2018.07.20. ,
facebookrss


LEGFRISSEBB SZÁM

cimlap

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Email*
Név*


Van világ a salátán és a szendvicseken túl

A spanyol konyha jó alternatíva a nyári hónapokra, ráadásul nemcsak finom, hanem egészséges is

Családi Lap
2018.06.20  08:00   
mail
nyomtatás
betuméret növelés
betuméret csökkentés

A kánikulában kevésbé kívánjuk a nehéz, fűszeres, zsíros ételeket, amelyek tovább fokozzák a hőségérzetet. Ilyenkor érdemes a többszöri étkezésre átállni, és egyszerre csak kisebb adagokat fogyasztan. Azokban az országokban, ahol nem ritka a tartós kánikula, az étkezési kultúra is az időjáráshoz idomulva fejlődött. Ebből adódik, hogy nyaranta a szokásosnál is nagyobb népszerűségnek örvend a mediterrán konyha, különösen igaz ez a manapság reneszánszát élő spanyol gasztronómiára.
Az Ibériai-félsziget mindig is kiemelt kereskedelmi központnak számított, ennek köszönhetően pedig rengeteg hatás érte a spanyol gasztronómiát - a kontinentális európaitól a keleti ízekig. Ennek eredményeképpen a ma ismert spanyol konyha sokszínű, izgalmas, amelynek fogásai között azok is örömmel válogathatnak , akik esetleg idegenkednek az irodai saláta és szendvics kombinációtól. Sok múlik azonban az alapanyagokon és az ételek elkészítésének módján, de egyszerűségükből adódóan a spanyol finomságok azoknak is ajánlhatók, akik kevésbé jártasak a konyhában. Az alábbiakban összegyűjtöttük mindazt, amit a helyi gasztronómiáról tudni érdemes.


Kiváló minőségű, friss alapanyagok

A spanyol konyha előnye, hogy a felhasznált alapanyagok többsége Magyarországon is könnyen beszerezhető, így bátran lehet válogatni a receptek közül. Az ételek közös ismérve, hogy mindig friss alapanyagokból készülnek, a bőséges zöldség- vagy gyümölcsmennyiség mellett pedig sok étel készül a környező vizekből származó halakból, tenger gyümölcseiből. Ezek igen gazdagok a többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakban, elkészítésük pedig szinte kivétel nélkül olívaolajat igényel, így a spanyol fogások kíméletesek a szív- és érrendszerrel. Húsok tekintetében a baromfiból és bárányból készült ételek is megtalálhatók a spanyol gasztronómiában, akárcsak a bab, a mogyoró- és diófélék, amely utóbbiak magas rost- és ásványianyag tartalmuk miatt kedvező élettani hatásúak.


Jellegzetes fűszerezés

A spanyol konyha alapfűszerei a bazsalikom, az oregánó, a petrezselyemzöld, a fokhagyma, a majoránna, a borsikafű, a rozmaring és a menta. Ezeket vegyesen és bőségesen használják az ételek ízesítéséhez, így csak minimális mennyiségű sót használnak. A tengeri fogások esetében viszont egyáltalán nem használnak sót, kihasználva az alapanyagok természetes sótartalmát. A spanyol fogásokkal való kísérletezés éppen ezért kiváló lehetőség arra, hogy csökkentsük az ételekhez adott plusz só mennyiségét. Ehhez nagy segítség lehet, ha odafigyelünk a főzés során használt víz mennyiségére. A BWT vízkezelő vállalat által kifejlesztett Magnesium Mineralizer szűrőbetétekkel kiváló minőségű, íz- és illatrontó anyagoktól mentes csapvizet kaphatunk. A szűrt, magnéziumban gazdag víz hozzájárulhat az intenzívebb, teljesebb ízvilágú ételekhez, a vízben előforduló klór kiszűrése által pedig megelőzhető, hogy a párolt zöldségek színe fakóbbá váljon.
Ma már elérhető konyhapult alá beépíthető víztisztító készülék is, ami láthatatlan segítséget nyújt a spanyol konyha fogásainak elkészítésében is.

Nem étrend, hanem életmód

Ugyancsak spanyol sajátosság, hogy se az ételek elkészítését, se azok fogyasztását nem kapkodják el. Ennek megfelelően érdemes nyugodtan, odafigyeléssel elkészíteni a fogásokat, ami igen megnyugtató lehet egy rohanó nap után, a fűszerek illata pedig segíthet a kikapcsolódásban. A spanyoloknál az az igazság járja, hogy „nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk", így az adagok se túlzóak. Érdemes kisebb adagokat, frissen elkészíteni, ráadásul sok finomság akár a felkelés után is gyorsan összeállítható. Az ételeket javasolt napi ötszöri étkezés szerint összeállítani, a főétkezések után pedig egy kis pihenőt beiktatni. A gazdagon, de okosan választott fűszerekkel ráadásul úgy adhatjuk át magunkat az ízeknek, hogy közben a fokozott izzadás és kellemetlen kánikulai tünet miatt sem kell aggódni.

Hamisítatlan spanyol receptek a nyárra

A BWT és a spanyol mediterrán konyha szakértője, az El Asador de Pata Negra egy egész csokor receptet állított össze, amelyek kiváló képviselői az ibériai ízeknek, de könnyen elkészíthető finom-ságok a nyári hónapokra. A kiváló ízhatás érdekében ezek elkészítéséhez is kezelt, magnéziummal gazdagított BWT víz ajánlott. „A spanyol konyha alapelve, hogy minél inkább megőrizzük a kiváló minőségű, eredetvédett alapanyagok természetes ízét. Ebben sokat segít számunkra, hogy kristály-tiszta, íz- és illatrontó anyagoktól mentes vizet használhatunk az ételek elkészítésekor" - mondta el Mókusz Szilveszter, az el Asador de Pata Negra egyik tulajdonosa.

Crema de pimiento asado: Sültpaprika krémleves

Hozzávalók

60 dkg kápia paprika
60 dkg piros kaliforniai paprika
60 dkg sült paprika konzerv
10 dkg sonkahagyma
1,5 dkg fokhagyma
0.5 mk római kömény
só, bors
3 l szűrt, magnéziumban gazdag BWT víz

Elkészítés
A friss paprikákat sütőben, nagyon magas hőmérsékleten vagy grillrácson megsütjük, és jeges vízbe mártva lehúzzuk a héját, eltávolítjuk a magházát. A sült, megtisztított paprikákat egy edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a sült paprika konzervet lé nélkül. A sonkát és a fokhagymát apróra vágjuk és a paprikákhoz adjuk, majd felöntjük szűrt, magnéziumban gazdag BWT vízzel és addig főzzük, míg a hagyma megpuhul, ízlés szerint sóval, római köménnyel, borssal fűszerezzük. Amikor megfőtt, botmixerrel egyneműsítjük és sűrű szitán átpasszírozzuk. Ha túl sűrű lenne, vizet adunk hozzá és újra felforraljuk. Tejszínnel díszítve tálaljuk.

Tabulé saláta


Hozzávalók

1 csokor újhagyma
30 dkg bulgur
4 db paradicsom
2 db citrom leve
0.1 l extraszűz olívaolaj
5 ek petrezselyem

Elkészítés

A bulgurt annyi szűrt, magnéziumban gazdag BWT vízbe áztatjuk, ami bőven ellepi, mert sokat felszív magába. Addig áztatjuk, míg teljesen meg nem puhul. Ha megpuhult, akkor leszűrjük róla a maradék vizet, amit nem vett fel. Az újhagymát felaprítjuk, a paradicsomot kis kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk, majd a megpuhult bulgurhoz keverjük és hozzáadjuk a citrom levét, az extraszűz olívaolajat. Ízlés szerint sóval ízesítjük. Pár óráig hagyjuk összeérni az ízeket a hűtőben. Sültek mellé, halak mellé ajánlott.


Paella de Verduras: Zöldséges paella

Hozzávalók
2 dl olívaolaj
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1-1 piros és zöld kaliforniai paprika, kockára vágva
25 dkg zöldbab
25 dkg fehér bab
25 dkg mangold, durvára vágva
4 db articsókaszív
2 db paradicsom, meghámozva és kockára vágva
40 dkg rizs
só, késhegynyi csípős pirospaprika
néhány szál sáfrány

Elkészítés

Az olívaolajat felforrósítjuk és megpároljuk benne a fokhagymát. A zöldségeket hozzáadjuk és kis ideig sütjük, majd felöntjük 1 liter szűrt, magnéziumban gazdag BWT vízzel és belekeverjük a rizst. Sóval ízesítjük, pirospaprikával és sáfránnyal fűszerezzük. 10 percig erős lángon főzzük, majd 10 percig kis lángon pároljuk. Szükség esetén vizet adhatunk még hozzá. Tálalás előtt kis ideig pihentetjük.
Aki szeretné tovább ízesíteni a fogást, és nem ragaszkodik a vegetariánus változathoz, az friss tengeri rákkal gazdagíthatja az ételt a fotón is látható módon






A kommenteléshez be kell jelentkezni.

Hozzászólások

Nincs hozzászólás