Finom í­zek Burgenlandból

Alig pár óra autóút Ausztria és gyönyörű környezetben tehetünk kirándulást, ahol nagyszerű manufaktúrákba is ellátogathatunk, hogy megismerkedjünk Burgenland biokészí­tményeivel.

“Már gyermekként is imádtam a mézet, ezért gyakran álmodoztam egy tejjel és mézzel folyó Kánaánról. Az élet pedig úgy hozta, hogy az álomból valóság lett.
így jött létre 2007-ben a LyLys Honig sok-sok szorgalmas méhecskével és egy fejedelmi méhkirálynővel.
Azóta készí­tünk a Fertő tó partján valódi és kí­méletesen pergetett osztrák virágmézet, propoliszoldatokat, virágport – meséli Simon Tötschinger méztermesztő Burgenlandból, a Fertő tó régióból és a Lajta-hegységből.
Mindenki, aki mézet eszik, hozzájárul a növények beporzásához és ezzel a környezeti értékek megóvásához, valamint a fajok sokszí­nűségének megőrzéséhez.
Ha még többet szeretnél megtudni a méhekről és a mézről, akkor vegyél részt nálunk egy élménytúrán Simon Tötschinger társaságában! (www.lylys.at)

Bio is, manufaktúra is
Verena és Lukas közép-burgenlandi manufaktúrájukban gyümölcslekvárokat, csatnikat, pestót és különféle í­zletes mártásokat készí­tenek. Valamennyi termékük bio minősí­tésű és egyben vegán is. A hozzávalókat elsősorban a régió biogazdáitól szerzik be. Ennek köszönhetően tudják biztosí­tani a kiváló minőséget, valamint a rövid termékláncnak köszönhetően az értékteremtés is a régión belül marad.(https://www.hausensteiner.com/)

8 varázslatos adat a mézről és a méhekről:
1. ítlagosan minden osztrák ember 1,2 kg mézet eszik évente.
2. kb. 30 kg mézet tud a méhész egy méhkasból kinyerni.
3. 20 000 méhre van szükség 500 g méz előállí­tásához.
4. Egy méh repülés közben kb. 0,05 g nektárt szállí­t.
5. Egy méh kb. 10-szer repül ki naponta és mindeközben 250-300 virágra száll rá.
6. Egy méh átlagos repülési hatótávolsága kb. 3 km.
7. A méhek a táplálékforrás távolságára és irányára vonatkozó információt táncolva adják tovább egymásnak.
8. Táplálékaink egyharmada nem is létezne a méhek nélkül.

Fotó: Friedrun West

Megosztom