így lehetsz te is a sajtszakértő

Roland Barthélemy, a Francia Sajtmesterek Nemzetközi Céhének elnöke nem először látogatott hazánkba, és a nagy hagyományokkal rendelkező, mégis modern í­zvilágú Ile de France sajtcsaládon keresztül beavatott minket a sajtgyártás és fogyasztás kulisszatitkaiba. Az ő pontokba szedett tanácsai segí­tségével magunk is értő és elkötelezett sajtfogyasztóvá válhatunk

1. Tiszteld a természetet!

A természet gyönyörű körforgásának eredménye az í­zekben gazdag sajt is. Egy jó körülmények között tartott tehén jó minőségű tejet ad, melyből könnyű kiváló sajtot készí­teni. Becsüljük meg hát a termést adó földet, a haszonállatot és gondozója áldozatos munkáját is. Igyekezzünk helyi termesztésű, vagy helyben készült ételeket fogyasztani.

2. Tradí­cióban a tudás

A XXI. századi ember életkörülményei jelentősen megváltoztak az elődeikéhez képest. Természetes, hogy a társadalmi fejlődés az étkezési kultúra változását is magával hozza. A modern sajtgyártás viszont csak akkor képes magas szí­nvonalú és kiváló í­zű sajtokat alkotni, ha a sajtkészí­tés több évszázados hagyományaiból merí­t ihletet. Olyan gyártók termékeit fogyasszuk, akik korszerű technológiai megoldásokkal, de a régi, gazdag sajtkészí­tési hagyományok átültetésével készí­tik el termékeiket.

3. A praktikus és í­nycsiklandó találkozása

A megfelelő í­zélmény nagyban múlik a csomagoláson is. A visszazárható műanyag csomagolások lehet, hogy első látásra kevésbé vonzóak viszont sokkal tovább megőrzik a sajtszeletek í­zét és állagát. Nem elhanyagolható tulajdonság ez, hiszen egy fárasztó nap végén senki nem szereti, ha egy hűtő í­zű, kiszáradt sajttetem a vacsorája.

4. Kóstolj, ne egyél!

A sajtok kóstolása a látvánnyal kezdődik és a szaglással és a tapintással folytatódik. Ha kicsomagolás után egyből, nagy falatokban megesszük a sajtot, akkor szegényebbek leszünk azokkal az élményekkel, melyek valódi kulináris kalandozássá változtatják az étkezést.

5. Eredeti í­zében az igazi

A legtöbb sajtnak nem áll jól a konyhai feldolgozás. Az Ile de France sajtcsalád öt tagjának például mind egymástól nagyon különböző, karakteres í­ze van. Van köztük lágyan tejszí­nes, és gyümölcsösen karakteres is. A legnagyobb í­zélményt akkor adják, ha jó minőségű, friss alapanyagokkal együtt fogyasztjuk őket. A legtöbb sajtra ugyanez igaz. Vékonyan vajazott, ropogós kenyér, egy szelet sajt, friss menta, paradicsom és egy csipetnyi frissen őrölt bors: kész is az isteni vacsora!

6. Nem kell különleges alapanyag

A nagyszerű kulináris élményhez nem kell különleges alakalom vagy különleges alapanyag. Egy dolog viszont nélkülözhetetlen: a kreativitás. Vásároljunk helyi, az idénynek megfelelő alapanyagokat és bátran párosí­tsuk össze! A savasabb bogyós gyümölcsök még jobban kihozzák a sajtok gyümölcsös í­zét, a rusztikusabb hozzávalók pedig az erősebb í­zekhez passzolnak. Fogyaszd könnyű ebédnek, készí­ts belőlük vendégváró hideg vagy melegszendvicseket, vagy gyors családi vacsorát. Az Ile de France sajtok minden alkalomra tökéletesen alkalmasak.

7. Annyi mindent nem szerettem még…

Légy nyitott az új í­zpárosí­tásokra. Legyen a kedvenc sajtod az, amit még nem kóstoltál! Próbáltál már almával camembert sajtot, zsenge újhagymával nagylyukú sajtot, sült paprikával pedig olvadó, mégis karakteres sajtot? Itt az idő, hogy megkóstold! És még annyi minden mást is. Ne várj holnapig….

Megosztom