2019.12.11. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


A humanitárius segítők nem lehetnek célpontok!

A budapesti mozikban is elindult a Magyar Vöröskereszt és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) közös kampánya

2019.11.14  12:21   frissítve: 2019.11.18 12:37
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A Magyar Vöröskereszt is csatlakozik a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) humanitárius segítők védelmében indított és az Európai Unió által is támogatott kampányához. November 14-től kezdve 11 héten keresztül, január 30-ig a Budapest Film Zrt. hat mozijában (Corvin, Toldi, Művész, Tabán, Puskin, Kino Café) egy pár másodperces rövidfilmet vetítenek le az előadások előtt, hogy felhívják a figyelmet a humanitárius segítőket érő folyamatos veszélyekre, erőszakos cselekedetekre.
A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) 2017-ben indította #NotATarget - „Nem vagyunk célpontok" elnevezésű kampányát, mely Spanyolország, Németország és Belgium filmszínházai után hazánkba is megérkezett. A rövidfilmmel - amely a mozival egyidőben a Magyar Vöröskereszt közösségi média felületein is fut majd #NotATarget címke alatt - a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), a Magyar Vöröskereszt és az Európai Unió szeretné felhívni a figyelmet azokra a többnyire Európán kívül történő illegális és sokszor erőszakos cselekedetekre, amelyek akadályozzák az egészségügyi ellátást.

Az ilyen támadások, tönkreteszik a segítségnyújtáshoz szükséges járműveket és eszközöket, valamint veszélyeztetik az egészségügyi dolgozókat és a humanitárius segítségnyújtókat, különösen a Vöröskereszt és Vörösfélhold munkatársait és önkénteseit. A projekt célja, hogy rávilágítson a problémakör összetettségére, elismerje az érintett szervezetek munkáját, valamint bemutassa ezt a veszélyhelyzetet. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága munkatársainak tapasztalatai, és a témában folytatott kutatások alapján az egészségügyi ellátás hiánya a krízis övezetekben ma több millió embert érint.

A kampány egyik központi eleme egy rövidfilm, amelyet több budapesti moziban is levetítenek majd az előadások előtt. Az ebben látható focimeccs analógiája jelképezi, hogy amint a népszerű sportokban, úgy a háborúban is vannak betartandó szabályok. Amit nem fogadnánk el a pályán, azt nem szabad elfogadnunk a harcmezőn vagy veszélyhelyzetben sem. Akár egyetlen, a humanitárius segítők vagy eszközeik ellen intézett támadás is ezrek életére lehet hatással. Az ilyen erőszakos cselekedetek ugyanis nem csak a pártatlan humanitárius szervezetek dolgozói ellen irányulnak, hanem közvetve veszélyeztetik az általuk ellátott betegek vagy sérültek életét is.

„A Vöröskereszt hazánkban és a világon is mindenhol elsőként nyújt segítséget. Ugyan hazai viszonylatban szerencsére nincs példa háborús veszélyhelyzetre, de katasztrófák esetén mindig az elsők között indulunk segíteni. Szervezetünk is kiemelten fontosnak tartja a terepen dolgozó válaszadók biztonságát. Ahogy szoktuk mondani: a Magyar Vöröskeresztnél a felkészültségben hiszünk - ezért is szeretnénk a kisfilm segítségével minél több emberhez eljuttatni a kampány mondanivalóját" - mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete 2017-ben már csatlakozott a #NotATarget kampányhoz egy figyelemfelhívással a közösségi médiában. 
A Budapest Film Zrt.-vel közös együttműködés az ECHO (Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segítségnyújtás) finanszírozásával valósulhatott meg, és a 16+ korhatár feletti filmek előtt lesz látható a magyar művészmozikban.
A kisfilm az alábbi linken érhető el: https://youtu.be/q2AEyeKW7kk

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás