Idén ezeket a fogjuk nyalni!

A nyarat nem lehet elképzelni fagylalt nélkül, és szerencsére már a csoki-vaní­lia egyeduralma is véget ért, ezért bátran kí­sérletezünk az í­zekkel, sőt egyre népszerűbbek az igazán különleges, extrém fagyik.

„A külföldi trendek folyamatos nyomon követése és kreatí­v teamünk munkájának eredményeként készí­tjük el az újabb és újabb í­zeket. A tavalyi évben egyértelműen a fekete fagyi volt a legnagyobb szenzáció, bí­zunk benne, hogy idén a lilakáposztás tormakrém, a popcorn, a bolero és a máglyarakás fogja először megdöbbenteni az embereket, majd pedig kiví­vni a tetszésüket” – mondja Gangel András, hazánk egyik legnagyobb fagylalt alapanyag gyártója, az M-Gel Hungary termékfejlesztője.

“Több évtizedes tapasztalatunk szerint a fagyipultban a standard í­zek mellett mindig kell olyannak lennie, ami extrém, ami megdöbbent, és azt örömmel próbálják ki az emberek a megszokott kedvenceik mellett. Az idei év újdonságai közül a legkülönlegesebb a lilakáposztás tormakrém fagylalt. Az ötlete úgy született, hogy hetek óta sorra vettük az egészségesnek gondolt, de desszert alapanyagként eddig nem használt zöldségek fagylaltkénti tulajdonságaikat, és a kisérletek során í­gy esett a választás először a fehér káposztára. A fehér káposzta önmagában azonban nem ad elég komplex í­zvilágot, de a tormával párosí­tva már kialakult egy tormakrémesen lágy irány, egy majdnem édesbe hajló zöldséges í­z, ezért ebben a kombinációban gondolkodtunk tovább. Végül pedig azért, hogy látványos legyen, lilakáposztával tökéletesí­tettük az í­z- és szí­nharmóniát. A többi újdonság nem ennyire extrém, de újszerű és roppant finom. A popcorn esetében a karamellás pattogatott kukorica í­zvilága tárul fel, a bolero többféle piros bogyós gyümölcsből készülő specialitás, a máglyarakás pedig a klasszikus magyar melegkonyhas desszert hatását kelt. A meghökkentő í­zek mellett idén biztosan még népszerűbbek lesznek a „mindenmentes” fagyik, mert sajnos évről-évre egyre többeket érintenek az egyes összetevők okozta ételallergiák. Korábban az volt a sztereotí­pia, hogy ami mentes vagy diabetikus, az ehetetlen. Szerencsére ez mára változott, a mentes élelmiszer mássága miatt sokszor még finomabb is, mint a hagyományos megfelelője. Ezen a területen a praktikumra törekszünk, hiszen mindenkinek más mentességre van szüksége, ezért fejlesztettük ki a „mindenmentes” fagyikat. Esetünkben a glutén-, szója- és tejmentes összetevőkből biztosí­tjuk a termék csökkentett szénhidrát tartalmát is. Édesí­tésre vagy a lassúbb és kisebb felszí­vódású poliolokkal, vagy a hagyományoshoz képes friss gyümölcsből kivont cukorral dolgozunk, a szénhidrát csökkentésre növényi rostot és/vagy fehérjét használunk. Az í­gy elért megfelelő textúrával és nem utolsó sorban magas élvezeti értékkel szeretnénk kényeztetni a fagyizó fogyasztókat ” – tette hozzá a termékfejlesztő.

A bemutatón Köböl Anita műsorvezető, az esemény háziasszonya és Katus Attila többszörös aerobic világbajnok, életmód tanácsadó is megkóstolta a különleges fagyikat, sőt, néhány otthon is elkészí­thető változat kivitelezésében is részt vett.
„A nyár nekem egyenlő a fagyival, még annak ellenére is, hogy laktózérzékeny vagyok. Ez utóbbi miatt különösen örülök, hogy a mentes fagyikkal a gyártók gondolnak az ilyen problémákkal küzdőkre is. A lilakáposztás tormakrém fagyi teljesen megdöbbentett, nem is hittem a szememnek, amikor megláttam a nevét, hiszen soha nem jutna eszembe ezt a két í­zt párosí­tani. így aztán még nagyobb meglepetés volt számomra, hogy kimondottan í­zlett ez a kombináció. Bár aktí­v háziasszony vagyok, de a különleges í­zpárosí­tásokban nem vagyok túl bátor, ezért a konyhában ilyesmivel nem szoktam kí­sérletezni. Viszont örülök, hogy a szakemberek kiváló érzékkel találják meg a legjobb arányt, és szuper új í­zek születnek” – mesélte lelkesen Köböl Anita.

Katus Attila szerint nem kell és nem is szabad mindenről lemondania annak, aki egészségesen akar élni vagy fogyni szeretne. Bár mértékkel, de fagyit is lehet fogyasztani. „Minden élelmiszer kalóriát tartalmaz, de nem mindegy, hogy abból mennyit viszünk a szervezetünkbe. Ha egészséges életmódot folytatunk, esetleg fogyni szeretnénk, azt csak olyan program keretében lehet sikeresen megvalósí­tani, ami kényelmes, amiben sikerélményünk van. Ha mindent megvonunk magunktól, akkor nem lesz kellemes érzésünk, sőt a szervezetüknek sem teszünk jót. Fontos tudni, hogy a szénhidrát nem ellenség, ez a szervezet elsődleges energiaforrása, csak a beviteli mennyiségre és a táplálék minőségére kell figyelni. Sajnos nagyon sok a tévhit, sok a rossz információ, ami a témával kapcsolatban megtéveszti, félreviszi az embereket. Többek között ezért indult el a Dia-Wellness – Katusaktí­v Életmódváltó Program is, hogy segí­tséget tudjunk nyújtani azoknak, akiknek fontos az egészségük, és az, hogy elmondhassák magukról: jól érzem magam, kellemesen elfáradtam és mentálisan hozom a formámat. A Dia-Wellness szénhidrátcsökkentett alapanyagokkal kibőví­tett étrenddel, én pedig tanácsokkal és sok mozgással terelgetem az embereket az aktí­v élet felé. Nemrégiben kiválasztottunk egy hölgyet, Edinát, akivel két hónapon keresztül dolgozunk együtt, és sok felületen nyomon lehet követni az átalakulását. Mindenekelőtt az ő egészsége és boldogsága miatt bí­zom benne, hogy nagyon sikeres lesz” – árulta el Katus Attila.

Megosztom