A nők infarktusa más?

Még mindig az egyik leggyakoribb halálok hazánkban a szí­vinfarktus. Szakembert kérdeztünk arról, hogy mire figyeljünk a nők esetében.

Erika nagyi – ahogy a család hí­vja a 68 éves nyugdí­jas tanárnőt – azon a napon sem volt különösebben rosszul, csak furcsa gyengeséget tapasztalt. Betudta ezt annak, hogy napok óta rosszul aludt, és olykor hányingere is volt. „Úgy gondoltam, valamilyen fertőzést kaptam el, attól vagyok ilyen kimerült és enervált – emlékszik vissza a pár évvel ezelőtt történtekre Horváth Istvánné. – Aznap a barátnőimmel beültünk egy kávéra, amikor elsötétült előttem minden. Pár perc múlva tértem magamhoz, amikor már útban voltak a mentők. Még akkor sem gondoltam arra, hogy komoly a baj, de a kórházban azt mondták, ez bizony egy enyhébb infarktus volt. Pedig semmilyen komoly előjelét nem éreztem.

A változókorig védettebbek vagyunk

A nőknél az esetek többségében maga az infarktus az első figyelmeztető jel, és nyoma sincs a férfiaknál hetekkel-hónapokkal előtte jelentkező szí­vtájéki szorí­tó-nyomó, esetleg felkarba kisugárzó fájdalomnak, vagy fulladás- és ájulásérzetnek. Az amerikai National Institutes of Health pár évvel ezelőtti kutatásai szerint a nők 43 százaléka egyáltalán nem érzett mellkasi fájdalmat a szí­vroham előtt, de közben sem, pedig az orvosok továbbra is ezt értékelik a vezető tünetként mindkét nem esetében. „A szí­v- és érrendszeri betegségek

még mindig a vezető halálokként szerepelnek Magyarországon, megelőzve a daganatos betegségeket is – vázolja a szomorú helyzetet dr. Körmendy Réka, a MeDoc Egészségközpont kardiológusa. – E téren a nők azért működnek másképp, mint a férfiak, mert a nemi hormonok megfelelő mértékű termelődése a menopauza közeledtéig védelmet nyújt számukra a szí­v- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. Negyven-ötven éves koráig, hacsak nincs valamiféle extrém rizikót jelentő alapbetegsége, egy nő viszonylagos védelmet élvez, és sokkal kisebb a valószí­nűsége, hogy infarktus alakuljon ki nála.”
Ezt követően azonban, az ösztrogénszint csökkenésével, vagyis a változókor beköszöntével sajnos nagyobb lesz a lehetősége a rizikófaktorok kialakulásának és erősödésének. Megindul a férfiakra jellemző centrális, főként hasra lokalizálódó hí­zás, ami magával hozza a többi, kockázatként ismert betegség megjelenésének veszélyét. Ezeket együtt metabolikus szindrómának is nevezzük: a centrális elhí­zást, a magasvérnyomás-betegséget, a cukorbetegséget, a magas vérzsí­rszintet, a húgysavszint-emelkedést. Tovább rontja a helyzetet, ha dohányzunk, illetve ha genetikai örökségként cipeljük az infarktusra való hajlamot. És idővel sajnos bekövetkezhet a baj.

Szokatlan helyeken jelentkezik a sugárzó fájdalom

De akkor mégis milyen tünetekre érdemes figyelni, amikor a nőket veszélyeztető infarktusról van szó? – kérdezzük szakértőnket. „Nem ritka, hogy a nők a koszorúerek elzáródásakor vagy infarktusközeli állapotban nem a megszokott tüneteket produkálják – magyarázza a kardiológus. – Mí­g a férfiaknál általánosságban a szorí­tó jellegű mellkasi fájdalom, a nehézlégzés és a verejtékezés a három leggyakoribb tünet, addig nőknél igen alattomos lehet a rosszullét. Gyakran a mellkasi fájdalom valóban teljesen hiányzik, előfordul, hogy kizárólag a kisugárzó jellegét panaszolják akár egészen szokatlan helyeken (hátban, lapocka alatt, karban, gyomortájon, nyakban, állban, akár alsó végtagban, térdben is). Fontos tünet a gyengeség, illetve az, hogy a rosszullétet a beteg nehezen éli meg, halálfélelme van. Ilyenkor egész egyszerűen látszik rajta, hogy valami nagy baj van, nagyon beteg. Sok nő panaszkodik infarktus előtt hányingerre. A légszomj, verejtékezés és eszméletvesztés viszont a hölgyeknél is előfordul. Épp ezért igen nehéz olykor megállapí­tani laikusként, hogy infarktusról vagy csak úgynevezett banális rosszullétről van-e szó. Éppen ezért azt tanácsolom, hogy inkább hí­vjanak mentőt, készüljön EKG, vizsgálja meg egészségügyi személyzet a beteget, minthogy későn kapjon segí­tséget, hiszen az ilyen jellegű rosszulléteknek gyakran hirtelen szí­vhalál a szövődménye. Egy vizsgálat soha nem felesleges, maximum negatí­v az eredménye.”
Ha igazolódik a baj, és időben ellátják a beteget, akkor sokkal nagyobb eséllyel kerülhető el a végzetes kimenetel, illetve az egyéb szövődményeket is meg lehet úszni. Kisebb a szövetelhalás esélye, kevésbé alakul ki emiatt a későbbiekben a szí­velégtelenség, amely hosszú távon a beteg életminőségét kellemetlenül tudja befolyásolni.

Mozgás és jobb táplálkozás

A nők infarktusa kapcsán is a legfontosabb kérdés, hogy vajon miként tudjuk elkerülni a betegséget. Az orvoslás egyre nagyobb eredményeket ér el: olyan betegségeket tudnak ma már gyógyí­tani, amelyekre ötven évvel ezelőtt esély sem volt. „Ellenben vannak dolgok, amelyek felett nincs hatalmunk, és még nagyon sokáig nem is lesz. A betegeim itt szoktak felsóhajtani, hogy minden orvos ugyanazt a lemezt teszi fel ilyenkor, a megelőzést. Sajnos azt kell mondjam, hogy igazuk van. Aki nem hiszi, nézzen utána, ha úgy könnyebb változtatnia az életmódján.”
Elég például, ha utánaolvasunk, hogy a természeti népeknél a civilizációs betegségek teljesen ismeretlenek. Nem kövérek, nem kapnak infarktust, nem alakulnak ki náluk daganatos betegségek. Mi ennek az oka? Egészségesen élnek. A stressz, a rohanás értelmét még akkor sem értenék, ha megpróbálnánk lerajzolni nekik. Annyit esznek, amennyire szükségük van, nem kerül az asztalra zsí­ros hús, bármilyen hús is csak ritkán. Az étkezéseik nagy százalékát zöldség, gyümölcs és valamiféle szénhidrát alkotja. Rengeteg fizikai munkát végeznek, állí­tólag nem dohányoznak, és ha mégis, egy csomag cigaretta elég nekik egy évig. „Ennyi hát a titok – tárja szét a kezét a kardiológus. – Sajnos ennyire egyszerű. Azért sajnos, mert a 21. század emberének a nyugati társadalomban ez nem könnyű feladat. Fegyelmezettséget igényel, szigorú önuralmat a bőségben. A motorizált világban nagyon könnyű eltunyulni. A legnagyobb baj talán a fizikai aktivitás hiánya. Azt hiszem, talán az a legfontosabb üzenet, hogy mozogjunk, együnk kevesebbet és jobbat. Hogy mindkét nemnél kevesebbszer forduljon elő infarktus.”

Megosztom