Gyerekkel a Szigeten

A Sziget Fesztivál sokszí­nű, összművészeti programjai között mindenki talál a fogára valót: a világsztárok koncertjeitől kezdve a cirkuszon, táncházon, kiállí­tásokon, alkotóműhelyeken át egészen a szí­nházig, minden egyes napra akad valami újdonság. Ez igaz a gyerekekre is, akik napközben is elmerülhetnek abban a mesevilágban, amit a Sziget kí­nál.

A Szigeten már a dekoráció is segí­t abban, hogy belépve mindenki úgy érezze: egy másik világba csöppent. Aztán megjelennek a Nagy Utcaszí­nház furcsa és bohókás szerzetei is és egyértelművé válik, hogy mesevilágba csöppentünk. De lássuk, mi mindent érdemes még kipróbálni gyerekes látogatóként.

Évek óta kicsik és nagyok egyik kedvence a Vándor Vurstli, ahol visszarepí­tenek a századelőre és úgy érezhetjük magunkat, mintha egy régi vásári forgatagba csöppentünk volna. Van itt minden: célbadobás, zsonglőrök, artisták, bábszí­nház, bűvész mutatvány és jövendőmondás, de Németország legkisebb óriáskerekéről is szemügyre vehető a fesztivál. A Vándor Vurstli melletti sétányon minden nap izgalmas bajnokság zajlik, ugyanis itt mérkőznek meg az élő mozdulatlanság művészei. A tét igen nagy: az Élőszobor bajnokság 12 előadója közül egyikük eljuthat a hollandiai világbajnokságra! De a zsűri figyelme mellett komoly „küzdelem” zajlik a fesztiválozók figyelméért is.

Ha valaki a nagyszí­npados sztárokat figyelve úgy döntene, szeretne felnőttként a nyomukba lépni, irány a Hangolí“ra! Ezen a helyszí­nen a jövőbeli reménységek olyan hangszereket próbálhatnak ki, mint az elektromos dob, a zongora és a gitár. Aztán ki tudja, lehet, hogy a zenés í­zelí­tő után pár év múlva valóban fellépőként tér vissza valamelyik gyerkőc…

A zenei vénával megáldottaknak ajánljuk A magyar zene háza – klasszikus, opera és jazz szí­npadot is, ahol a fiatalok nemcsak megismerhetik és megtudhatják, hogy a klasszikus zene is lehet menő, de akár azt is ki lehet próbálni, milyen vezényelni egy egész szimfonikus zenekart!

Milyen is az igazi magyar virtus? A Hungarikum faluban garantáltan mindenkinek a lábába teszik! A Hungarikum falu a Szigetre varázsolja a magyar vidéket, ahol a gyerekek megismerhetik a magyar hagyományokat, kipróbálhatják a Skanzen népi játékait, kézműves mesterségekkel ismerkedhetnek meg és megtanulhatják a néptánc lépéseit is!

És ha már az új ismeretek elsajátí­tásánál vagyunk, érdemes célba venni a Múzeumi Negyedet, ahol könnyed és játékos módon ismerhetjük meg a hazai múzeumok izgalmas kiállí­tásait. A Magyar Fotográfusok Háza standjánál például a kortárs fotó világát ismerhetjük meg, de lesz szelfifal, tetkók, stencilezés és chillsarok is, mí­g az Aquincumi Múzeumban az ókori római kultúrában merülhetünk el és találkozhatunk gladiátorokkal, római hölgyekkel és kelta harcosokkal is.

A határtalan fantázia helyszí­ne az ArtZone, ahová egy szivárvány kapu alatt vezet az út és ahol workshopok, kiállí­tások, előadások várják a művészetek rajongóit. Itt készülhetnek fesztiválos fejdí­szek, csillámos smink, egyedi, újrahasznosí­tott táskák, szivárványos hajfonatok és karkötők is. Emellett különleges, virágokból épí­tett állatokra és varázslényekre is bukkanhatunk az ArtZone udvarán.

Szintén a varázslatról szól a Luminárium – Daedalum, amelytől garantáltan nemcsak a gyerkőcök, de a szülők szája is tátva marad majd. A Daedelum a világon elsőként a Szigeten lesz látható, egy 19 tojás formájú kupolából álló labirintus, ahol bolyongva megfigyelhetjük, ahogy apró prizmaként táncol a fény a kupolákban, de egy szivárvány szí­nű fa és egy tágas, a római Pantheon által ihletett különleges terem is megbújik a labirintusban.

Megosztom