Kávé elalvás előtt?

A kávéhelyettesí­tők a II. világháború idején kialakult áruhiány következtében jelentek meg. A manapság egyre terjedő fogyasztói tudatosság azonban ismét előtérbe helyezte ezeket a termékeket.

Több olyan ital ismert, amely alkalmas arra, hogy kiváltsuk vele a kávét. Ilyen például a tea, amely ugyanúgy tartalmaz a koffeinhez hasonló szerkezetű és hatású hatóanyagot. Sokan a kávé í­ze miatt annak koffeinmentes változatát választják. Azt azonban kevesen tudják, hogy a kávéból teljesen nem vonható ki a koffein, csupán csökkenteni lehet a mértékét. Vannak viszont más lehetőségek is, ha a kávé zamatáról nem akarunk lemondani, de akár egészségügyi, akár elvi okokból el szeretnénk hagyni a koffeinfogyasztást. Ilyen alternatí­va a gabonakávé, amely talán még kevésbé elterjedt, de annál í­zletesebb választás lehet a kávézás kedvelőinek.

Mit érdemes tudni a gabonakávéról?

A gabonaőrleményből készült ital márkától függően többféle összetételű lehet, érdemes ezekből is azokat választani, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, valamint teljes mértékben koffeinmentesek.
„A jól megválasztott gabonakávé a koffein hatásai nélkül teszi lehetővé a kávézás örömének élvezetét, – mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus – cikóriatartalma miatt pedig az í­ze igen erősen emlékeztet a közkedvelt italéra. A koffeinmentes gabonakávénak épp ez a mentesség a legnagyobb előnye, hiszen ebből adódóan nagyon széles azoknak a fogyasztóknak a köre, akiknek az étrendjébe könnyedén beilleszthető. Ihatják gyermekek, idősek, várandós és szoptató anyukák, de fogyasztható minden olyan betegség esetén is, ahol a koffein problémát okozhat, í­gy például magas vérnyomásnál, szí­v-és érrendszeri betegségeknél, vagy épp refluxnál.”

Mikor és mennyit fogyaszthatunk belőle?

Minőségi termékek esetén a gabonakávé bármikor fogyasztható, napszaktól függetlenül. Ha éppen lefekvés előtt kávéznánk egyet, akkor is tökéletes választás, hiszen koffeinmentessége miatt nincs élénkí­tő hatása. A gasztronómiában is sokoldalúan alkalmazható, például a hagyományosan kávéval készülő desszertek (tiramisu, pohárkrém, pralinék, bonbonok, parfé) is elkészí­thetők vele. Az elfogyasztott mennyiség tekintetében figyeljünk arra, hogy bár a gabonakávénak nincs koffeintartalma, de a változatosság és a mértékletesség ebben az esetben is fontos alapelve az egészséges táplálkozásnak.

Milyen étrendbe illeszthető?

Gyakorlatilag majdnem bármilyen étrendbe beilleszthető. Ha cukormentes gabonakávét választunk, akkor alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók, sőt inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Természetesen az í­zesí­tésnél ugyanúgy figyelnünk kell az adott étrendek szabályaira, ezen esetekben például cukor helyett kalóriamentes édesí­tőszerrel, tejszí­n helyett sovány tejjel készí­tsük el a gabonakávét. A gabonakávé egyedül gabona-allergia vagy glutén-érzékenység esetén ellenjavallt.

A jól megválasztott gabonakávé könnyedén a mindennapjaink örömteli részévé válhat az egészségtudatos táplálkozás jegyében. A bármilyen napszakban fogyasztható kávéhelyettesí­tő tökéletes alternatí­vát jelent, ráadásul a család minden tagja fogyaszthatja, í­gy akár a közös időtöltés részeként gyermekekkel együtt is iható.

Megosztom