Segí­tség a legkisebb babáknak

A Pampers 3 évnyi és több mint tí­zezer órányi kutatás után a PIC (Perinatális Intenzí­v Centrum) osztályok ápolónőivel együttműködve kifejlesztette Pampers Preemie Protection Pelenkát, amely a legkisebb, akár 800 gramm alatti testsúlyú koraszülött kisbabák számára nyújt biztonságos és kényelmes védelmet. A speciális koraszülött pelenkák idén tavasztól egy hosszú távú és országos adományozási program keretében minden koraszülött osztállyal rendelkező kórházba eljuthatnak, jelentős terhet véve le a szülőkről és a kórházi osztályokról.

A koraszülések aránya hazánkban 8-9%, ez évente nagyjából 8000-9000 koraszülött babát jelent. Közülük sokan koraszülött intenzí­v osztályon (Perinatális Intenzí­v Centrum: PIC) kezdik meg az életüket. Dacára a koraszülés területén elért óriási fejlődéseknek, hazánkban van még tennivaló a megelőzés, a kórházi ellátás és az utógondozás területén egyaránt. Ezért is kiemelt jelentőségű a Pampers most induló, hosszú távú jótékonysági kezdeményezése, melyben a hazai kórházak koraszülött osztályait különleges, koraszülött kisbabáknak kifejlesztett pelenkáival kí­vánja ellátni térí­tésmentesen.

Egy nagyon éretlen koraszülött kisbaba kényelmes és biztonságos pelenkacseréjéhez legalább két ápolóra, négy gondoskodó kézre és akár 5-10 percre is szükség lehet. A szerető érintés minden csecsemő számára fontos, a koraszülött kisbabák számára azonban – egészségük és fejlődésük szempontjából – elengedhetetlen.

„A Pampers fő célja a babák egészséges fejlődésének maximális támogatása. A Perinatális Intenzí­v Centrumokkal együttműködve a Pampers kutatói évekkel ezelőtt rájöttek, hogy a 800 grammnál kisebb súllyal született babák számára nincs megfelelő méretű pelenka a piacon, í­gy azonnal eldöntöttük, hogy kifejlesztünk egy egyedi terméket a legkisebb babák számára – mondta Balogh-Simon Zsófia, a P&G babaápolási kategóriájának menedzsere. – Mi voltunk az első globális pelenkagyártó vállalat, amely kifejezetten koraszülöttek számára is gyártott pelenkát. Az új Pampers Preemie Protection pelenkákat úgy terveztük, hogy méretükből adódóan a lehetőségek szerint a legkevésbé zavarják a koraszülött kisbabák alvását, fejlődését és orvosi ellátását. Koraszülött pelenkáink kiskereskedelmi forgalomban nem is elérhetők. Az a célunk, hogy a kórházi koraszülött osztályoknak adományozott termékekkel kifejezetten az érintett kisbabákat és szülőket támogassuk.

A Semmelweis Egyetem II.sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika hazánk legnagyobb szülészeti intézete, itt évente több mint 3800 újszülött jön a világra. Perinatális Intenzí­v Centruma (ApróTalp Falva) az ország egyik – hagyományaiban és eredményeiben – vezető koraszülött-újszülött intenzí­v ellátást biztosí­tó osztálya, amelyben évente akár 500koraszülött ellátása történik, akik közül több mint 100-an még 1500 grammnál is kisebb születési súlyúak. A gondos orvosi ellátásnak és ápolásnak köszönhetően már a 400 grammnál kisebb koraszülötteknek is esélyük van arra, hogy egészségesen hazakerülhessenek.

„Az extrém éretlen koraszülöttek nagy változékonyságot mutató testméretei és azok akár néhány napon belüli megváltozása magában hordozzák a speciális ápolási kellékek alkalmazásának a szükségességét is – mondta
Dr. Kocsis István egyetemi docens, a PIC osztályvezető főorvosa. – A kereskedelmi forgalomban kapható ápolási kellékek azonban sokszor méretük miatt nem felelnek meg jól az igénynek, kialakí­tásuk sok esetben nem elégí­ti ki az elvárásokat. Kifejezetten örömteli, hogy a P&G felvállalta azt a feladatot, hogy a megszokott minőséget megtartva, kis méretű, a legkisebb koraszülöttek igényeihez adaptált pelenkák kialakí­tásával segí­ti az ápolásukat, és ingyenesen biztosí­tja azt a koraszülött ellátásban részt vevő intenzí­v osztályoknak.

Kevesen tudnak többet a koraszülésről, mint a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE), amely az egyik legjelentősebb koraszülött babákat és szüleiket támogató nonprofit szervezet. Fő célkitűzésük a koraszülésben érintett családok megsegí­tése, elsősorban információk nyújtásával és a sorstársi közösség erejével. A Pampers ezért összefogott a Rossmann-nal, és az április eleje óta tartó együttműködésük során minden, a Rossmannban kapható Pampers pelenka vásárlása után 1%-kal, a Rossmann pedig az összegnek megfelelő termékadománnyal támogatja az Egyesületet.

„Kiemelt feladatunk a korai fejlesztés fontosságának hangsúlyozása, a hátrányos megkülönböztetés és a társadalmi megí­télés leküzdése, valamint nem utolsósorban a koraszülött osztályok támogatása ruha-textil és

műszer-adományokkal – mondta el Földvári Nagy Zsuzsanna, az Egyesület elnöke. – Nagyon örülünk a P&G és a Rossmann közös kezdeményezésének, és tudjuk, hogy az összegyűlt adomány segí­tségével sok édesanya és koraszülött kisbaba életét tehetjük biztonságosabbá, könnyebbé és szebbé.

„Egy nagyvállalatnak nagy súlya van az emberek és a gazdaság életében, de épp ilyen fontos a részvállalása a társadalmi ügyekben is – közölte Kadlok Nelli, a Rossmann PR menedzsere. – A Rossmann célja, hogy CSR tevékenységével olyan értékeket, ismereteket, információkat nyújtson, melyek hosszú távon hatást gyakorolnak a társadalomra vagy a társadalmi csoportok egy részének jóllétére, életminőségére. Éppen ezért örömmel csatlakoztunk a Pampers kezdeményezéséhez, és bí­zunk benne, hogy a leghatékonyabb és legszükségesebb támogatást nyújthatjuk a sok törődést igénylő koraszülött kisbabáknak és szüleiknek.

Most bárki segí­thet!

A Koraszülöttekért Országos Egyesületet most bárki támogathatja mindössze egy fotó megosztásával: minden, a felhasználó saját vagy a Pampers hivatalos facebook oldalára a kisbabájáról #LegkisebbBabák hashtaggel ellátva feltöltött fotó után a Pampers további 100 forinttal támogatja az Egyesületet.

Megosztom