2020.04.10. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


A tökéletes téli ital titkai: teaízesítés mesterfokon

A legizgalmasabb keverékek elkészítésének titkai

2019.12.10  11:41   frissítve: 2019.12.10 11:49
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A tél közeledtével elérkezett a teázás időszaka is: a borongós, hűvös időben jól esik egy bögremeleg ital mellett beszélgetni, vagy belefeledkezni egy jó könyvbe. Ha izgalmas, fűszeres vagygyümölcsös italra vágyunk, keverjünk a teánkhoz gyógynövényeket, fűszereket, terméseket,virágszirmokat!
Szürke égbolt, ködszitálás, mínuszok: húzódjunk be a zord időjárás elől, és kínáljuk meg családunkat,
barátainkat vagy éppen saját magunkat egy gőzölgő csésze finom teával vagy meleg itallal. Például készíthetünk otthon saját keveréket is – mutatjuk, mire érdemes odafigyelni.
Évezredes hagyomány
„Tradicionálisan több ezer éve ízesítik a teát a legkülönfélébb módokon. Japánban például a
magasabb tápérték miatt rizst is tettek az italba, Indiában pedig tejjel és fűszerekkel tették teljessé azt”
– magyarázza Olekszik Dorottya tea sommelier, a Tea Akadémia szakértője.

Bogyók, gyümölcsök, fűszerek
Alapteánkat – legyen szó például zöld vagy fekete teáról -, szárított virágokkal vagy termésekkel
(bogyók, gyümölcsök, szirmok) tehetjük ízesebbé, változatosabbá. Alapszabályként azt tartsuk szem
előtt, hogy a teánk akkor lesz finom, ha az ízek harmóniájára törekszünk. A hasonló színű termések
és virágok – például a piros csipkebogyó és hibiszkusz - harmonikusan illeszkednek egymáshoz ízben
is.

TIPP:
A téli szilvás Fuzetea-t is tudjuk a hangulatunkhoz igazítani, a szakértő szerint a
hibiszkusz, a csipkebogyó és a galagonya még otthonosabbá, téliesebbé teszi az ízét.
Ha pedig karácsonyi ízbombára vágyunk, öntsünk a bögrénkbe az italból, melegítsük meg, majd ízesítsük
ayurvédikus fűszerkeverékkel, melyet koriander, gyömbér, fahéj, kardamom, fekete bors, csillagánizs
és szegfűszeg összekeverésével készíthetünk el.


5 érdekesség a teáról – a tea sommeliertől
1. Bár magyarul a köznyelvi beszédben mindent teának hívunk, - még akár az akácvirág vagy a
csipkebogyó főzetet is -, teának hivatalosan csak a Camellia sinensis, vagyis a teafélék családjából
származó cserje leveléből főzött italt nevezik.
2. Így például a népszerű rooibos tea sem tea, hanem vörös fokföldirekettye zsenge hajtásaiból készült
főzet. Előnye, hogy nincs benne cseranyag és koffein sem, viszont kalciumban gazdag.
3. Egy tealevélből az elkészítés módja szerint készülhet többek között fehér, zöld, sárga, fekete, oolong
és puerh tea is. Attól függ, melyik lesz belőle, hogy az adott termőterületen melyik technikával készül a
legjobb tea.
4. Egy tealevél körülbelül 4-5 ezer különböző módon sodorható meg, ezek mind különféle teákat
eredményeznek.
5. A tea koffeintartalmát rengeteg tényező befolyásolja, például többek között a termőterülettől, a szedés
időpontjától, a feldolgozása módjától is függ.





A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás