2019.09.23. ,
facebookrss


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Szívritmuszavart, szívinfarktust is okozhat az influenza

A magas láz jelenti a veszélyforrást!

Családi Lap
2019.01.23  15:55   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Múlt hét óta hivatalosan is influenzajárvány van hazánkban. A fertőzésnek idén minden eddiginél erősebb tünetei vannak, és ez a szívbetegekre még nagyobb veszélyt jelent: többszörösére nő az infarktus veszélye, megnő a súlyos szövődmények kockázata.
Minden eddiginél erősebb tünetekkel köszöntött be múlt héten hivatalosan is az influenzajárvány, mely általában 5-6 hétig tart. Gyermekorvosok már figyelmeztették a szülőket, hogy több napig is tartó nagyon magas, akár 40 fokos láz kíséri az idei vírust, és ez a magas láz az, ami a szívbetegek számára komoly veszélyt jelent.

A láz ugyanis megterheli a szívet: hatására felszökik a pulzus, ez pedig önmagában nagyon nagy terhelés az amúgy is csökkent működőképességű szívnek, megnő az oxigénszükséglet is, melyet a szervezet nem, vagy alig tud kielégíteni. Így könnyebben kialakulhat szívelégtelenség, szívroham, vagy ritmuszavar. A láz okozta kiszáradás is életveszélyes lehet, ilyenkor a vérünkben lévő kálium-, a nátrium-, a kalcium-és a klorid-ion mennyisége felborulhat, ami szintén (akár halálos) szívritmus-zavarokat okozhat. Az infarktusveszély növekedését az influenza okozta gyulladásos jelenségek is fokozzák, melyek koszorúér-elzáródástválthatnak ki.


A közönséges téli megfázásokkal, náthával szemben influenza esetén a vírus közvetlenül is okozhat halált: vérzéses tüdőgyulladást, melynek halálozási aránya nagyon magas. A fertőzésből való gyógyulás után is jelentkezhetnek még szövődmények, akár életveszélyes bakteriális tüdőgyulladás is.

„Nagyon fontos, hogy mindenki, különösen az idősebbek és a szívbetegek oltassák be magukat az influenza ellen. Káros minden olyan mozgalom, ami ez ellen kampányol, mert a védelem valóban életet menthet. Egy beteg, vagy idős szervezet nagyobb eséllyel is fertőződik meg, védtelenebb a vírussal szemben, ugyanakkor sokkal jobban meg is viseli és nagyobb a kockázata az életveszélyes szövődmények kialakulásának. Ugyan már itt a szezon, de még most is érdemes kérni a szívbetegek számára ingyenesen felvehető védőoltást" - hívja fel a figyelmet dr. Becker Dávid, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára, és emlékeztet arra, hogy az Európai Kardiológusok Társasága (ESC) által 2016-ban kiadott Kardiovaszkuláris Prevenció elnevezésű irányelv kiemeli az influenza és a szívinfarktus közötti szoros kapcsolatot.

Egyes tanulmányok szerint akár többszörösére is emelkedhet az influenza akut szakaszában (első 3 nap) a szív- és érrendszeri események (szívinfarktus, stroke) kockázata az arra fogékony populációban, amely azonban időben alkalmazott védőoltással megelőzhető. Aki most megy oltásért, az próbálja megszervezni, hogy ne kelljen beülnie a váróban az influenzás betegek közé, különben nem csak oltást, de betegséget is kap, márpedig a vírus elleni védettség kialakulásához 2 hétre van szükség.

Ha mégsem sikerült kivédenünk a vírust, fontos, hogy ismerjük fel, és próbáljuk enyhíteni a tüneteket, elkerülni a szövődményeket. Az influenza makacs betegség. Már az első tünetek jelentkezése után néhány órával ledönti az embert a lábáról, majd rövid időn belül produkálja valamennyi tünetet, a náthához hasonlóak mellé magas láz, izomfájdalmak, fejfájás, kimerültség és hidegrázás is társul. Maga a betegség nagyjából 7-10 napig tart, ám a kimerültség még 2-3 hétig érezhető, ami egy amúgy sem egészséges szervezetet különösen megvisel.

Fontos, hogy hagyjunk időt, feküdjünk, szívbetegek esetében csillapítsuk a lázat, hirtelen állapotromlás esetén azonnal vegyük fel a kapcsolatot a háziorvosunkkal vagy a kardiológussal!

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás