2020.04.10. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Egy vöröslámpás ház új élete

Tíz év után újra "közösségiben" alkot nagyot az ország első coworking irodája

2020.02.21  14:19   frissítve: 2020.02.21 14:25
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A 8. kerület és a vigalmi negyed, valamint többek között a Salétrom utca 4. szám alatt valaha állt vöröslámpás ház még nem is olyan régen a prostitúció és a bűnözés körülbástyázott melegágya volt, ahol az ablakokba kirakott "árura" még jó néhány helyi lakos is emlékszik. Ezt a kerületet és telket nézte ki magának a Klementz Kata és Panni - a hazai coworking koncepció meghonosítói és az első budapesti közösségi iroda alapítói - arra a célra, hogy ismét egy új közösségi modellt mutassanak be Magyarországon.

2009-es alapítása óta, az innovatív megközelítésének és sokszínű közösségének köszönhetően, a Loffice helyszínei kreatív vállalkozások, kulturális kezdeményezések nyüzsgő tereivé váltak. Ezidáig egykori ipari terek újragondolásával alakítottak ki design-díjas közösségi irodákat, rendezvényhelyszíneket és egyéb többfunkciós közösségi tereket, most azonban az alapító testvérpáros úgy döntött, hogy kinőve az eddigi Paulay Ede utcai bázist, új főhadiszállását a saját igényei és elképzelései szerint a nulláról építi fel. Az egykori vöröslámpás ház helyén felhúzott új épülettel azt szeretnék megmutatni, hogy miképp egyesíthető a munka-, az alkotó- és élettér hármasa egy átfogó közösségi szellemben.

A munkatér egyrészt az első emeleten kialakított coworking iroda és az egyes szinteken elérhető szolgáltatott stúdió irodákban testesül meg. Alkotótérül a földszinten helyet kapott, kertkapcsolatos rendezvénytér, és a coworking irodából megközelíthető tetőterasz, illetve a számtalan erkély és a közösségi konyha szolgál. Élettér tekintetében egy új funkciót mutat be a Loffice: a "coliving" koncepcióját, amely a közép- és hosszútávú szálláshely-szolgáltatás legújabb, globális terméke, az elidegenedett városi lét szükségszerű reakciója felgyorsult világunkra.

A coliving szálláshely nemcsak felszerelt, stílusosan berendezett és gyors internetkapcsolattal rendelkező, high-tech apartmanokat, hanem barátokat, társakat és egy közösséghez tartozás lehetőségét is nyújtja. Az egyre növekvő számú neonomád és világot járó, lokáció-független életmódot folytató szabadúszó számára egy ilyen lakóközösség segíthet bekapcsolódni egy még ismeretlen város vérkeringésébe. A "valahova tartozás" komfortérzete mellett egy épületen belül biztosítja az irodai és lakás funkciókat, valamint a közösségi programok széles skáláját.

Külön tudatos döntés, hogy ez a beruházás a 8. kerületben valósul meg. "Ott nagyot alkotni, ami amúgy is menő és felkapott, nem kihívás" - mondja Klementz Kata, a Loffice társalapítója. "A Rákóczi téri Vásárcsarnok és környéke számos civil defibrillálási kísérleten esett át az elmúlt években, ami eddig leginkább civil kezdeményezések, például a Mindspace szervezet munkájának volt köszönhető. Bízunk benne, hogy hamarosan egyre többen fedezik fel a kerület kincseit és szavaznak bizalmat a benne rejlő végtelen számú lehetőségnek." A 8. kerület egyik legnagyobb kihívása, hogy a különböző generációk egyaránt jól és magukénak érezzék azt, valamint, hogy megtalálják egymást azok a kisebb, önálló szerveződések, amelyek mind valamilyen kulturális, művészeti, vagy közösségi értéket teremtve működnek és adnak hozzá a Csarnoknegyed jelenéhez és jövőjéhez.

Ilyen egymásra találásokhoz és kooperációkhoz, illetve a kerületben egyre növekvő számú, párbeszédet generáló és nyitott szemléletű helyi szerveződések fennmaradásához elengedhetetlenek a jól működő közösségi terek és érintkezési felületek.


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás