Az első 1000 nap

A születést követő mintegy három év olyan időszak a baba életében, amikor az optimális egészség, a növekedés és az idegrendszeri fejlődés egész életre való alapjai megteremtődnek. Mit tehet az anyuka, hogy a feltételek adottak legyenek.

Fejleszt a közös játék
Mindig akad valami otthon, amivel lehet játszani. Lepedő? íœres doboz? Tiszta műanyag tányér vagy edény? Rejtőzz el a lepedő mögé, majd fedd fel magad valamilyen mókás hang kí­séretében. Rejts el egy kis műanyagpoharat a lepedő alá, és engedd a gyereknek, hogy addig húzogassa azt, mí­g elő nem kerül. Adj a kezébe valami biztonságos dolgot, például egy műanyag kanalat, amivel kedvére dörömbölhet, vigyázva, hogy ne okozzon kárt magában és a berendezésben.

A közös játék, az önfeledt pillanatok szorosabbra fűzik a kapcsolatot gyerek és szülei között. Arra bátorí­tod a gyereket, hogy használja a képzelőerejét, és figyelje meg a világot maga körül, vegye észre az apróbb részleteket is. Megismer új összefüggéseket, szavakat, szókapcsolatokat, fejlődik érzelmileg.


Segí­t a gügyögés

Utánozd a hangokat, amiket a gyermekedtől hallasz. Ha kisbabád gügyög, beszélgess vele, még akkor is, ha nem mond értelmes szavakat. A „bababeszéd” sokat segí­thet.

A beszéd bármely fajtája segí­t növelni a gyerek szókincsét. Minél többet kommunikálsz vele, annál gyorsabban tanul meg beszélni. A figyelem az egészen pici gyerekeknek is növeli az önbizalmát.

így nyugtat az altatódal

Sokan szoktak altatót énekelni, ha este vagy napközben lefektetik a kisbabát. Érdemes ilyenkor arról énekelni, hogy aznap miket csináltatok együtt. Találj ki dalokat, használd benne a gyerek nevét és olyan szavakat, amelyek már ismerősek számára, emlí­ts olyan tárgyakat benne, amiket szeret.

A rutin mindig nagyon jót tesz a gyereknek. Ez a fajta rutin pedig segí­t neki megnyugodni elalvás előtt, í­gy alaposan ki tudja pihenni magát.

A ritmus, a dallam által a gyerek sokkal könnyebben és gyorsabban memorizálja az új szavakat, akkor is, ha kiejteni esetleg még nem tudja azokat.

Erre is jó az étkezés

Étkezéskor hagyd, hogy gyermeked minden érzékszervét használja.

1. Az í­zlelés: Kérdezd meg tőle, milyen í­zű az, amit eszik. Édes, sós, esetleg keserű vagy savanyú? Ismertesd meg vele ezeket az érzéseket.

2. A szaglás: Kérdezd meg tőle, milyen illata van az ételnek, emlékezteti-e valamire.

3. A látás: Kérdezd meg tőle, hogyan néz ki az étel, milyen szí­neket tud felfedezni rajta, esetleg milyen formája van.

4. A tapintás: Kérdezd meg, milyen állaga van, milyen érzés megtapintani.

5. A hallás: Mondd el neki akár többször is az étel és a hozzávalók nevét, hogy rögzüljön a memóriájában.Minél többet fedez fel a világból már az első 1000 napon, minél többször használja tudatosan az érzékszerveit, annál gyorsabban fog tanulni a későbbiekben. Ez egyben arra is jó lehetőség, hogy megalapozd az egészséges táplálkozás iránti fogékonyságát.

Mik a legjobb játékok, mit tehet az édesanya, ha fájdalmas a szoptatás, milyen hatással van a kicsik agyára a „baba beszéd” – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is válaszokat kí­nál az UNICEF Magyarország új platformja, amely szakértők bevonásával kisgyerekes szülőknek ad gyermekgondozási tanácsokat. A születést követő 1000 nap olyan időszak a baba életében, amikor az optimális egészség, a növekedés és az idegrendszeri fejlődés egész életre való alapjai megteremtődnek. A teljes mesterkurzus itt elérhető: https://unicef.hu/kisgyermekes-szulok-honapja/. íme néhány tipp ahhoz, hogy mit tehet a szülő, ha szeretné biztosí­tani, hogy babája a lehető legjobban kibontakoztassa képességeit.

Megosztom