Családias ünnepvárás í“budán

Meghittséget varázsolnak a karácsonyvárás időszakába az Advent í“budán 2018 karácsonyi programjai. Zenei fellépők sora, gyermek programok, kézműves vásár, í­zletes falatokat kí­náló gasztrosétány várja az óbudai Fő térre látogatókat november 30-tól.

Idén is felölti ünnepi pompáját az óbudai Fő tér és Szentlélek tér, ahol a mára jelentős hagyományokkal bí­ró karácsonyi programsorozat szí­nes, az adventi ünnepkörhöz méltó ingyenesen látogatható programkí­nálattal várja a látogatókat. A Fő téri vásári forgatagból nem hiányzik majd a kisgyerekek nagy kedvence a műemlék körhinta, a nagyobbakat az ingyenesen használható jégpálya, a karácsony í­zei és szí­npadi néznivalók sora hí­vja.

A zene kí­nálat nem mindennapi. Az adventi hétvégeken, péntektől kezdődően egymást váltják a szí­npadon a neves fellépők. Többek között Zenél majd a Dresch Vonós Quartet, az Eastwing Group, a cimbalomművész Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band, az Adventi Titoktok műsorral érkezik Bognár Szilvia és zenekara, fellép a Muzsikás Együttes, a Makám, a Magyar Vista Social Club, a Romengo. December 7-én a Kolompos koncert után érkezik a Mikulás a Vitéz László bábjátékkal. December 9-én Szalóki ígi ad koncertet. A harmadik adventi hétvégén a Nana Vortex, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák és Bolyki Soul & Gospel is szí­npadon lesz.

Advent záró hétvégéjén Takáts Eszter, Szirtes Edina Mókus, a Belvárosi Betyárok, az Animus Csengettyű Együttes, a Mágustones Vonulós Együttes és a Zuboly lép szí­npadra. December 23-án Gryllus Vilmos Karácsonyi angyalok koncertje teszi még méltóbbá az óbudai karácsonyi készülődést. A Fő téri produkciókat a Kaláka koncertje zárja.

Fényalkotások a Városházán

A még ünnepibb látványért különleges Fényfestmények is ékesí­tik a Fő teret. Adventi hétvégék előtti péntek estéken gyönyörű szí­nekben, egyedülálló fényalkotások borí­tják majd be a Városháza homlokzatát.

Az Advent í“budán ünnepélyes megnyitója november 30-án 18.00 órai kezdettel lesz, melyen Bús Balázs í“buda-Békásmegyer polgármestere az adventi fények felkapcsolása után hivatalosan is átadja a korcsolyapályát a közönségnek. Ezután Pavuk Patrí­cia és Pavuk Viktória taní­tványainak bemutatója lesz megcsodálható a jégen, hogy kedvet hozzanak a sportoláshoz.

Ingyenes jégpályák/Ingyenes korcsolyaoktatás

í“budán szeretettel és két helyszí­nen ingyenesen használható jégpályákkal várják a korcsolyázás kedvelőit, hogy mozgással, jó hangulatban együtt tölthessenek pár órát a friss levegőn. A Fő téri jégpálya a hét minden napján 8.00 – 22.00 óra között, a Csobánka téri a hét minden napján 8.00 – 20.00 között várja a jeges sport hí­veit. A korcsolyatudás sem alapkövetelmény, hiszen a szolgáltatások között ingyenes oktatás is szerepel. A térí­tésmenetes oktatás időpontjai: első hétvége 2018.12.08-09., utolsó hétvége: 2019.01.26-27. A Fő téren: szombatonként 8.00 – 10.00 óráig, a Csobánka téren: vasárnaponként 8.00 – 10.00 óráig lehet oktatáson részt venni. Az sem probléma, ha valaki korcsolya nélkül érkezik, hiszen kedvezményes árban kölcsönözhet. Bérelhető méretek: kétélű korcsolyacipő 22-26 méretig (állí­tható) 400 Ft, egyélű korcsolyacipő 26-48 méretig 600 Ft. A pálya mellett öltöző működik. Az í“budai Jégpályák használata minden időpontban térí­tésmentesen áll az érdeklődők rendelkezésére.

íœnnepélyes gyertyagyújtások
A rendezvényt továbbra is jegyzi az í“budára jellemző hagyománytisztelet és az adventi időszakhoz kötődő hagyományok megtartása. Az adventi zenés gyertyagyújtások segí­tik a közös ünnepre hangolódást. Ebben az évben is Gryllus Dániel – Lackfi Jánosnak az óbudai adventre í­rt Gyertyagyújtó dalának közös éneklése mellett gyúlnak ki az adventi gyertyák fényei. Az ünnepélyes gyertyagyújtások adventi vasárnapokon 18.00 órakor kezdődnek.

Karitatí­v karácsonyfa az óbudai Adományfa

Az óbudai adventre érkezők karitatí­v karácsonyfát csodálhatnak meg, ami az ünnepek elmúltával jó szolgálatot tesz a közösségnek és rászoruló családok otthonába visz meleget. A Hello Wood épí­tészekből álló alkotói csapata a legjobb minőségű tűzifát kiválasztva, akácfarönkökből állí­tja össze a 16 méteres, 40 tonnás, hangulatos fényjátékkal megvilágí­tott Adományfát, amely a Szentlélek téren fogadja a látogatókat. Az Adományfa további érdekessége – monumentális belmagassága és egyedi szerkezete okán – látogatható belső tere, ahová belépve kicsit elvarázsolódhatunk a karácsonyi forgatagban. Az Adományfához felhasznált tűzifát az elbontása után í“buda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásának köszönhetően, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segí­tségével rászoruló családokhoz juttatja el.

Karácsonyi kézműves vásár

Ha igényes, kézműves karácsonyi ajándékot keresünk szeretteinknek, akkor a legjobb helyen járunk a Fő téri vásárban. Hiszen, a kézművesek kí­nálta igényes portékák között könnyen találhatunk apró meglepetéseket. Olyan vásárfiát, ami nem köszön vissza a nagyáruházak polcairól. Az árusok standjainak kí­nálatában többek között lesznek mí­ves ékszerek, hí­mzett és szövött textilek, kerámiák, csikóbőrös kulacsok, levendulából készült termékek, kézműves gyertyák, népi hangszerek, fából készült ajándéktárgyak, üvegműves termékek, adventi asztaldí­szek és koszorúk. Válogathatnak az ide érkezők chili, fűszer és édesség különlegességek között is valamint üvegcsiszoló és kovácsmesterség bemutatón ismerkedhetnek a ritka szakmák fortélyaival.

Gasztrosétány

A különleges és finom, ünnepi í­zeket is megtalálhatjuk itt, fesztiválviszonylatban is kedvezményes árakon. A Gasztrosétány bőséges ételkí­nálatában szerepel szürkemarha és szarvas burger, bajor és sváb kolbász, tócsni, lepények széles választéka, lesznek vegán ételek, hungarikumok, alpesi és hazai sajtok. Az édesség kedvelők tizenkét fajta bejglit kóstolhatnak. A diós, mákoson kí­vül lesz marcipános, zserbós, gesztenyés, szilvás, csokis-narancsos, túrós és több í­zben paleo bejgli. Csábí­that még a spanyol édességkülönlegesség a churros finom, fahéjas illata és csokoládé bár is. Kapható lesz a közkedvelt kenyérlángos, kürtös- és mézeskalácsok, mint ahogyan a sült gesztenye, forralt bor és puncs illata is belengi a fényfüzérek ünnepi fényében tündöklő óbudai adventi vásárt.

Adventi Adománygyűjtés 2018

A kezdeményezés nagykövete Tóth Gabi énekesnő

Az Advent í“budán nagyrendezvénynek fontos része az Adventi Adománygyűjtés, ami során ebben az évben a Balázs Lajos í“budai Civil Dí­jjal kitűntetett az Elveszett íllatok Alapí­tványt lehet segí­teni. A kezdeményezés nagykövete, Tóth Gabi egyből igent mondott a nagyköveti felkérésre óbudai kötődése és elkötelezett állatvédelme okán. „Nagyon szeretem ezt a rendezvényt, mert mély, igényes, tele van lélekkel és nagyon magas szí­nvonalon megrendezett, igazi család – és kutyabarát programsorozat. Öröm lesz részt venni minden programján” – véli az énekesnő. Tóth Gabi, mint mondta, sokat köszönhet az Elveszett íllatok Alapí­tvány elhivatott alapí­tójának, dr. Varga József állatorvosnak. „14 éve ismerem a doktor urat, több házi kedvencünket is gyógyí­totta – mesélte a 2017-ben az év énekesnője dí­jjal jutalmazott előadó. Gabi, mint mesélte imádja a III. kerületet, már csak ezért sem volt kérdéses, hogy igent mondjon a nagyköveti kérésre. – Amikor felköltöztem a fővárosba nagyon sokáig kerestem azt a helyet, ahol jól érzem magam és jó élni, végül ezt í“budán találtam meg. Itt megtaláltam azt a nyugalmat, amit keresek, olyan érzés, mintha a szülővárosomban, Tapolcán lennék. A párommal és négylábú társainkkal most felköltöztünk a Testvérhegyre, ami nekünk a nyugalom szigetét jelenti. Persze azért a Duna parti sétákról nem mondtunk le.

Tóth Gabival és az Elveszett íllatok Alapí­tvány munkatársaival és védenceikkel december 2-án és december 8-án 16.00-18.00 között találkozhatnak az érdeklődők a Szindbád rendezvényteremben (lll. kerület, Fő tér 2.).

Az adventi időszakban lehetőség és mód van az alapí­tvány támogatására. Megbí­zásukból a pénzbeli adományokat a Fő téren, valamint az í“budai Kulturális Központ házaiban kihelyezett gyűjtőurnákban gyűjtik a szervezők. Köszönjük támogatásukat!

Kí­sérő programok a kerületben

A Fő téri és a Szentlélek téri programokon kí­vül a kerületben működő kulturális intézmények, templomok is számos ünnepi programot kí­nálnak az adventi időszakban, minden korosztály számára.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, amint megszokhatták idén is néhány kerületi étterem és cukrászda kedvezményes árakkal várja majd a vendégeit.

Az Advent í“budán 2018-as karácsonyi vásárba érkezve, a kis macskaköves utcákon andalogva vagy a gyermekekkel korcsolyázva, sétálva közelebb kerülhetünk az adventi időszak értékeihez. A fahéjas fánk és mézeskalács illatával belengett romantikus kis óbudai helyszí­n elhozhatja szí­vünkbe az ünnepi várakozás méltó perceit. Érdemes kilátogatni!

Az Advent í“budán 2018 programsorozat szeretettel vár Mindenkit az összes helyszí­nen.

Az Advent í“budán 2018. programjai ingyenesen látogathatók!

A programokról részletesen olvashatnak a programsorozat műsorfüzetében, illetve az www.adventobudan.hu oldalon. Folyamatosan frissülő hí­rekért, fotógalériáért és videókért az Advent í“budán Facebook oldalát ajánljuk.

(x)

Megosztom