A humanitárius segí­tők nem lehetnek célpontok!

A Magyar Vöröskereszt is csatlakozik a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) humanitárius segí­tők védelmében indí­tott és az Európai Unió által is támogatott kampányához. November 14-től kezdve 11 héten keresztül, január 30-ig a Budapest Film Zrt. hat mozijában (Corvin, Toldi, Művész, Tabán, Puskin, Kino Café) egy pár másodperces rövidfilmet vetí­tenek le az előadások előtt, hogy felhí­vják a figyelmet a humanitárius segí­tőket érő folyamatos veszélyekre, erőszakos cselekedetekre.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) 2017-ben indí­totta #NotATarget – „Nem vagyunk célpontok” elnevezésű kampányát, mely Spanyolország, Németország és Belgium filmszí­nházai után hazánkba is megérkezett. A rövidfilmmel – amely a mozival egyidőben a Magyar Vöröskereszt közösségi média felületein is fut majd #NotATarget cí­mke alatt – a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), a Magyar Vöröskereszt és az Európai Unió szeretné felhí­vni a figyelmet azokra a többnyire Európán kí­vül történő illegális és sokszor erőszakos cselekedetekre, amelyek akadályozzák az egészségügyi ellátást.

Az ilyen támadások, tönkreteszik a segí­tségnyújtáshoz szükséges járműveket és eszközöket, valamint veszélyeztetik az egészségügyi dolgozókat és a humanitárius segí­tségnyújtókat, különösen a Vöröskereszt és Vörösfélhold munkatársait és önkénteseit. A projekt célja, hogy rávilágí­tson a problémakör összetettségére, elismerje az érintett szervezetek munkáját, valamint bemutassa ezt a veszélyhelyzetet. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága munkatársainak tapasztalatai, és a témában folytatott kutatások alapján az egészségügyi ellátás hiánya a krí­zis övezetekben ma több millió embert érint.

A kampány egyik központi eleme egy rövidfilm, amelyet több budapesti moziban is levetí­tenek majd az előadások előtt. Az ebben látható focimeccs analógiája jelképezi, hogy amint a népszerű sportokban, úgy a háborúban is vannak betartandó szabályok. Amit nem fogadnánk el a pályán, azt nem szabad elfogadnunk a harcmezőn vagy veszélyhelyzetben sem. Akár egyetlen, a humanitárius segí­tők vagy eszközeik ellen intézett támadás is ezrek életére lehet hatással. Az ilyen erőszakos cselekedetek ugyanis nem csak a pártatlan humanitárius szervezetek dolgozói ellen irányulnak, hanem közvetve veszélyeztetik az általuk ellátott betegek vagy sérültek életét is.

„A Vöröskereszt hazánkban és a világon is mindenhol elsőként nyújt segí­tséget. Ugyan hazai viszonylatban szerencsére nincs példa háborús veszélyhelyzetre, de katasztrófák esetén mindig az elsők között indulunk segí­teni. Szervezetünk is kiemelten fontosnak tartja a terepen dolgozó válaszadók biztonságát. Ahogy szoktuk mondani: a Magyar Vöröskeresztnél a felkészültségben hiszünk – ezért is szeretnénk a kisfilm segí­tségével minél több emberhez eljuttatni a kampány mondanivalóját” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete 2017-ben már csatlakozott a #NotATarget kampányhoz egy figyelemfelhí­vással a közösségi médiában. 
A Budapest Film Zrt.-vel közös együttműködés az ECHO (Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segí­tségnyújtás) finanszí­rozásával valósulhatott meg, és a 16+ korhatár feletti filmek előtt lesz látható a magyar művészmozikban.
A kisfilm az alábbi linken érhető el: https://youtu.be/q2AEyeKW7kk

Megosztom