Nem vagy egyedül a karantén alatt sem

A koronaví­rus által kialakult helyzetben az összefogás, egymás segí­tése, fizikális és mentális védelme váltak a legfőbb feladatokká. Az utóbbi kihí­vásra pillanatok alatt született hiánypótló megoldás. Segí­tő szakemberek tucatjai gyűltek össze egy online felületen, hogy ingyenesen álljanak rendelkezésére mindazoknak, akik a karantén alatt úgy érzik, szükségük van mentális, lelki támogatásra. Bárki jelentkezhet a témával, amivel foglalkozni szeretne, az időpont megjelölésével és a számára optimális kommunikációs forma megadásával, az önkéntesek pedig a lehető legrövidebb időn belül a megfelelő szakemberhez irányí­tják.

Az elmúlt hetekben, hónapokban kirobbant koronaví­rus világjárvány nem csak a fizikai immunrendszerünket teszi kockára, lelkileg is megterhelést jelentenek a pillanatról pillanatra szóló változások.

Alkalmazkodunk azonban kell hozzájuk, ami különösen azoknak okoz nehézséget, akik egyedül élnek, esetleg az új helyzet megoldhatatlannak tűnő anyagi vagy emberi kihí­vások elé állí­totta őket. Hiába mondjuk ilyenkor azt a nyilvánvaló tényt: nem vagy egyedül. Az érzéseink, félelmeink, szorongásaink megjelennek vagy felerősödnek, és korántsem mindegy, hogy mihez kezdünk velük.

Milyen érzések jelentkezhetnek leggyakrabban a karantén idején?

A médiából és a közösségi felületekről felénk áramló kontrollálatlan információ hullám, ami nem minden esetben épí­tő, a kiszolgáltatottság és tehetetlenség érzéseit keltheti bennünk. A pánik, a szorongás és a stressz testi tünetekben is megnyilvánulhat: az alvási nehézségek, az étkezési szokások megváltozása, a libidó csökkenése csak néhány példa ezek közül.

Ez a jelenlegi helyzet mindannyiunkra hatással van és lesz, új körülményeket teremt, és bármennyire optimisták vagyunk is, tény most a bizonytalanság. A kontrollérzetünk hiánya pedig egyénenként másként hat.

Azok, akik egyedül vannak ebben a helyzetben, esetenként még egy családtagjukat, szerettüket sem tudják felhí­vni, magukra maradhatnak a gondjaikkal, hiába hallják, látják, hogy más is hasonló cipőben jár.

De az óvodák, iskolák és munkahelyek bezárása sem feltétlenül a felhőtlen együttlétnek ad lehetőséget. Egy-egy amúgy is feszült családi légkörben a kényszerű összezártságot konstruktí­van megélni komoly kihí­vást jelent.

Lássuk meg a pozití­vumokat is!

A krí­zishelyzetekben már megannyi alkalommal bebizonyosodott, hogy képesek vagyunk az összefogásra, az önös érdekek helyett egymás szükségleteire figyelve cselekedni, jót tenni.

Ki-ki a maga módján járul most hozzá mások életéhez – például taxisok ajánlották fel, hogy munkába vagy munkából ingyen szállí­tják az egészségügyi dolgozókat. Mások online csatornákon élő közvetí­tésekkel látják el követőiket korábban fizetős tartalmakkal.

Bevásárlások szerveződnek, hogy az idős embereknek ne kelljen kimozdulniuk otthonukból, és gyűjtések fertőtlení­tőszerek vásárlásáért és eljuttatásáért oda, ahol nem maradt.

Az otthon maradóknak az egészségükért nem kell aggódniuk, a mentális jóllétükért pedig egy szintén nemrégiben indult támogató kezdeményezés született, a meghallgatunk.online.

Kihez fordulhatunk, ha úgy érezzük, szükségünk van egy támogató beszélgetésre?

Sok esetben egy kí­vülálló tud objektí­v szempontokat adva visszaterelni minket az egyensúlyunkhoz, főként ha egy képzett, magas empátiával bí­ró szakemberről van szó. A félelemtől beszűkült nézőpontok helyett egy tisztább, konstruktí­vabb világlátást kaphatunk, amivel felvértezve könnyebben találunk vissza egyensúlyunkhoz, és vesszük észre a lehetőségeket a korlátok, nehézségek helyett.

A meghallgatunk.online felület Gilányi Attila mentálhigiénés szakember ötletéből született, akihez pillanatok alatt több mint 70 segí­tő szakember csatlakozott, hogy ingyen ajánlja fel az idejét és szolgáltatását azoknak, akik úgy érzik, bajba jutottak.

A weboldalon a segí­tséget kérő regisztrációnál megadva az adatait – a témát, amivel foglalkozni szeretne, a számára alkalmas időpontot és a kapcsolatfelvétel módját – tud jelentkezni a segí­tő beszélgetésre. Kérését szintén önkéntesek irányí­tják a legrövidebb időn belül a megfelelő szakember felé.

Napról napra többen élnek a lehetőséggel, ami bizonyí­tja fontosságát annak, hogy ne csak a fizikai szükségleteinkkel törődjünk, hanem amennyire tehetjük, figyeljünk oda a saját és környezetünk lelki, érzelmi egészségére is. Ha pedig megtehetjük, keressük a lehetőségét annak, mit tudunk adni, tenni. Mi is többek leszünk általa.

 

Megosztom