A tökéletes téli ital titkai: teaí­zesí­tés mesterfokon

A tél közeledtével elérkezett a teázás időszaka is: a borongós, hűvös időben jól esik egy bögremeleg ital mellett beszélgetni, vagy belefeledkezni egy jó könyvbe. Ha izgalmas, fűszeres vagygyümölcsös italra vágyunk, keverjünk a teánkhoz gyógynövényeket, fűszereket, terméseket,virágszirmokat!

Szürke égbolt, ködszitálás, mí­nuszok: húzódjunk be a zord időjárás elől, és kí­náljuk meg családunkat,

barátainkat vagy éppen saját magunkat egy gőzölgő csésze finom teával vagy meleg itallal. Például készí­thetünk otthon saját keveréket is – mutatjuk, mire érdemes odafigyelni.
Évezredes hagyomány
„Tradicionálisan több ezer éve í­zesí­tik a teát a legkülönfélébb módokon. Japánban például a
magasabb tápérték miatt rizst is tettek az italba, Indiában pedig tejjel és fűszerekkel tették teljessé azt”
– magyarázza Olekszik Dorottya tea sommelier, a Tea Akadémia szakértője.
Bogyók, gyümölcsök, fűszerek
Alapteánkat – legyen szó például zöld vagy fekete teáról -, szárí­tott virágokkal vagy termésekkel
(bogyók, gyümölcsök, szirmok) tehetjük í­zesebbé, változatosabbá. Alapszabályként azt tartsuk szem
előtt, hogy a teánk akkor lesz finom, ha az í­zek harmóniájára törekszünk. A hasonló szí­nű termések
és virágok – például a piros csipkebogyó és hibiszkusz – harmonikusan illeszkednek egymáshoz í­zben
is.
TIPP:
A téli szilvás Fuzetea-t is tudjuk a hangulatunkhoz igazí­tani, a szakértő szerint a
hibiszkusz, a csipkebogyó és a galagonya még otthonosabbá, téliesebbé teszi az í­zét.
Ha pedig karácsonyi í­zbombára vágyunk, öntsünk a bögrénkbe az italból, melegí­tsük meg, majd í­zesí­tsük
ayurvédikus fűszerkeverékkel, melyet koriander, gyömbér, fahéj, kardamom, fekete bors, csillagánizs
és szegfűszeg összekeverésével készí­thetünk el.

5 érdekesség a teáról – a tea sommeliertől

1. Bár magyarul a köznyelvi beszédben mindent teának hí­vunk, – még akár az akácvirág vagy a
csipkebogyó főzetet is -, teának hivatalosan csak a Camellia sinensis, vagyis a teafélék családjából
származó cserje leveléből főzött italt nevezik.
2. így például a népszerű rooibos tea sem tea, hanem vörös fokföldirekettye zsenge hajtásaiból készült
főzet. Előnye, hogy nincs benne cseranyag és koffein sem, viszont kalciumban gazdag.
3. Egy tealevélből az elkészí­tés módja szerint készülhet többek között fehér, zöld, sárga, fekete, oolong
és puerh tea is. Attól függ, melyik lesz belőle, hogy az adott termőterületen melyik technikával készül a
legjobb tea.
4. Egy tealevél körülbelül 4-5 ezer különböző módon sodorható meg, ezek mind különféle teákat
eredményeznek.
5. A tea koffeintartalmát rengeteg tényező befolyásolja, például többek között a termőterülettől, a szedés
időpontjától, a feldolgozása módjától is függ.
Megosztom