Bemutatkozott a legújabb kispingvin

A közel negyven, tojásban eltöltött nap után Perjámos május 28-án látta meg a napvilágot. Tí­z év alatt ő a 23. fióka, aki a Nagyerdőn kelt ki. így a kis pingvin érkezésével Debrecenben található Magyarország legnagyobb pingvin kolóniája.

A kikelést követően pingvinbölcsibe került, ahol az állatgondozók nevelik. Két hónap után a pehelytollait már majdnem teljesen ledobta, í­gy most először találkozhatott leendő társaival, a pingvinovisokkal, akik a napi pingvin-séta közönség kedvencei. Az állatkert látogatói 2015 nyara óta sétálhatnak a pingvinekkel, amelyhez jövő héttől Perjámos is csatlakozik.

Magyarországon öt állatkertben él pápaszemes pingvin és az elmúlt egy évben mindössze hat pápaszemes fióka kelt ki. Afrika egyetlen pingvinfaját jelenleg elsősorban az ipari méretű túlhalászat és az olajszennyezés fenyegeti. Szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján. Debrecenben az Európai fajmegmentési program (EAZA EEP) keretében 2008 óta láthatóak pápaszemes pingvinek.

Megosztom