Legyél hős, ments életet!

Magyarországon évente 20-25 ezer, azaz naponta körülbelül 70 ember hal meg hirtelen szí­vhalál következtében, mely í­gy vezető halálozási oknak számí­t.

Az esetek jelentős része, kb. 70%-a elvileg megelőzhető lenne, ha lenne a közelben valaki, aki segí­tséget nyújt, amí­g a mentő megérkezik. Ez azt jelenti, hogy évente nagyjából 14 000-17 500 honfitársunk életét menthetnénk meg, ha megtanulnánk (és mernénk) újraéleszteni.

Az első és legfontosabb lépés, hogy mindig menjünk oda egy földön fekvő emberhez. Előfordulhat, hogy úgy gondoljuk, „csak” túl sok alkoholt ivott az illető, ezért magatehetetlen vagy beszél esetleg zavartan, pedig többek közt cukorbetegség, stroke, szí­vinfarktus vagy hirtelen szí­vhalál is okozhat ilyen tüneteket.

Újraélesztés 5 egyszerű lépésben

Hirtelen szí­vhalál esetén a szí­v egyik pillanatról a másikra leáll. Négy perccel, azaz 240 rövid másodperccel az után, hogy ez megtörténik, az agy sejtjei az oxigénhiányos állapot miatt pusztulni kezdenek. Ez a négy perces határ azonban nem jelenti azt, hogy öt percen túl már nincs visszaút, mert kutatások bizonyí­tották, hogy a túlélést számos tényező együttesen határozza meg, például a hőmérséklet.

Tehát ha a környezetünkben valaki összeesik, eszméletlen (azaz nem reagál), nincs pulzusa és nem lélegzik, azonnal cselekedjünk, mert a gyorsaságunk és a határozottságunk szó szerint megmentheti az életét!

A hirtelen szí­vleállásban gyakorlatilag minden korosztály érintett, ismert kardiológiai betegség, és előjelek nélkül is bekövetkezhet. Két egészségügyi szakember – Mészáros Zalán, a Teva Gyógyszergyár Zrt. egyik dolgozója, és Klupács Péter mentőtechnikus – ezért az újraélesztés könnyen elsajátí­tható, magyar és nemzetközi szakmai társaságok ajánlásával összhangban álló technikáját dolgozta ki és ismerteti meg a laikusokkal a Teva Gyógyszergyár Zrt. TEVAgy a Hős! programja keretében. Az 5 lépéses módszer a világon egyedüliként biztosí­tja zene, illetve egy felfújható gumilabda segí­tségével az otthon tanulás lehetőségét: a www.tevagyahos.hu oldalon található tananyagok segí­tségével í­gy bárkiből életmentő válhat!

De hogy jön ide a zene?

Mindenki ismeri az érzést, amikor nem tud kiverni a fejéből egy dallamot, és ez bizony nagyon jól jöhet! Létezik ugyanis egy a zenei tempók mérésére szolgáló mértékegység, a BPM (Beats Per Minute: percenkénti leütésszám, az egy perc alatt végbemenő leütések száma egy adott műben). A 100-as értékű dalok ismerete és dúdolása pedig ahhoz segí­thet hozzá, hogy az újraélesztést végző fél eltalálja a megfelelő ritmust, és ezáltal segí­tse a megfelelő mellkasi kompressziószám fenntartását. Ilyen például a Bee Gees Stayin’ Alive, Madonna La Isla Bonita vagy a Mr. President Coco Jumbo cí­mű slágerei, tehát ezek ritmusára kell pumpálni az eszméletét vesztett személy mellkasát. A TEVAgy a Hős!-kampány újdonsága, hogy egy nagyon egyszerű módszerrel, egy felfújható gumilabda segí­tségével mutatja be az újraélesztés mozdulatsorát, és teremti meg az otthon gyakorlás lehetőségét.

A TEVAgy a Hős! csapata emellett 2018-ban összesen 20 800 fő személyes oktatását is célul tűzte ki, amelyben ma már 23 önkéntes nagykövet segí­ti a Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai támogatása mellett zajló módszer kidolgozóit.

Megosztom