Felnő egy tudatosabb állattartó generáció?

Az állatok világnapját 1931 óta tartják számon. Az Olaszországból indí­tott kezdeményezés célja, hogy megfékezzék a vadon élő állatok pusztulását, később pedig ezt a mozgalmat a házi-, illetve haszonállatokra is kiterjesztették. Az állatok világnapját azóta is október 4-én ünneplik, Ferenc napján, ezzel emlékezve Assisi Szent Ferencre, az állatok védőszentjére.

Egyre többen fogadnak otthonukba házi kedvencet

Mi sem mutatja jobban az állatokhoz való ragaszkodást, mint az, hogy az állattartók fele családtagnak tekinti a házi kedvencét. Európában körülbelül 80 millió háztartásban tartanak legalább egyféle kisállatot, hazánkban pedig az otthonok harmadában él kutya vagy macska. Az Egyesült íllamokban ez az arány sokkal magasabb, ott a háztartások 68%-ában van háziállat, mí­g ez az arány 1988-ban még csak 56% volt.

Az urbanizációnak köszönhetően nemcsak egyre többen költöznek a városokba, de a lakásokban tartott kisállatok száma is növekszik. Ez a trend a választott kutyák méretében is tükröződik, mí­g a kisméretű kutyák száma folyamatosan növekszik, a közepes- illetve nagyméretű ebeket egyre kevesebben választják.

A szeretet és törődés nem anyagiakban kimutatható

A gazdik nem pénzben mérik a törődést, hiszen egy 2014-es felméréshez képest mára jelentősen csökkent azoknak a száma, akik a gazdasági helyzetre hivatkozva kevesebbet költenek kedvencükre, sőt, a legtöbb állattartó azt állí­tja, hogy a gazdasági helyzet egyáltalán nem befolyásolja az állattartási szokásait.
A kényeztetés is egyre jobban elterjedt, elég csak megnézni a jutalomfalatot vásárlók számának növekedését, a kutyatartók 95%-a, a macskatartók 80%-a és az egyéb kisállattartók 88%-a vásárol valamilyen jutalomfalatot a kedvencének.

Az állatok hatása a környezetükre

Sokszor hangoztatott tény, hogy a háziállatok pozití­v hatással vannak a gazdikra. Az állattartók 80%-a örömet és lelki támogatást kap a kedvencétől, a megkérdezettek 66%-a pedig állí­tja, hogy az állatok segí­tenek a stressz és a szorongás legyőzésében, sőt, kedvenceik hatására alacsonyabb a vérnyomásuk, és több mozgást is végeznek.
A négylábú kedvencek éppen ezért kedvelt társak lehetnek a munkahelyen – szakemberek összehasonlí­tották azokat a cégeket, ahol beengedik, és ahol kitiltották a háziállatokat. A kutatók egy héten keresztül vizsgálták a dolgozóktól vett nyálmintákat, amelyek alapján kimutathatóan alacsonyabb volt azon munkavállalók stressz-szintje, akik kutyabarát munkahelyen dolgoztak. Sőt, a kis kedvencek tökéletes beszélgetéskezdeményező témát is biztosí­tanak. Az emberek több mint 60%-a szí­vesen beszél a háziállatáról, ami biztos alapja lehet az ismerkedésnek. A kis kedvencek azonban nemcsak új barátságok megkötésében segí­thetnek, de a gazdik 70%-a úgy gondolja, hogy a háziállat közelebb hozza egymáshoz a családtagokat, és felelősségre taní­tja a gyerekeket.
Azonban minden éremnek két oldala van, í­gy az állattartásnak is megvannak az árnyoldalai. íltalánosságban elmondható, hogy a kisállat-tulajdonosok szerint a háziállatok tartásának hátrányai közé tartozik az állat elvesztése miatt érzett fájdalom, a rendszeres takarí­tás, illetve rendben tartás, a különböző költségek (állateledel, gyógyszerek), valamint az utazás során úgynevezett „kisállatszitter” keresése, aki ideiglenesen gondját viseli az otthon maradt kis kedvencnek.

Milyenek a jövő állattartói?

A fiatal felnőtteket aktí­van foglalkoztatja az állatok jólétének kérdése, az Y generáció tagjai egy új szintre emelték az állattartást, kedvenceiket már-már egyenrangú, emberi félként kezelik. Például sokkal gyakrabban viszik állatorvoshoz kedvenceiket, akiknek aztán szí­vesebben adnak szájon át adható, í­zesí­tett gyógyszert és vitaminokat. Az is kiderült, hogy bizonyos szolgáltatásokra – mint például az állatok nappali felügyelete – szí­vesen költenek. Ha pedig a felügyelet nem megoldható, akkor magukkal viszik az éttermekbe, szórakozóhelyekre is. Emellett elmondható, hogy előszeretettel lepik meg a kedvencüket egy-egy jeles alkalomból, és szí­vesen költenek ajándékokra.

Az adatok alapján az állattartók 41%-a új házi kedvencet keres, amint az előző négylábú társa elhunyt. Aki tehát egyszer elkötelezi magát egy háziállat mellett, az egy örök életre választ magának szenvedélyt. Ezért tartja a Boehringer Ingelheim is szí­vügyének az állattartást, termékeikkel az év minden napján az állatok egészségét és jólétét támogatja. „Magyarországon szintén megfigyelhető az Y generáció egyre tudatosabb magatartása a kisállattartásban, és összességében véve elmondható, hogy egyre több házi kedvenc költözik a városi otthonokba, azonban a hazai állattartási kultúrának még mindig sokat kell fejlődnie, mí­g eljut a nyugati országok szintjére” – mondja Kopasz Gábor, a Boehringer Ingelheim állatgyógyászati diví­ziójának vezetője.

Megosztom