5 gyönyörű tó Európában

A ví­zparti tájak különleges hatással vannak az emberre, ám ha pihenésre vágyunk, érdemes a megszokott tengerpartokon kí­vül az egyedülálló tópartokat is felkeresni. A hegyek között megcsillanó tavak látványa semmi máshoz nem hasonlí­tható. Ráadásul Európa legszebb tavai mindössze pár óra alatt elérhetőek, és a környező festői tájakon garantált a béke és a pihenés.

Ohridi-tó, Macedónia
Utazás repülővel: Szkopje

Az Ohridi-tó az UNESCO világörökségi helyszí­neinek egyike a Balkán-félsziget legöregebb, mintegy 5 millió évvel ezelőtt keletkezett tava. Elsősorban föld alatti források táplálják, kristálytiszta vizében egyes részeken akár 20 méter mélyre is le lehet látni. Nem csoda, ha több mint kétszáz endemikus, azaz csak itt honos faj él benne. Ellentétben a szintén tiszta svájci vagy norvég hegyi tavakkal, az Ohridi-tó tökéletesen alkalmas a strandolásra, hőmérséklete akár 24-25 fokos is lehet. A tó partján egy elképesztően szép város fekszik, maga Ohrid, amely a bizánci stí­lus egyik gyöngyszeme. Megfizethető áron olyan csodás vidéken pihenhetünk itt, amilyet csak a képeslapokon látni.


Shkodrai-tó, Montenegró

Utazás repülővel: Podgorica

A Balkán-félsziget legnagyobb tava a Shkodrai-tó, amely Albánia és Montenegró határvidékén terül el. A tó montenegrói részén egy 40 ezer hektáros nemzeti park található, amelynek növény és állatvilága egyedülálló. A tó faunája rendkí­vül gazdag, ez Európa egyik leggazdagabb ví­zimadár-rezervátuma, mintegy kétszázhetven madárfaj él itt. Ha szí­vesen elkerülnénk a turistaáradatot és inkább a természet érdekel bennünket, a tó és környékének felfedezésére akár több napot is szánhatunk. A környező hegyek és a zöld növényzettel borí­tott tó látványa lenyűgöző, akár szervezett hajóúttal, akár kajakkal fedezzük azt fel, maradandó élményben lesz részünk. A tó központja Virpazar települése, ahol kellemes éttermek és klassz helyi specialitások várnak ránk. Ha autóval kirándulnánk körben a tavat, az egysávos autóutakra érdemes figyelni, ám semmiképp nem érdemes kihagyni a Shkodrai-tó lenyűgöző látványát, hiszen ez Montenegró egyik legszebb csodája.

Kerid kráter-tó, Izland
Utazás repülővel: Reykjavik

Ha Izlandon járunk, kötelező ellátogatni az egyik legérdekesebb kráter tóhoz, amely Izland déli részén található. Ha valami igen különleges látványra vágyunk, nem fogunk csalódni, ugyanis a természet alkotta pompás formájú szinte teljesen szabályos ellipszis alakú tó elképesztő látványt nyújt. Különös érdekessége, hogy a kráter szinte teljesen sértetlen, nem omlott be, a falát alkotó kőzet vörös szí­ne erőteljes kontrasztot mutat a mélyzöld szí­nű tóval, amelynek szí­ne a ví­zben oldott réz és króm sóktól ilyen opálos. A fővárost magunk mögött hagyva egy napot mindenképp érdemes Izlandon az úgynevezett arany körútra vagy arany háromszögre szánni, ez minden izlandi utazás kihagyhatatlan programja, ez alatt könnyen eljuthatunk a Kerid-tóhoz is, amelynek látványán kí­vül már csak akusztikája érdekesebb, nem hiába adott itt koncertet még Björk is.

Vierwaldstí¤tti-tó, Svájc
Utazás repülővel: Bázel

Ez Svájc egyik legszebb tava, a hegyekkel körülvett jellegzetes alakú tó 9 medencével és számtalan nyúlvánnyal terül el Közép-Svájcban. A látvány a norvég fjordokra emlékeztet, ám sokkal enyhébb klí­mával. A tó partján található Luzern városa, amely tele van történelmi épületekkel, keskeny macskaköves utcákkal, hangulatos éttermekkel. A Vierwaldstí¤tti-tavon minden évszakban nagyszerű élményt jelent a hajókázás, ha szerencsénk van, akár a hí­res „Unterwalden” gőzösről is megcsodálhatjuk a lenyugvó nap fényét és a tó kellős közepén, egy nagyszerű vacsora elfogyasztása közben élvezhetjük a gyönyörű tájat.

Mí¤laren-tó, Svédország
Utazás repülővel: Stockholm

A Mí¤laren Svédország harmadik legnagyobb tava, amely nyugatról kelet fele húzódik és a Balti-tengerbe ömlik Stockholmnál. A tó legkeletibb öble benyúlik Stockholm központjáig, ezt Riddarfjí¤rden-nek (Lovagok öble) hí­vják. A tó körül több mint 1200 kis szigetecske található, amely tökéletes hely azok számára, akik nyugodt pihenésre vágynak a párjukkal. A Mí¤laren-tó körül sok kastély is található, ezek egyike Sundbyholm, ahová szintén érdekes ellátogatni. Ha a történelem még mélyebben érdekel bennünket, vessünk egy pillantást Münso-szigetre, ahol a 9. században uralkodott Björn király sí­remléke áll. Svédország egyik legfontosabb látványossága, a Drottningholm palota szintén nem messze van innen, a Lövon-szigeten lévő épület a svéd királyi család lakhelye. Ha a természet és a történelem egyaránt megérint bennünket, a Mí¤laren-tó és vidéke kitűnő választás.

Megosztom