Indí­tsd a napot édesburgonyás reggelivel!

„Az édesburgonyát sokan csak köretként fogyasztják, pedig főétel, desszert, koktél és számos reggeli fogás is különlegesen finom lesz tőle. Aki ezzel indí­tja a napját, nem csak új í­zeket fedezhet fel, hanem az egészségére is figyel, ugyanis az édesburgonyának alacsony a glikémiás terhelése, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukor szintet, tehát nem terheli a szervezetet” – mondja Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik megalkotója, aki Kovács András bio édesburgonya termesztővel közös receptkönyvében megannyi lehetőséget megmutat a batáta változatos elkészí­tésére.

ÉDES íLOM KíVÉTURMIX

Hozzávalók
30 ml kókusz püré
1 teáskanál vaní­lia esszencia
1 eszpresszó kávé
50 g friss vagy párolt édesburgonya
120 ml tej

ELKÉSZíTÉS
A hozzávalókat turmixold össze kevés jéggel (az eszpresszó kivételével). Öntsd ki egy pohárba, és a tetejére borí­tsd rá az eszpresszót, majd tetszés szerint kókuszreszelékkel és chia maggal dí­szí­tsd.
TíPÉRTÉK
Energia: 258kcal, fehérje: 5g, szénhidrát: 47g /melyből cukrok: 30g/, rostok: 3g, zsí­r: 4g, telí­tett zsí­rsavak: 2g

ÉDES ÉBREDÉS – KíœLÖNLEGES ZABKíSA

Hozzávalók
2 dl natúr joghurt
1 közepes párolt édesburgonya
5 evőkanál zabkása
í­zlés szerint édesí­tő
1 teáskanál őrölt fahéj
½ db savanykás alma

ELKÉSZíTÉS
Keverd össze a joghurtot a zabpehellyel. Kockázd fel az édesburgonyát, és néhány perc alatt párold meg a mikróban. Közben kockázd fel az almát, és az édesburgonya, a joghurtos zabpehely társaságában borí­tsd egy müzlis tálkába, és alaposan keverd össze őket. ízlésed szerint í­zesí­tsd!
TíPÉRTÉK
Energia: 493kcal, fehérje: 19g, szénhidrát: 70g /melyből cukrok: 26g/, rostok: 11g, zsí­r: 11g, telí­tett zsí­rsavak: 5g

ÉDESBURGONYíS RíNTOTTA

Hozzávalók
1 kis fej lila hagyma
4 db tojás
5 dkg reszelt sajt
1 kisebb méretű édesburgonya, amely í­zlésed szerint lehet sárga, lila vagy fehér húsú
5 dkg kockázott füstölt bacon

ELKÉSZíTÉS
Ehhez a recepthez mindössze egy serpenyőre lesz szükséged. Takaréklángon (még véletlenül se éghessen oda) óvatosan pirí­tsd le a bacont, majd szedd ki egy tálba. A kisült zsiradékra dobd rá a lilahagymát, kapasd meg picit. Végül a felkockázott édesburgonyát is add hozzá, és pirí­tsd át az egészet. Egy tálban verd fel a tojásokat, reszeld bele a sajtot, keverd össze, és mehet is a szépen megpirult édesburgonyás egyvelegre és süsd meg. Végül pedig szórd meg apróra vágott baconnel!
TíPÉRTÉK
Energia: 770kcal, fehérje: 44g, szénhidrát: 28g /melyből cukrok: 8g/, rostok: 4g, zsí­r: 53g, telí­tett zsí­rsavak: 14g

Megosztom