A magyarok fele súlytöbblettel és mozgás nélkül él

Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke szerint éppen ezek a tények azok, amelyek miatt jóval nagyobb szerep kell, hogy jusson az életmód orvoslásnak.

 

Nemrégiben látott napvilágot a KSH friss kutatása, Egészségi állapot és egészségmagatartás 2016-2017 cí­mmel. A Központi Statisztikai Hivatal tanulmánya szerint a népesség szubjektí­ven megélt általános egészségi állapotában nem történtek jelentős változások a 2010-2017 közötti időszakban. Az egészségüket jónak, vagy nagyon jónak tartók aránya 2010-től 2015-ig 55-56 %-on stagnált, majd 2016-2017-ben egy magasabb, 59-60 %-os szintet ért el hazánkban.

Az egészségi állapot önbevallásos megí­télése természetesen részben a valóságon alapul, másrészt viszont szubjektí­v, az egyének egy általuk vélt normához igazí­tják a véleményüket. Ugyanakkor, ha a tényeket nézzük, a testtömegindex számí­tás és WHO iránymutatása alapján megállapí­tható, hogy a 15 év felettieknek csupán 40 %-a tekinthető normál testsúlyúnak. Az ennél soványabbak aránya az 5 %-ot sem éri el, tehát a lakosság több mint felének súlytöbblete van! Ez utóbbiak nagy része túlsúlyos, enyhe és középsúlyos elhí­zással a lakosság mintegy kéttizede, súlyos elhí­zással csak elenyésző része küzd.
Ezzel nyilván összefügg, hogy kevesebb testmozgást végeznek a munkahelyükön kí­vül azok, akik vagy sokat mozognak munkavégzés közben, vagy nagy erőt kell kifejteniük. Mégis azok mozognak a legkevesebbet, akik nem végeznek semmiféle munkát, otthon sem. A nem dolgozók kétharmadának életében semmiféle rendszeres mozgás nem szerepel. Az egészséges életmód másik fontos elemét, a gyümölcs- és zöldségfogyasztást vizsgálva a KSH arra jutott, hogy a 16 évesnél idősebbek 40 %-a fogyaszt naponta gyümölcsöt vagy frissen facsart gyümölcslevet, és 30 %-a friss zöldségeket, salátát vagy frissen facsart zöldséglevet. A vizsgált célcsoport 12 %-a a heti rendszerességnél ritkábban vagy sohasem fogyaszt gyümölcsöt és gyümölcslevet, 14 %-uk pedig zöldséget és zöldséglevet. Azok aránya, akik heti szintnél ritkábban fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, 8,2%.

Miért hisszük mégis, hogy egészségesek vagyunk?

– A gyógyí­tás mindig két szereplőt feltételezett: a pácienst és a gyógyí­tót. A bizonyí­tékok ismeretében az eredményes gyógyuláshoz a páciensnek is aktí­v szereplőjévé kell válni a gyógyulás folyamatában, és ezzel sokan nem szeretnének szembesülni. Mindig könnyebb egy „tablettától” várni a gyógyulást, mint belátni, mit tehetünk mi magunk ennek érdekében. Éppen ezért az életmód orvoslás első lépése a páciens megnyerése, annak tudatosí­tása, hogy a gyógyí­tó csak az utat tudja megmutatni, de az úton végigmenni a páciensnek kell, természetesen szakértő támogatással – hangsúlyozza dr. Babai László, az ÉMOT elnöke. – A komplex támogatás pedig annyit tesz, hogy a páciens az életmód orvoslás részeként a táplálkozásterápia és a mozgásterápia mellett akár mentális terápián is részt vehet.

Sorolhatjuk az ijesztő tényeket, hiszen például 2015-ben a felnőtt lakosság 12,43 % volt cukorbeteg, közel ugyanennyien a prediabates állapotában voltak, és 3 millió ember küzdött magasvérnyomás betegséggel (és később döntő többségük a lehetséges következményekkel), de a cél, hogy tudatosí­tsuk: az életmódunk nem csak betegí­thet, de gyógyí­that is.

Az életmód orvoslása gyógyí­tó eszköz

A WHO stratégiája szintén az életmód reformjára épí­t, hiszen 2015-ben deklarálták, hogy 10 %-os fizikai aktivitás növelés a teljes lakosság szintjén
• 25 %-os relatí­v csökkenést eredményezhet a szí­v-érrendszeri betegségek, rosszindulatú daganatok, cukorbetegség és krónikus légúti megbetegedések okozta korai halálozás kockázatában,
• 25 %-os relatí­v csökkenést érhet el a magasvérnyomás-betegség előfordulásában,
• megállí­thatja a cukorbetegség és az elhí­zás terjedését.
– Az elmúlt néhány évben a mozgás- és táplálkozásterápia bekerült minden nagyobb hazai és nemzetközi szakmai szervezet terápiás protokolljába, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, koleszterinszint emelkedés kezelésének alapja. Szerencsére az ismeretek bővülésével, az ajánlások megjelenésével párhuzamosan az orvos-szakma is egyre nyitottabb az életmód orvoslás „bevetésére”, hiszen csak í­gy érhetünk el valódi, tartós változásokat- hangsúlyozza Babai doktor.

 

Megosztom