2020.02.29. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Rendszeres testmozgás - Öröm a gyereknek

Rendszeres testmozgás - öröm a gyereknek

2019.09.30  13:45   frissítve: 2019.09.30 14:06
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A mozgásszegény életforma, és ennek következményeként a gyermekkori túlsúly az iskoláskorú gyerekeket is érinti Magyarországon. Íme néhány tipp a szülőknek ahhoz, hogy a sportolás élményt nyújtson és beépüljön a gyermekek mindennapjaiba.

Szeptemberben kezdetét vette az iskola, amikor a felmérések alapján - még a rendszeres testnevelésórák mellett is - jelentősen lecsökkenhet a gyerekek aktív testmozgással töltött ideje. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2017-es felmérése alapján Magyarországon minden ötödik 6-8 éves korú gyermek túlsúlyos vagy elhízott, így a megfelelő mennyiségű mozgás beépítése a mindennapokba különösen fontos.

ne essünk a „Bort iszik, vizet prédikál" hibájába, kezdjük el mi magunk is a rendszeres sportolást
A gyerekek különösen fogékonyak arra, hogy mit látnak a környezetüktől. Ahhoz, hogy gyermekünknek is kedve legyen a sportoláshoz, szülőként mutassunk hiteles példát, mozogjunk rendszeresen!

járjunk utána!
Már óvodás korban érdemes minél több mozgásformát kipróbálni, és felmérni, hogy milyen típusú sporthoz van affinitása a gyereknek, mi tetszik neki, esetleg szeretne-e versenyszerűen űzni valamely sportot. Hiszen minél hamarabb megismeri és sikerélményt ér el egy sportban, annál biztosabb, hogy rendszeresen fogja végezni azt.

első lépések
Iskolás kortól már összetettebb mozgásformákat is képesek elsajátítani a gyerekek. Az alsó tagozatos gyereket érdemes kezdetben a hagyományos sportágakkal (úszás, futás, csapatsportok) megismertetni, hiszen amellett, hogy a rendszeres testmozgás fejleszti az izomzatot, és elősegíti az egészséges csontképződést, számos egyéb készséget is fejleszt, mint például a koncentráció vagy a szociális beilleszkedés.

sportágak haladóknak
A hagyományos sportok mellett alkalmanként érdemes különlegesebb alternatívákat is kipróbálni, hogy a mozgás révén új, különleges élménnyel gazdagodhassanak. Ilyen lehet például a trambulinpark, a falmászás, gördeszkázás vagy akár a gyerekjóga.

„egy kicsi mozgás mindenkinek kell"
A közös családi program a sportolásra is kiterjedhet, így egy hétvégi közös kirándulás vagy biciklitúra nemcsak a mozgásformát szeretteti meg a gyerekekkel, de az egész család számára közös élményt, kikapcsolódást jelenthet.

sportos életmód kialakítása hosszú távon
A rendszeres sportolás legbiztosabb módja, ha a mozgás a mindennapok részévé válik. Vizsgáljuk meg ezért, hogy mikor tudunk több mozgást becsempészni úgy a mindennapjainkba, hogy az rutinná válhasson. Ha közel van az iskola, érdemes inkább biciklivel vagy rollerrel menni az autó helyett, de a reggeli vagy esti kutyasétáltatás is átmozgathatja gyermekünket.

Forrás: A K&H mozdulj! programja, amely az elmúlt 16 év alatt több mint 260 ezer embert mozgatott már meg.

 


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás