Krakkó nyáron is telitalálat

Ki gondolná, hogy repülővel – a sokszor több mint 6 órás buszúttal ellentétben-mindössze akár 1 óra alatt, kényelmesen eljuthatunk Budapestről Krakkóba? Az időhiány í­gy nem lehet kifogás, ráadásul már egy hétvége alatt is felfedezhetjük a legfontosabb látnivalókat, de a hosszabb ott-tartózkodás alatt sem fogunk unatkozni.

Ha pihenésről és finom ételekről van szó, Krakkó rengeteg í­nyencséget tartogat: ne habozzunk felfedezni az imádnivaló kávézókat, tejbárokat és éttermeket! Napindí­tásnak is tökéletes például a Tomasza tejbár, ahol a panini remekül megfér a töltött derelyéhez hasonló pierogival, de a Café Camelotot is páratlanul finom kávéjáról és sütijéről ismerik. Ha tradicionális lengyel fogásokat próbálnánk ki, mindenképp megér egy látogatást a város egyik leghí­resebb étterme, a több száz éves múltra visszatekintő, patinás Wierzynek.

Az í“várostól délre található zsidónegyed, a gyönyörű épületekkel teli Kazimierz is ideális erre a célra, amely június 22. és július 1. között, a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében újra megtelik tradicionális klezmerzenével, fenséges kóser étkekkel és képzőművészeti alkotásokkal. A kulturális programokra vágyók rengeteg fesztivál közül válogathatnak júniusban és júliusban:június 26-án, az Impact Fesztiválon többek közt a rock nagyöregje, OzzyOsborne lép szí­npadra, a július pedig a világzenéé és a történelmi táncoké.

Természetesen kihagyhatatlanok a város történelmi emlékei is: a főtéren található korai gótikus, 1290-1300 között épült Mária-templom pompás dí­szí­tésétől garantáltan eláll az ember szava – akárcsak a magasabbik tornyából minden órában felcsendülő trombitaszótól. Mindenképp ejtsük útba a város legrégebbi kőtemplomát, a Szent Adalbert-templomot, és ne feledkezzünk meg a hí­res Posztócsarnokról sem, amelynek gyönyörű gótikus, csúcsí­ves oromzata a mai napig megmaradt.

A főtér alatt 4 méterrel is izgalmak várnak: a Rynek Underground múzeum 4000 négyzetméteren mutatja be Krakkó múltját.A Visztula mellett magasodó Wawel-domb, amelynek a lábánál a legendás Sárkány-barlangot is megcsodálhatjuk, az egyik kedvencünk: a Királyi palota és a Székesegyház mellett a körülöttük elterülő parkok sem okoznak majd csalódást.

Megosztom