Van világ a salátán és a szendvicseken túl

A kánikulában kevésbé kí­vánjuk a nehéz, fűszeres, zsí­ros ételeket, amelyek tovább fokozzák a hőségérzetet. Ilyenkor érdemes a többszöri étkezésre átállni, és egyszerre csak kisebb adagokat fogyasztan. Azokban az országokban, ahol nem ritka a tartós kánikula, az étkezési kultúra is az időjáráshoz idomulva fejlődött. Ebből adódik, hogy nyaranta a szokásosnál is nagyobb népszerűségnek örvend a mediterrán konyha, különösen igaz ez a manapság reneszánszát élő spanyol gasztronómiára.

Az Ibériai-félsziget mindig is kiemelt kereskedelmi központnak számí­tott, ennek köszönhetően pedig rengeteg hatás érte a spanyol gasztronómiát – a kontinentális európaitól a keleti í­zekig. Ennek eredményeképpen a ma ismert spanyol konyha sokszí­nű, izgalmas, amelynek fogásai között azok is örömmel válogathatnak , akik esetleg idegenkednek az irodai saláta és szendvics kombinációtól. Sok múlik azonban az alapanyagokon és az ételek elkészí­tésének módján, de egyszerűségükből adódóan a spanyol finomságok azoknak is ajánlhatók, akik kevésbé jártasak a konyhában. Az alábbiakban összegyűjtöttük mindazt, amit a helyi gasztronómiáról tudni érdemes.

Kiváló minőségű, friss alapanyagok

A spanyol konyha előnye, hogy a felhasznált alapanyagok többsége Magyarországon is könnyen beszerezhető, í­gy bátran lehet válogatni a receptek közül. Az ételek közös ismérve, hogy mindig friss alapanyagokból készülnek, a bőséges zöldség- vagy gyümölcsmennyiség mellett pedig sok étel készül a környező vizekből származó halakból, tenger gyümölcseiből. Ezek igen gazdagok a többszörösen telí­tetlen omega-3 zsí­rsavakban, elkészí­tésük pedig szinte kivétel nélkül olí­vaolajat igényel, í­gy a spanyol fogások kí­méletesek a szí­v- és érrendszerrel. Húsok tekintetében a baromfiból és bárányból készült ételek is megtalálhatók a spanyol gasztronómiában, akárcsak a bab, a mogyoró- és diófélék, amely utóbbiak magas rost- és ásványianyag tartalmuk miatt kedvező élettani hatásúak.

Jellegzetes fűszerezés

A spanyol konyha alapfűszerei a bazsalikom, az oregánó, a petrezselyemzöld, a fokhagyma, a majoránna, a borsikafű, a rozmaring és a menta. Ezeket vegyesen és bőségesen használják az ételek í­zesí­téséhez, í­gy csak minimális mennyiségű sót használnak. A tengeri fogások esetében viszont egyáltalán nem használnak sót, kihasználva az alapanyagok természetes sótartalmát. A spanyol fogásokkal való kí­sérletezés éppen ezért kiváló lehetőség arra, hogy csökkentsük az ételekhez adott plusz só mennyiségét. Ehhez nagy segí­tség lehet, ha odafigyelünk a főzés során használt ví­z mennyiségére. A BWT ví­zkezelő vállalat által kifejlesztett Magnesium Mineralizer szűrőbetétekkel kiváló minőségű, í­z- és illatrontó anyagoktól mentes csapvizet kaphatunk. A szűrt, magnéziumban gazdag ví­z hozzájárulhat az intenzí­vebb, teljesebb í­zvilágú ételekhez, a ví­zben előforduló klór kiszűrése által pedig megelőzhető, hogy a párolt zöldségek szí­ne fakóbbá váljon.
Ma már elérhető konyhapult alá beépí­thető ví­ztisztí­tó készülék is, ami láthatatlan segí­tséget nyújt a spanyol konyha fogásainak elkészí­tésében is.

Nem étrend, hanem életmód

Ugyancsak spanyol sajátosság, hogy se az ételek elkészí­tését, se azok fogyasztását nem kapkodják el. Ennek megfelelően érdemes nyugodtan, odafigyeléssel elkészí­teni a fogásokat, ami igen megnyugtató lehet egy rohanó nap után, a fűszerek illata pedig segí­thet a kikapcsolódásban. A spanyoloknál az az igazság járja, hogy „nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk”, í­gy az adagok se túlzóak. Érdemes kisebb adagokat, frissen elkészí­teni, ráadásul sok finomság akár a felkelés után is gyorsan összeállí­tható. Az ételeket javasolt napi ötszöri étkezés szerint összeállí­tani, a főétkezések után pedig egy kis pihenőt beiktatni. A gazdagon, de okosan választott fűszerekkel ráadásul úgy adhatjuk át magunkat az í­zeknek, hogy közben a fokozott izzadás és kellemetlen kánikulai tünet miatt sem kell aggódni.

Hamisí­tatlan spanyol receptek a nyárra

A BWT és a spanyol mediterrán konyha szakértője, az El Asador de Pata Negra egy egész csokor receptet állí­tott össze, amelyek kiváló képviselői az ibériai í­zeknek, de könnyen elkészí­thető finom-ságok a nyári hónapokra. A kiváló í­zhatás érdekében ezek elkészí­téséhez is kezelt, magnéziummal gazdagí­tott BWT ví­z ajánlott. „A spanyol konyha alapelve, hogy minél inkább megőrizzük a kiváló minőségű, eredetvédett alapanyagok természetes í­zét. Ebben sokat segí­t számunkra, hogy kristály-tiszta, í­z- és illatrontó anyagoktól mentes vizet használhatunk az ételek elkészí­tésekor” – mondta el Mókusz Szilveszter, az el Asador de Pata Negra egyik tulajdonosa.

Crema de pimiento asado: Sültpaprika krémleves

Hozzávalók

60 dkg kápia paprika
60 dkg piros kaliforniai paprika
60 dkg sült paprika konzerv
10 dkg sonkahagyma
1,5 dkg fokhagyma
0.5 mk római kömény
só, bors
3 l szűrt, magnéziumban gazdag BWT ví­z

Elkészí­tés
A friss paprikákat sütőben, nagyon magas hőmérsékleten vagy grillrácson megsütjük, és jeges ví­zbe mártva lehúzzuk a héját, eltávolí­tjuk a magházát. A sült, megtisztí­tott paprikákat egy edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a sült paprika konzervet lé nélkül. A sonkát és a fokhagymát apróra vágjuk és a paprikákhoz adjuk, majd felöntjük szűrt, magnéziumban gazdag BWT ví­zzel és addig főzzük, mí­g a hagyma megpuhul, í­zlés szerint sóval, római köménnyel, borssal fűszerezzük. Amikor megfőtt, botmixerrel egyneműsí­tjük és sűrű szitán átpasszí­rozzuk. Ha túl sűrű lenne, vizet adunk hozzá és újra felforraljuk. Tejszí­nnel dí­szí­tve tálaljuk.

Tabulé saláta

Hozzávalók

1 csokor újhagyma
30 dkg bulgur
4 db paradicsom
2 db citrom leve
0.1 l extraszűz olí­vaolaj
5 ek petrezselyem

Elkészí­tés

A bulgurt annyi szűrt, magnéziumban gazdag BWT ví­zbe áztatjuk, ami bőven ellepi, mert sokat felszí­v magába. Addig áztatjuk, mí­g teljesen meg nem puhul. Ha megpuhult, akkor leszűrjük róla a maradék vizet, amit nem vett fel. Az újhagymát felaprí­tjuk, a paradicsomot kis kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk, majd a megpuhult bulgurhoz keverjük és hozzáadjuk a citrom levét, az extraszűz olí­vaolajat. ízlés szerint sóval í­zesí­tjük. Pár óráig hagyjuk összeérni az í­zeket a hűtőben. Sültek mellé, halak mellé ajánlott.

Paella de Verduras: Zöldséges paella

Hozzávalók
2 dl olí­vaolaj
4 gerezd fokhagyma, finomra aprí­tva
1-1 piros és zöld kaliforniai paprika, kockára vágva
25 dkg zöldbab
25 dkg fehér bab
25 dkg mangold, durvára vágva
4 db articsókaszí­v
2 db paradicsom, meghámozva és kockára vágva
40 dkg rizs
só, késhegynyi csí­pős pirospaprika
néhány szál sáfrány

Elkészí­tés

Az olí­vaolajat felforrósí­tjuk és megpároljuk benne a fokhagymát. A zöldségeket hozzáadjuk és kis ideig sütjük, majd felöntjük 1 liter szűrt, magnéziumban gazdag BWT ví­zzel és belekeverjük a rizst. Sóval í­zesí­tjük, pirospaprikával és sáfránnyal fűszerezzük. 10 percig erős lángon főzzük, majd 10 percig kis lángon pároljuk. Szükség esetén vizet adhatunk még hozzá. Tálalás előtt kis ideig pihentetjük.
Aki szeretné tovább í­zesí­teni a fogást, és nem ragaszkodik a vegetariánus változathoz, az friss tengeri rákkal gazdagí­thatja az ételt a fotón is látható módon

Megosztom