Tudok beszélni a tabu dolgokról

A Bí­zz Vakon Közhasznú Egyesület azzal a céllal hozza létre az Arany Bot Dí­jat, hogy elismerje a hétköznapi hősöket. A dí­jjal szeretnék felhí­vni a figyelmet arra, hogy felismerjük, vak és látássérült társainknak akár egy apró gesztus is lehet hatalmas segí­tség. Az ajánlásokat augusztus 31-ig várják a dí­j weboldalán, a zsűriben Scherer Péter szí­nművész és Sipos Péter, az Irigy Hónaljmirigy énekese is helyet foglal.

„A Vakság cí­mű szí­ndarab rendezésem kapcsán kerültem közel a témához – meséli Scherer Péter a dí­j kapcsán. – A munka előtt rendesen utánajártam, közelebbről megismerkedtünk vakokkal, látássérültekkel. A darab végén is, amit sulikba vittünk és több mint 100 előadást megélt, lehetett beszélgetni két vak fiatallal, kérdezni őket elképesztő életükről. Minden alkalommal ott voltam én is, rengeteget tanultam belőle.”

A népszerű szí­nművész azt is elárulta, ennek az időszaknak köszönhető az is, hogy eltűnt az az álszemérmesség az életéből, amivel régebben a vakok felé fordult. „A vakság mindennapos, nem kell úgy csinálni, mintha nem lenne, de elbagatellizálni sem szabad. Ha vakkal találkozom, mindig szépen megkérdezem, hogy segí­thetek-e leszállni a buszról, vagy eljutni valahová – folytatja Scherer Péter, aki azt mondja, fontos, hogy kialakuljon egy párbeszéd az ilyen alapvető segí­tségnyújtásról. – Én a szí­nház erejével veszem ki a részem ebből a folyamatból, í­gy tudok beszélni az ehhez hasonló tabu dolgokról.”

Sipos Péter, az Irigy Hónaljmirigy énekese azt mondja, attól még, ha nem tudunk pénzzel segí­teni egy ügyet, a tetteinkkel sokat tehetünk érte. „Nekünk, ismert embereknek, különösen nagy a felelősségünk, ezért a figyelmet, amit kapunk, igyekszünk mindig ráirányí­tani fontos társadalmi témákra is – fejti ki az énekes, akire nagy hatást gyakorolt Láthatatlan Kiállí­tás is. – Én magam is végigjártam már többször, és mindig biztatom az ismerőseimet is, hogy ne hagyják ki. Nem csak azért, mert óriási élmény, hanem mert í­gy meg is tapasztalható, hogy ténylegesen milyen, amikor valaki nem lát.”

Az Arany Bot Dí­jra elsősorban látássérültek javaslatait várják, de bárki tehet ajánlást a dí­jra érdemes személy, vagy szervezet bemutatásával augusztus 31-ig a http://aranybot.hu/ oldalon. A Láthatatlan Kiállí­tás az első száz érvényes jelölés beküldőjét páros belépőjeggyel ajándékozza meg.

Megosztom