2019.11.14. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Felnő egy tudatosabb állattartó generáció?

Október 4-én, az állatok világnapját ünnepeljük

Családi Lap
2018.10.04  11:38   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

Az állatok világnapját 1931 óta tartják számon. Az Olaszországból indított kezdeményezés célja, hogy megfékezzék a vadon élő állatok pusztulását, később pedig ezt a mozgalmat a házi-, illetve haszonállatokra is kiterjesztették. Az állatok világnapját azóta is október 4-én ünneplik, Ferenc napján, ezzel emlékezve Assisi Szent Ferencre, az állatok védőszentjére.
Egyre többen fogadnak otthonukba házi kedvencet

Mi sem mutatja jobban az állatokhoz való ragaszkodást, mint az, hogy az állattartók fele családtagnak tekinti a házi kedvencét. Európában körülbelül 80 millió háztartásban tartanak legalább egyféle kisállatot, hazánkban pedig az otthonok harmadában él kutya vagy macska. Az Egyesült Államokban ez az arány sokkal magasabb, ott a háztartások 68%-ában van háziállat, míg ez az arány 1988-ban még csak 56% volt.
Az urbanizációnak köszönhetően nemcsak egyre többen költöznek a városokba, de a lakásokban tartott kisállatok száma is növekszik. Ez a trend a választott kutyák méretében is tükröződik, míg a kisméretű kutyák száma folyamatosan növekszik, a közepes- illetve nagyméretű ebeket egyre kevesebben választják.


A szeretet és törődés nem anyagiakban kimutatható

A gazdik nem pénzben mérik a törődést, hiszen egy 2014-es felméréshez képest mára jelentősen csökkent azoknak a száma, akik a gazdasági helyzetre hivatkozva kevesebbet költenek kedvencükre, sőt, a legtöbb állattartó azt állítja, hogy a gazdasági helyzet egyáltalán nem befolyásolja az állattartási szokásait.
A kényeztetés is egyre jobban elterjedt, elég csak megnézni a jutalomfalatot vásárlók számának növekedését, a kutyatartók 95%-a, a macskatartók 80%-a és az egyéb kisállattartók 88%-a vásárol valamilyen jutalomfalatot a kedvencének.

Az állatok hatása a környezetükre

Sokszor hangoztatott tény, hogy a háziállatok pozitív hatással vannak a gazdikra. Az állattartók 80%-a örömet és lelki támogatást kap a kedvencétől, a megkérdezettek 66%-a pedig állítja, hogy az állatok segítenek a stressz és a szorongás legyőzésében, sőt, kedvenceik hatására alacsonyabb a vérnyomásuk, és több mozgást is végeznek.
A négylábú kedvencek éppen ezért kedvelt társak lehetnek a munkahelyen - szakemberek összehasonlították azokat a cégeket, ahol beengedik, és ahol kitiltották a háziállatokat. A kutatók egy héten keresztül vizsgálták a dolgozóktól vett nyálmintákat, amelyek alapján kimutathatóan alacsonyabb volt azon munkavállalók stressz-szintje, akik kutyabarát munkahelyen dolgoztak. Sőt, a kis kedvencek tökéletes beszélgetéskezdeményező témát is biztosítanak. Az emberek több mint 60%-a szívesen beszél a háziállatáról, ami biztos alapja lehet az ismerkedésnek. A kis kedvencek azonban nemcsak új barátságok megkötésében segíthetnek, de a gazdik 70%-a úgy gondolja, hogy a háziállat közelebb hozza egymáshoz a családtagokat, és felelősségre tanítja a gyerekeket.
Azonban minden éremnek két oldala van, így az állattartásnak is megvannak az árnyoldalai. Általánosságban elmondható, hogy a kisállat-tulajdonosok szerint a háziállatok tartásának hátrányai közé tartozik az állat elvesztése miatt érzett fájdalom, a rendszeres takarítás, illetve rendben tartás, a különböző költségek (állateledel, gyógyszerek), valamint az utazás során úgynevezett „kisállatszitter" keresése, aki ideiglenesen gondját viseli az otthon maradt kis kedvencnek.

Milyenek a jövő állattartói?

A fiatal felnőtteket aktívan foglalkoztatja az állatok jólétének kérdése, az Y generáció tagjai egy új szintre emelték az állattartást, kedvenceiket már-már egyenrangú, emberi félként kezelik. Például sokkal gyakrabban viszik állatorvoshoz kedvenceiket, akiknek aztán szívesebben adnak szájon át adható, ízesített gyógyszert és vitaminokat. Az is kiderült, hogy bizonyos szolgáltatásokra - mint például az állatok nappali felügyelete - szívesen költenek. Ha pedig a felügyelet nem megoldható, akkor magukkal viszik az éttermekbe, szórakozóhelyekre is. Emellett elmondható, hogy előszeretettel lepik meg a kedvencüket egy-egy jeles alkalomból, és szívesen költenek ajándékokra.


Az adatok alapján az állattartók 41%-a új házi kedvencet keres, amint az előző négylábú társa elhunyt. Aki tehát egyszer elkötelezi magát egy háziállat mellett, az egy örök életre választ magának szenvedélyt. Ezért tartja a Boehringer Ingelheim is szívügyének az állattartást, termékeikkel az év minden napján az állatok egészségét és jólétét támogatja. „Magyarországon szintén megfigyelhető az Y generáció egyre tudatosabb magatartása a kisállattartásban, és összességében véve elmondható, hogy egyre több házi kedvenc költözik a városi otthonokba, azonban a hazai állattartási kultúrának még mindig sokat kell fejlődnie, míg eljut a nyugati országok szintjére" - mondja Kopasz Gábor, a Boehringer Ingelheim állatgyógyászati divíziójának vezetője.

A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás