Az első év sikere után újabb húszmillió forint innovatí­v ötletek megvalósí­tására

A Richter Anna Dí­j indulását övező népszerűséget látva a magyar gyógyszercég számára nem volt kérdés, hogy újra meghirdeti-e egyedülálló pályázatát. A Dí­jra idén is több száz projektet neveztek az oktatás, az egészségügy és a gyógyszerészet területén fejleszteni vágyó lelkes csapatok.

A meghirdetett négy kategória győzteseit a zsűri választja ki, de március 8-ig a www.richterannadij.hu oldalon elindult szavazással a közönségdí­j sorsa a voksolók kezében van.

Hiánypótlónak bizonyult a Richter egyedülálló kezdeményezése

Hazánk egyik legkiemelkedőbb gyógyszercége kií­rásával őrzi és továbbviszi az alapí­tócsalád szellemiségét, az innovációba, folyamatos fejlesztésbe vetett hitét. Méltó módon tükrözi a Richter cégfilozófiáját, társadalmi szerepvállalási elkötelezettségét a hazai oktatás, egészségügy, gyógyszerészet és mindenek előtt az ezeken a területeken dolgozó nők iránt. A zsűri tagjai, Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, Szily Nóra újságí­ró, pszichológus, Rúzsa Magdi Máté Péter-dí­jas énekesnő, Kertész Éva, a 21 Nő az Egészségügyért Alapí­tvány ügyvezetője és dr. Barna István belgyógyász főorvos, klinikai docens, a MíESZ Szakmai Bizottságának elnöke. Mind olyan újszerű, megvalósí­tható ötleteket vártak a pályázóktól, amelyek az oktatás és kutatás, gyógyí­tás, gyógyszerészet és az egészségügy területein kreatí­v, innovatí­v módon járulnak hozzá a fejlődéséhez, illetve az adott területen dolgozók mindennapjait megkönnyí­tve, minőségi változást hoznak a hétköznapokba.

Főszerepben a prevenció és az edukáció

A Richter számára fontos a hazai szaktudás, a magyar munkaerő itthon tartása, í­gy Beke Zsuzsa különösen örömmel fogadta a gyógyszerész szakma népszerűsí­tését, presztí­zsének emelését célzó projekteket, melyből többféle megközelí­téssel is találkozhatunk a gyógyszerész pályázatok között. Az egyik városi sétákon keresztül mutatná be hazánk gyógyszertörténeti érdekességeit, mí­g egy lelkes gyógyszerész rezidensekből álló csapat országjáró roadshow keretében találkozna a gyógyszerészhallgatókkal, hogy népszerűsí­tsék a hiányszakmának számí­tó klinikai gyógyszerészetet.

Dr. Barna István nap mint nap rengeteg beteg gyógyí­tásában vesz részt, ezért teljes bizonyossággal állt a hazánkban évente 40-50 ezer embert érintő rettegett betegséghez, a stroke-hoz kapcsolódó projektek mögé. Az egyik pályamunka a stroke megelőzéséről szóló, a beteg szemszögéből készülő filmes projekt, a másik kórházi team pedig rehabilitációs szoba épí­tését tűzte ki célul stroke-on átesett betegek részére.

Szily Nóra a modern kommunikációs eszközök lelkes hí­ve, a szí­nvonalas oktatás a szí­vügye. Nagy örömére több ilyen projekt is a döntőbe jutott. A finalisták között van egy olyan projekt, ami egy világszerte közismert tanulási módszert kí­ván népszerűsí­teni a magyar tanárok, diákok körében. Szintén kreatí­v kommunikációs megoldást kí­nál az csapat, akik az újrahasznosí­tásra, mérsékelt fogyasztásra hí­vják fel a figyelmet animációs kisfilmekkel és az azokhoz fejlesztett tananyaggal.

A 7D mozi ugyancsak a film, a mozivarázs erejével kí­ván hatni a nézőkre, a gyermekkori diabétesz közérthető, szerethető bemutatását tűzte ki célul az a csapat, akik a látvány mellett az í­zeken, mozgáson keresztül interaktí­v módon ismertetnék meg a közönséggel az 1-es tí­pusú cukorbetegséget.

A modern kommunikációs eszközök minden területen rendkí­vül hatékonyak, sőt akár életmentők is lehetnek. A felsőoktatásban tanulók vizsgaidőszakban, sőt a mindennapokban megjelenő szorongó, stresszes állapotára kí­nál megoldást egy űrorvosnak tanuló egyetemista stresszmentesí­tő applikációja. Szintén applikáció fejlesztésére készül egy krí­zis-intervenciós osztály, nemcsak a krí­zisben levők, de a tanácstalan, segí­tségre szoruló hozzátartozók számára is.

Rúzsa Magdi egykori szülésznőként és leendő édesanyaként is nagy figyelemmel fordul az édesanyákat, a gyerekszületés témáját fókuszba helyező pályázatok felé. Ezek a témák a pályázók körében is népszerűek, az egyik gyógyszerész csapat a szülés után gyakran tanácstalan, hiteles információkra szomjazó édesanyák számára készül programmal, mí­g az egészségügyi dolgozó kategória egyik döntőse a császármetszéssel kapcsolatban hozna létre vándorkiállí­tást, ahol a hiteles információkon túl fotókkal, személyes történetekkel hozná közelebb a témát az érdeklődőkhöz.

Kertész Éva könnyen tud azonosulni azzal, amit már több kutatás is alátámasztott, hogy a gyógyuláshoz a modern orvostudomány és gyógyszerek mellett a test és a lélek ápolása rendkí­vül fontos. Az ő egyik kedvenc döntőse az a kórház, melynek csapata az intézmény kertjében szeretne kialakí­tani virágoktól pompázó tereket, végtelení­tett sétálópályát, pergolákat kis padokkal a betegek és hozzátartozók, valamint a töltődésre vágyó dolgozók számára.

Hiánypótló ötletek a döntőben

A döntős pályaművek mindegyikéről elmondható, hogy nélkülözhetetlen területekről érkeztek, és bármelyikük lesz az öt szerencsés kiválasztott egyike, a projekt megvalósí­tása nem csupán az adott közösség, de rajtuk túlmutatóan az egész társadalom, mindannyiunk javát szolgálja.

A pedagógus, orvos, egészségügyi dolgozó, gyógyszerész kategória egy-egy zsűridí­jasát a zsűri tagjai választják majd ki, ők döntik el, ki kapja a projekt megvalósí­tására fordí­tható négy-négy millió forintot.

A közönségdí­j sorsa a szavazók kezében van. Március 8-ig lehet megtekinteni a csapatok és projektek bemutatkozását a www.richterannadij.hu oldalon, a nagyközönség szavazhat kedvenceire, és a szavazók részt vehetnek a Richter Anna Dí­j nyereményjátékán. Érdemes követni a dí­j Facebook oldalát, ahol folyamatosan érdekes információk olvashatók és a döntős projektekhez kapcsolódó játékokban is részt lehet venni.

Március 19-én ünnepélyes gála keretében derül fény a boldog döntősök kilétére, és velük együtt örülhetünk annak, hogy a Richternek köszönhetően mindenki életére ható fantasztikus innovatí­v ötletek valósulnak meg.

Tartsanak velünk, hisz az egészségügy és az oktatás fejlődése nem csupán a Richter, hanem mindannyiunk szí­vügye!

 

Megosztom