2020.02.29. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Családias ünnepvárás Óbudán

Karácsonyi Adományfa, ingyenes jégpálya és korcsolyaoktatás, családi programok: Advent Óbudán 2018

Családi Lap
2018.11.16  13:49   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Meghittséget varázsolnak a karácsonyvárás időszakába az Advent Óbudán 2018 karácsonyi programjai. Zenei fellépők sora, gyermek programok, kézműves vásár, ízletes falatokat kínáló gasztrosétány várja az óbudai Fő térre látogatókat november 30-tól.
Idén is felölti ünnepi pompáját az óbudai Fő tér és Szentlélek tér, ahol a mára jelentős hagyományokkal bíró karácsonyi programsorozat színes, az adventi ünnepkörhöz méltó ingyenesen látogatható programkínálattal várja a látogatókat. A Fő téri vásári forgatagból nem hiányzik majd a kisgyerekek nagy kedvence a műemlék körhinta, a nagyobbakat az ingyenesen használható jégpálya, a karácsony ízei és színpadi néznivalók sora hívja.

A zene kínálat nem mindennapi. Az adventi hétvégeken, péntektől kezdődően egymást váltják a színpadon a neves fellépők. Többek között Zenél majd a Dresch Vonós Quartet, az Eastwing Group, a cimbalomművész Balogh Kálmán & Gipsy Cimbalom Band, az Adventi Titoktok műsorral érkezik Bognár Szilvia és zenekara, fellép a Muzsikás Együttes, a Makám, a Magyar Vista Social Club, a Romengo. December 7-én a Kolompos koncert után érkezik a Mikulás a Vitéz László bábjátékkal. December 9-én Szalóki Ági ad koncertet. A harmadik adventi hétvégén a Nana Vortex, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák és Bolyki Soul & Gospel is színpadon lesz.

Advent záró hétvégéjén Takáts Eszter, Szirtes Edina Mókus, a Belvárosi Betyárok, az Animus Csengettyű Együttes, a Mágustones Vonulós Együttes és a Zuboly lép színpadra. December 23-án Gryllus Vilmos Karácsonyi angyalok koncertje teszi még méltóbbá az óbudai karácsonyi készülődést. A Fő téri produkciókat a Kaláka koncertje zárja.


Fényalkotások a Városházán

A még ünnepibb látványért különleges Fényfestmények is ékesítik a Fő teret. Adventi hétvégék előtti péntek estéken gyönyörű színekben, egyedülálló fényalkotások borítják majd be a Városháza homlokzatát.

Az Advent Óbudán ünnepélyes megnyitója november 30-án 18.00 órai kezdettel lesz, melyen Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere az adventi fények felkapcsolása után hivatalosan is átadja a korcsolyapályát a közönségnek. Ezután Pavuk Patrícia és Pavuk Viktória tanítványainak bemutatója lesz megcsodálható a jégen, hogy kedvet hozzanak a sportoláshoz.

Ingyenes jégpályák/Ingyenes korcsolyaoktatás

Óbudán szeretettel és két helyszínen ingyenesen használható jégpályákkal várják a korcsolyázás kedvelőit, hogy mozgással, jó hangulatban együtt tölthessenek pár órát a friss levegőn. A Fő téri jégpálya a hét minden napján 8.00 - 22.00 óra között, a Csobánka téri a hét minden napján 8.00 - 20.00 között várja a jeges sport híveit. A korcsolyatudás sem alapkövetelmény, hiszen a szolgáltatások között ingyenes oktatás is szerepel. A térítésmenetes oktatás időpontjai: első hétvége 2018.12.08-09., utolsó hétvége: 2019.01.26-27. A Fő téren: szombatonként 8.00 - 10.00 óráig, a Csobánka téren: vasárnaponként 8.00 - 10.00 óráig lehet oktatáson részt venni. Az sem probléma, ha valaki korcsolya nélkül érkezik, hiszen kedvezményes árban kölcsönözhet. Bérelhető méretek: kétélű korcsolyacipő 22-26 méretig (állítható) 400 Ft, egyélű korcsolyacipő 26-48 méretig 600 Ft. A pálya mellett öltöző működik. Az Óbudai Jégpályák használata minden időpontban térítésmentesen áll az érdeklődők rendelkezésére.


Ünnepélyes gyertyagyújtások
A rendezvényt továbbra is jegyzi az Óbudára jellemző hagyománytisztelet és az adventi időszakhoz kötődő hagyományok megtartása. Az adventi zenés gyertyagyújtások segítik a közös ünnepre hangolódást. Ebben az évben is Gryllus Dániel - Lackfi Jánosnak az óbudai adventre írt Gyertyagyújtó dalának közös éneklése mellett gyúlnak ki az adventi gyertyák fényei. Az ünnepélyes gyertyagyújtások adventi vasárnapokon 18.00 órakor kezdődnek.

Karitatív karácsonyfa az óbudai Adományfa

Az óbudai adventre érkezők karitatív karácsonyfát csodálhatnak meg, ami az ünnepek elmúltával jó szolgálatot tesz a közösségnek és rászoruló családok otthonába visz meleget. A Hello Wood építészekből álló alkotói csapata a legjobb minőségű tűzifát kiválasztva, akácfarönkökből állítja össze a 16 méteres, 40 tonnás, hangulatos fényjátékkal megvilágított Adományfát, amely a Szentlélek téren fogadja a látogatókat. Az Adományfa további érdekessége - monumentális belmagassága és egyedi szerkezete okán - látogatható belső tere, ahová belépve kicsit elvarázsolódhatunk a karácsonyi forgatagban. Az Adományfához felhasznált tűzifát az elbontása után Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásának köszönhetően, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével rászoruló családokhoz juttatja el.

Karácsonyi kézműves vásár

Ha igényes, kézműves karácsonyi ajándékot keresünk szeretteinknek, akkor a legjobb helyen járunk a Fő téri vásárban. Hiszen, a kézművesek kínálta igényes portékák között könnyen találhatunk apró meglepetéseket. Olyan vásárfiát, ami nem köszön vissza a nagyáruházak polcairól. Az árusok standjainak kínálatában többek között lesznek míves ékszerek, hímzett és szövött textilek, kerámiák, csikóbőrös kulacsok, levendulából készült termékek, kézműves gyertyák, népi hangszerek, fából készült ajándéktárgyak, üvegműves termékek, adventi asztaldíszek és koszorúk. Válogathatnak az ide érkezők chili, fűszer és édesség különlegességek között is valamint üvegcsiszoló és kovácsmesterség bemutatón ismerkedhetnek a ritka szakmák fortélyaival.

Gasztrosétány

A különleges és finom, ünnepi ízeket is megtalálhatjuk itt, fesztiválviszonylatban is kedvezményes árakon. A Gasztrosétány bőséges ételkínálatában szerepel szürkemarha és szarvas burger, bajor és sváb kolbász, tócsni, lepények széles választéka, lesznek vegán ételek, hungarikumok, alpesi és hazai sajtok. Az édesség kedvelők tizenkét fajta bejglit kóstolhatnak. A diós, mákoson kívül lesz marcipános, zserbós, gesztenyés, szilvás, csokis-narancsos, túrós és több ízben paleo bejgli. Csábíthat még a spanyol édességkülönlegesség a churros finom, fahéjas illata és csokoládé bár is. Kapható lesz a közkedvelt kenyérlángos, kürtös- és mézeskalácsok, mint ahogyan a sült gesztenye, forralt bor és puncs illata is belengi a fényfüzérek ünnepi fényében tündöklő óbudai adventi vásárt.

Adventi Adománygyűjtés 2018

A kezdeményezés nagykövete Tóth Gabi énekesnő

Az Advent Óbudán nagyrendezvénynek fontos része az Adventi Adománygyűjtés, ami során ebben az évben a Balázs Lajos Óbudai Civil Díjjal kitűntetett az Elveszett Állatok Alapítványt lehet segíteni. A kezdeményezés nagykövete, Tóth Gabi egyből igent mondott a nagyköveti felkérésre óbudai kötődése és elkötelezett állatvédelme okán. „Nagyon szeretem ezt a rendezvényt, mert mély, igényes, tele van lélekkel és nagyon magas színvonalon megrendezett, igazi család - és kutyabarát programsorozat. Öröm lesz részt venni minden programján" - véli az énekesnő. Tóth Gabi, mint mondta, sokat köszönhet az Elveszett Állatok Alapítvány elhivatott alapítójának, dr. Varga József állatorvosnak. „14 éve ismerem a doktor urat, több házi kedvencünket is gyógyította - mesélte a 2017-ben az év énekesnője díjjal jutalmazott előadó. Gabi, mint mesélte imádja a III. kerületet, már csak ezért sem volt kérdéses, hogy igent mondjon a nagyköveti kérésre. - Amikor felköltöztem a fővárosba nagyon sokáig kerestem azt a helyet, ahol jól érzem magam és jó élni, végül ezt Óbudán találtam meg. Itt megtaláltam azt a nyugalmat, amit keresek, olyan érzés, mintha a szülővárosomban, Tapolcán lennék. A párommal és négylábú társainkkal most felköltöztünk a Testvérhegyre, ami nekünk a nyugalom szigetét jelenti. Persze azért a Duna parti sétákról nem mondtunk le."

Tóth Gabival és az Elveszett Állatok Alapítvány munkatársaival és védenceikkel december 2-án és december 8-án 16.00-18.00 között találkozhatnak az érdeklődők a Szindbád rendezvényteremben (lll. kerület, Fő tér 2.).

Az adventi időszakban lehetőség és mód van az alapítvány támogatására. Megbízásukból a pénzbeli adományokat a Fő téren, valamint az Óbudai Kulturális Központ házaiban kihelyezett gyűjtőurnákban gyűjtik a szervezők. Köszönjük támogatásukat!

Kísérő programok a kerületben

A Fő téri és a Szentlélek téri programokon kívül a kerületben működő kulturális intézmények, templomok is számos ünnepi programot kínálnak az adventi időszakban, minden korosztály számára.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, amint megszokhatták idén is néhány kerületi étterem és cukrászda kedvezményes árakkal várja majd a vendégeit.

Az Advent Óbudán 2018-as karácsonyi vásárba érkezve, a kis macskaköves utcákon andalogva vagy a gyermekekkel korcsolyázva, sétálva közelebb kerülhetünk az adventi időszak értékeihez. A fahéjas fánk és mézeskalács illatával belengett romantikus kis óbudai helyszín elhozhatja szívünkbe az ünnepi várakozás méltó perceit. Érdemes kilátogatni!

Az Advent Óbudán 2018 programsorozat szeretettel vár Mindenkit az összes helyszínen.

Az Advent Óbudán 2018. programjai ingyenesen látogathatók!

A programokról részletesen olvashatnak a programsorozat műsorfüzetében, illetve az www.adventobudan.hu oldalon. Folyamatosan frissülő hírekért, fotógalériáért és videókért az Advent Óbudán Facebook oldalát ajánljuk.

(x)


A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás