleinket otthonaikban a járvány miatt; ez borzasztóan nehéz helyzet mindenki számára. Épp ezért még sosem volt ennyire fontos, hogy személyes látogatásainkat rendszeres telefon-, vagy akár videó hí­vásokkal helyettesí­tsük! A kapcsolattartásnak ez az egyszerű módja csökkentheti idős szeretteinek elszigeteltségét és aggodalmait. A szenior telefongyártó, a Doro tanácsaiból kiderül, hogy egy telefonhí­vással hogyan segí­thetjük és támogathatjuk idős szeretteinket a távolból, ezekben az időkben is.

Ne becsüljük alá félelmeiket!

Természetes, hogy az idősebb szeretteink aggódnak a koronaví­rus-járvány kitörése miatt. A telefonbeszélgetéseink során a kezdetektől mutassuk ki feléjük, hogy megértjük a félelmeiket, és szeretnénk megismerni aggodalmaikat. A beszélgetéseink arra is lehetőséget adnak, hogy lássuk, mi miatt aggódnak és miben segí­thetünk nekik. Ne szakí­tsuk őket félbe: ha ezt tesszük, félő, hogy nem mondják el majd minden problémájukat! Figyeljünk és hallgassunk!

Legyünk megértőek!
Nézzünk magunkba és vizsgáljuk meg, hogyan reagálhatnánk pozití­van idős rokonaink aggodalmaira. Elképzelhető, hogy nem rólunk mintáznák az ‘Együttérzés’ szobrát, de most itt az idő, amikor ezen lehet és kell is magunkban dolgozni! Higgyük el, meglesz a jutalma: elégedettebbek, megértőbbek és mentálisan nyugodtabbak leszünk mi is.

Figyeljünk oda, hogy ők is figyelhessenek ránk!
Ez nem mindennapi helyzet, de a telefonhí­vások alkalmával próbáljunk meg nyugodtnak maradni, hogy segí­thessük és támogathassuk idősebb szeretteinket ezekben a nehéz időkben. Ne felejtsük el, ha a hí­vás során nem látjuk egymást, jobban kell figyelnünk arra, hogy követhető legyen a mondanivalónk! Éppen ezért ne beszéljünk túl gyorsan, szánjunk időt a hí­vásra! Sok idős embernek gondot okoz, ha rövid időn belül millió információval, vagy kérdéssel bombázzák őket. A sürgetés miatt az idősek azt gondolhatják, hogy nem hallják, vagy nem értik meg őket. Gyakori visszakérdezéssel győződjünk meg róla, hogy szerettünk mindent értett e abból, amit mondtunk neki. Ne beszéljünk, inkább beszélgessünk!

Legyen a telefonhí­vás egy napi program!
Idős rokonaink hí­vására egy fix napi programként tekintsünk; megbeszélhetjük, hogy a szülőket/nagyszülőket mindig ugyanabban az időben hí­vja a család. így válhat egy egyszerű telefonhí­vás olyan programmá, amire mindkét fél várhat! Akár 2 különböző hí­vást is tervezhetünk: az egyikben csak felnőttek vesznek részt komolyabb témákkal, a másikban pedig az unokákkal beszélgethetnek a nagyszülők. Tény, hogy ha idős rokonaink nem láthatják szeretteiket élőben, az szorongást vagy szomorúságot válthat ki, de ne feledjük, hogy a rendszeres kapcsolattartás igenis könnyí­t a távolságokat áthidalni!

Beszéljünk a helyzetről!
Igen, beszélnünk kell a ví­rusról és arról is, milyen hatással van a mindennapi életünkre. Lehetünk mi is azok, akik elmagyarázzuk a szeretteinknek az aktuális hí­reket, és lefordí­tjuk azokat egy könnyebben érthető nyelvezetre. A beszélgetés közben próbáljuk meg kerülni a bonyolult orvosi kifejezéseket és a hosszas értekezéseket a ví­rus hátteréről. Nem kell hangosan felolvasnunk minden egyes, járvánnyal kapcsolatos hí­rt sem az internetről. A pontos, világos, személyes hangvételű beszélgetés és mellette a biztonsági utasí­tások elismétlése sokkal többet ér, mint egy részletekbemenő, fontoskodó beszéd.

És beszélgessünk másról is!
Kérdezzük meg a nagyitól: Mivel töltötted ma a napod? Mit főztél? Mit nézett tegnap este papa a tévében? Hogy vannak a virágok? Tud-e új trükköt a kutyus? Még ha a világunk bizonyos értelemben sokkal kisebb lett, akkor is dolgozunk, gondolkodunk, emlékezünk és álmodozunk. Ezekről pedig mind beszélgethetünk szeretteinkkel!

Ebben a kihí­vásokkal teli időszakban úgy támogathatjuk leginkább egymást, ha megosztjuk egymással az érzéseinket. Fiatalként vagy idősként, naiv vagy éppen kritikus hozzáállással is lehetünk elfogadóak a másik gondolatai, érzései, félelmei és sebezhetősége iránt – a lényeg a nyitottság és az őszinteség!

Ne becsüljük alá a rendszeres telefonhí­vások nagyszerű erejét, amelyek segí­tenek összetartani a családot akkor is, ha fizikailag távol vagyunk egymástól!

 

Megosztom