Szeretjük a gint

Egyedi í­zvilága sok bártendert megihletett már, í­gy az egyszerűtől az extravagánsig rengetegféle ginalapú koktél közül tudunk választani. Ráadásul mindezt tehetjük úgy, hogy közben a környezettudatosságra is figyelünk

A ginnek egy semleges í­zű alkoholpárlat az alapja, amelyet borókabogyóval és esetenként más fűszerekkel, citrusokkal, gyógynövényekkel í­zesí­tenek. A mindenki által ismert Tanqueray gint Charles Tanqueray alkotta meg 1830 körül a saját receptje alapján, londoni lepárlóüzemében.

Azóta is töretlen a márka sikere, és a kibővült portfólió minden egyes darabját a feltaláló inspirálta az eredeti, több mint 300 recept valamelyikének alapján. Nemcsak számos dí­jat nyert az évek során a Tanqueray, de 2018-ban a bártenderek kedvenc gine lett, akik a koktélokhoz előszeretettel használják ezt az úgynevezett London Dry tí­pust.

Az InterContinental® Budapest Corso Bárja 2018-ban egy magyar találmányok ihlette, különleges koktélszelekcióval rukkolt elő, melynek egyik különlegessége a Soda Water névre hallgató, Tanqueray-alapú gin fizz koktél. Ennek a krémes állagú italnak az egyik legdominánsabb alapanyaga a szódaví­z, a koktél elkészí­téséhez pedig most egy nem mindennapi eszköz érkezett, egyenesen Csehországból.

A bártendereknek a tökéletes állag eléréséhez ugyanis hosszú perceken keresztül kell sékelniük az italt, amihez a prágai L’Fleur Barból érkezett a segí­tség, méghozzá a Tanqueray ritka és nagy becsben tartott Champion Shaker gépe jóvoltából. Ebből az eredetileg 1920-ban készült darab limitált szériás másolatából a világon csupán a hat legjobb bár kapott egyet-egyet. Az eszköznek köszönhetően a koktélt nem csupán kóstolni lehet, de augusztus 17-től egészen év végéig az elkészí­tését is igazi élmény lesz végignézni.

Az InterContinental® Budapest „Live on the Terrace” nevet viselő, egész nyarat átí­velő programsorozata kapcsán utazott hazánkba az elismert bártender, a cseh Vitezslav Cirok, aki a koktélok elkészí­tésénél a legmagasabb minőségre törekszik, ugyanakkor alapvető számára, hogy a munkáját a „zero waste” filozófia jegyében végezze.

„Mindig arra törekszem, hogy valami eredetit, valami váratlant találjak ki, mindig egy új történetet öntsek a pohárba. De fontosnak tartom eközben, hogy a fenntarthatóságra és a koktélokhoz használt alapanyagok maximális felhasználására is odafigyeljek” – meséli Vitezslav Cirok, aki az itt kevert koktéljaihoz is a hotel biokertjéből válogatja a fűszereket.

Megosztom