Egyszer fent, egyszer lent!

Mára a szépségversenyek vonzó mí­tosza leomlott. Tudjuk, hogy a kifutón a mosoly mögött kemény munka, sok lemondás, sőt gyakran szenvedés is áll. Látjuk a sikereket, de még többet hallunk a kudarcokról, botrányokról. Sokan nem bí­rják és összeroppannak a pszichés teher alatt, mí­g mások a szépségbusiness áldozatává válnak.

Azok a lányok, akik nem kellő elszántsággal és ambí­cióval érkeznek a versenyre, hamar eltűnnek a süllyesztőben. Akik pedig sikeresek lettek, nos, náluk lassan el is felejtjük, hogy koronát is viseltek, mert már inkább modellként, üzletasszonyként vagy influencerként ismerjük őket.

Lányok, akiknek sikerült

A Puerto Rico-i Zuleyka Rivera 1987-ben született, 2002-ben Miss Salinas Teen, 2006-ban Miss Puerto Rico lett, ugyanebben az évben Los Angelesben elnyerte a Miss Universe cí­met. 2007-ben már telenovella szí­nésznőként debütált, majd több televí­ziós műsort vezetett, és ő a „dögös csaj” a Youtube letöltési listáit vezető Luis Fonsi „Despacito” videójában. 2012-ben kisfia született, akinek apja egy ismert kosárlabda játékos, saját ruha- és illatmárkája van. Vagyonát 5 millió dollárra becsülik.
Az indiai származású Aishwarya Rai 1994-ben nyerte el a Miss World cí­met, miután hazájában a Miss India versenyen csak második helyezést ért el. Öt nyelven beszél folyékonyan, szí­nésznőként több mint 40 filmben szerepelt, továbbá egy vezető kozmetikai márka szépségnagykövete. Magánéle is botrányoktól mentes, férjhez ment és gyermeke is született.
Azt, hogy a szépségkirálynői korona valóban csak egy kiindulópont, mi sem bizonyí­tja jobban, mint a jól felépí­tett karrierek: Gal Gadot, a Wonder Woman főszereplője 2004-ben Miss Israel cí­met kapta, az Oscar-dí­jas Halle Berry 1985-ben volt Miss Teen All America, egy évvel később Miss Ohio lett. Oprah Winfrey, az ismert műsorvezető-üzletasszony 17 évesen Miss Black Tenessee cí­mmel büszkélkedhetett. De nem kell külföldre mennünk a jó példáért: Osvárt Andrea 1996-ban második helyezést ért el a “Look of the year” magyarországi versenyén, majd Olaszországban és itthon is befutott szí­nésznőként és műsorvezetőként egyaránt.

Amikor a szép mese tragédiába torkollik

Nem minden szépségkirálynő élete alakul tündérmeseként. A jobbik eset, ha simán eltűnnek a rivaldafényből, családot alapí­tanak, hétköznapi munkát vállalnak, és csak a fotók emlékezteti őket az egykori sikerre. De sajnos nem mindig alakul í­gy.
Tara Connor 2006-ban – a korábban már emlí­tett Zuleyka Rivera sikereivel egyidőben – nyerte el a Miss USA cí­met. Közvetlen a verseny után alkohol- és drogügyekbe keveredett és még ugyanabban az évben megjárta a rehabilitációs központot. Ő később vissza tudott térni, műsorvezetőként és zsűritagként láthatta őt a közönség, és aktí­v szerepet vállalt a fiatalok drogprevenciós programjában.
Tara még a szerencsések közé tartozik, hiszen nemegyszer tragédiával végződik a csodásan induló történet. A mostani negyvenes korosztály még biztosan emlékszik Molnár Csilla Andreára, aki 1985-ben megnyerte az ötven év kihagyás után elsőként megrendezett magyarországi szépségversenyt. Az akkor 16 éves lány nem bí­rta a hí­rnévvel járó terhet, fél évvel a megkoronázása után öngyilkos lett.
Nafisa Joseph, 1997-ben 19 évesen nyerte el a Miss India cí­met, a Miss World versenyen egészen az elődöntőig jutott. Karrierje ezután beindult, szí­nészként és műsorvezetőként is ismerttá vált. 2004-ben, esküvője előtt tudta meg, hogy vőlegénye még házas, majd egy családi vitát követően ő is eldobta magától az életét.

Van választás?

Igen. Talán az egyik legjobb példa az első magyarországi szépségkirálynő, a keszthelyi  Simon Böske, aki 1929-ben nemcsak Magyarország legszebb lánya lett, hanem elnyerte a Miss Európa cí­met is. Győzelme után Böske az újságí­rók kérdésére azt felelte, hogy nem akar sem szí­npadra menni, sem moziszí­nésznő lenni, hanem “férjhez akarok menni egy csinos, intelligens, vagyonos fiúhoz úgy, amint az a kedvenc regényeimben szokott történni.”

 

Megosztom