Gyakran csak ülünk a problémáinkon

íœlünk a munkahelyünkön, az autóban és a tömegközlekedésen, ülünk étkezés közben, otthon a TV előtt vagy a kanapén, olvasva. A KSH adatai szerint 10 év alatt több mint 400 százalékkal nőtt a mozgásszervi panaszokkal küzdő 19 év feletti betegek száma.

Ezeket az adatokat sokan csak elolvassuk és tudomásul vesszük, hogy valószí­nűleg mi is érintettek vagyunk, vagy legalább is, életmódunkból kifolyólag, hamarosan azok leszünk. Jobb esetben önvizsgálatba kezdünk. De mire is kell igazán odafigyelnünk?

Bogár Orsolya, a Life1 Fitness személyi edzője szerint a komoly mozgásszervi elváltozásoknak ugyan apró, de már egészen korai jelei vannak, azonban a legnagyobb baj, hogy ezeket a társadalom többsége gyakran és könnyen félreértelmezi. Orsisegí­tségével most összeszedtünk 4 olyan tipikus, valamilyen elváltozásra utaló tünetet, amelyek alapján érdemes megkezdeni az önvizsgálatot.

1. Gyakori fej- és nyakfájás
Sokszor gyanakszunk a kevés folyadékbevitelre, a rossz irodai levegőre, viszont a gyakori fejfájás jele annak, hogy a nyaki szalagok és izmok túlfeszülnek az ülő munka és a rossz testtartás következtében.

2. Derékfájdalom
Nem feltétlenül az ágymatracunk alkalmatlansága okoz derékfájást. Gyakran a felborult izomegyensúlyra vezethető vissza a probléma, mint például inaktí­v farizom és/vagy törzsizmok, sokszor túl feszes csí­pőhajlí­tó izmok.

3. ínhüvely problémák, tenisz- és golfkönyök
Nem kell ahhoz nehezet, vagy rendszeresen emelnünk, hogy í­nhüvely problémával küzdjünk, vagy fájó könyökkel küzdjünk. A rossz testtartás következményeképpen bizony ezek is kialakulhatnak.

4. Bizsergő végtagok, izomgyengeség
Ilyenkor bizony nem elegendő megemelni a napi magnézium adagot, ezek talán a legegyértelműbb jelei annak, hogy azonnal szakemberhez kell fordulni.

„Hatalmas tévhit az emberek fejében az, hogy a fent emlí­tett tünetek fennállása esetén már önmagában az is elegendő, ha elkezdenek sportolni vagy úszni és ettől a fájdalom majd meg fog szűnni. Hiszen a tünetek megjelenése már annak a jele, hogy a terhelés, például a gerinc tekintetében egészen máshová esik, ergo előfordulhat, hogy rontunk a helyzeten, ha erre a terültre még inkább rádolgozunk” – mondta el a gerincproblémákra specializálódott személyi edző.

Az egyes fájdalmak valamilyen rosszul beidegződött mozgásminta következtében jelennek meg. Ha ezek megerőltetjük bármiféle személyre szabott szakvélemény és diagnózis nélkül – mondván biztosan azért fáj, mert gyenge, ha megerősödik, biztosan jobban bí­rja majd a terhelést – a javulás nem valószí­nű sőt, egyenes lehet az út az akut mozgásszervi panaszok és a kóros gerincelváltozások felé. Fontos lenne, hogy a problémát megelőzzük, vagy nagyon csí­rájában elkapjuk, ezzel elkerüljünk a szakorvosokhoz való sorban állást.

„Kulcs a prevenció és a személyre szabott terv lenne, hiszen sajnos nincsen egyetlen, mindenki számára garantáltan hatásos megoldás. Vannak viszont olyan nyújtó, átmozgató gyakorlatok, amelyeket kortól, nemtől és élethelyzettől függetlenül mindenkinek fontos lenne elvégeznie napi rendszerességgel. Igen, akár a munkahelyünkön is” – hí­vta fel a figyelmünket Orsolya a feladatok bemutatása közben.

Megosztom